«H οικογένεια» της Sara Mesa: Ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που αποδομεί το αρχέτυπο της ” la sagrada familia”

"Η οικογένεια", Sara Mesa
“Η οικογένεια”, Sara Mesa
[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος, το νέο ανατρεπτικό βιβλίο της Ισπανίδας Sara Mesa με τίτλο «Η οικογένεια», σε μετάφραση Μαρίας Παλαιολόγου. Το σπονδυλωτό μυθιστόρημα της Mesa, περιστρέφεται γύρω από την ιστορία μιας οικογένειας κι αποδομεί, με το αποκαλυπτικό περιεχόμενό του, το αρχέτυπο της «la sagrada familia» ή αλλιώς της ιερής οικογένειας, όπως την ξέρουμε ως σήμερα.

Στο μικροσκόπιο της Mesa, αυτή τη φορά μπαίνει μια συνηθισμένη οικογένεια, αποτελούμενη από τον Πατέρα, την Μητέρα και τα τέσσερα παιδιά τους, την Ρόσα, τον Νταμιάν, τον Ακιλίνο και την υιοθετημένη Μαρτίνα. Οι ανώνυμοι γονείς των τεσσάρων παιδιών, γραμμένοι πάντοτε με κεφαλαίο γράμμα, συμβολίζουν ίσως την συγκέντρωση εξουσιών που τους προσφέρει η θέση των γονέων καθώς και την απόλυτη πίστη των παιδιών στα λεγόμενά τους. Οι γονείς πάντοτε, άλλωστε, ξέρουν το καλό των παιδιών τους.

Με σκοπό να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν για όσους ζουν ανεξέλεγκτα, αλλά και για να τους εμφυσήσουν τους «καλούς τους τρόπους», οι γονείς έχουν δημιουργήσει για τα παιδιά ένα υπερπροστατευτικό, αποστειρωμένο περιβάλλον, γεμάτο κανόνες κι απαγορεύσεις όπου βασιλεύει η λιτότητα κι η σύνεση και απορρίπτεται κάθετα ο υλισμός κι ο ατομικισμός.

«Η οικογένεια» είναι στην ουσία ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, μια συστάδα ιστοριών με κεντρικούς ήρωες τα μέλη της ίδιας οικογένειας, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη πρωτοτυπία όσον αφορά στο αφηγηματικό μέσο που χρησιμοποιεί η συγγραφέας. Η Sara Mesa κινείται άναρχα στο χρόνο, καταλύοντας την έννοια της γραμμικής αφήγησης, ακολουθώντας τις πορείες ζωής των ηρώων της, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και κατά τη διάρκεια της ενήλικης πλέον ζωής τους, όπου ζουν αποδεσμευμένοι από τον δεσποτικό τους Πατέρα, όχι όμως από όσα κουβαλούν μέσα τους.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Advertising

Advertisements
Ad 14

Το βιβλίο της Mesa, φωτίζει εκείνη την αθέατη ρωγμή στο οικογενειακό πορτραίτο της «αγίας οικογένειας», όπου όλοι χαμογελούν. Με τη γαλήνια και συνάμα αιχμηρή γραφή της, σηκώνει τη σκόνη που καλύπτει τα μυστικά κάθε οικογένειας, αποκαλύπτοντας τα ψεγάδια της και τις βάσεις της πραγματικής της υπόστασης. Οι ήρωές της, είναι άνθρωποι της διπλανής  πόρτας, που καταπιέζουν τους άλλους αλλά και τους εαυτούς τους και θυσιάζουν κομμάτια τους στο βωμό του συλλογικού πνεύματος και της οικογενειακής ευτυχίας που προσποιούνται ότι βιώνουν.

Η Mesa δεν επιστρατεύει κανενός είδους κλισέ, αλλά αρκείται στην ολοζώντανη αναπαράσταση μικρών καθημερινών στιγμών, ώστε να ακτινογραφήσει τη ραχοκοκαλιά μιας οικογένειας, να εντοπίσει όλα εκείνα  τα τρωτά της σημεία και να φανερώσει τις ανεπούλωτες πληγές των μελών της, που κακοφορμίζουν με το πέρασμα του χρόνου. Η ιστορία της οικογένειας που έπλασε η συγγραφέας, αφορά κάθε αναγνώστη που ένιωσε να εγκλωβίζεται στα στενά περιθώρια της οικογενειακής του εστίας. Κάθε άνθρωπο που καταπίεσε τις επιθυμίες του για να εκπληρώσει εκείνες των γονιών του. Κάθε ενήλικα που κουβαλά όσα τον πλήγωσαν σαν παιδί, αδυνατώντας να ζήσει ελεύθερος.

Στο κάτω κάτω, σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν μυστικά.

Και καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια, εφόσον δεν είναι τέλειοι όσοι την απαρτίζουν.

Advertising

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Διαβάστε επίσης  4 3 2 1: το μεγαλύτερο μυθιστόρημα που διάβασα ποτέ

Βρείτε το εδώ

 

Γνωρίστε την συγγραφέα

Sara Mesa, [Πηγή: ikarosbooks.gr]
Η Sara Mesa (Σάρα Μέσα) γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1976 και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στη Σεβίλλη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ισπανική φιλολογία.

Advertising

Η ποιητική της συλλογή Este jilguero agenda απέσπασε το Βραβείο Ποίησης Miguel Hernández 2007. Το βιβλίο της Cuatro por Cuatro (2013) ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde, ενώ το Cicatriz (2015) απέσπασε το Βραβείο El Ojo Crítico. Το Πίσω από τους θάμνους (Ίκαρος, 2019) εξέπληξε τη διεθνή κριτική για τον αξιοθαύμαστο τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προτύπων αλλά και τη ζωντανή του γλώσσα. Το Ένας έρωτας (Ίκαρος, 2020) απέσπασε το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισπανίας 2021, βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega Europeo 2022 και χαρακτηρίστηκε από τις εφημερίδες El PaísLa VanguardiaEl Cultural και El Correo ως το σημαντικότερο βιβλίο του 2020. H Οικογένεια (Ίκαρος, 2023) απέσπασε το Βραβείο Cálamo Extraordinario 2022 και μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από επτά γλώσσες.

[Πηγή:ikarosbooks.gr]

Ονομάζομαι Ρίτα Μπαούση κι είμαι καθηγήτρια αγγλικών. Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκίνησε στα πέντε μου χρόνια κι από τότε δεν υπήρξε μέρα που να μη διαβάσω! Αγοράζω, χαρίζω μα κυρίως διαβάζω βιβλία, για τα οποία γράφω στο blog μου, στη σελίδα μου στο instagram και πλέον και στο maxmag!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μουσική τζαζ και τέχνη

Η τέχνη της τζαζ στη ζωγραφική είναι βασισμένη στη μουσική,
μυστικά για πηχτές σούπες

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή,