Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, ήρθε στην επικαιρότητα ένα θέμα για το καλοκαίρι του 2015 και συγκεκριμένα για τις εξελίξεις που έγιναν μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Ένα θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις φέρνοντας στην επιφάνεια «Δραχμές Ρωσίας» και Μνημόνιο made in USA. Σίγουρα, το πρώτο εξάμηνο της πρώτης φοράς Αριστερά θα συνεχίσει να στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν γίνονται οι διάφορες κυβερνητικές φιέστες στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Μέσα από την προβολή του θέματος, βλέπουμε πως ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του κατά την «δοκιμαστική» περίοδο άσκησης της εξουσίας τους, αισθάνονταν άνετα να συζητούν το θέμα της εξόδου από το ευρώ στη Μόσχα και της παραμονής σε αυτό στην Ουάσιγκτον. Δραχμές, Ευρώ, Ρούβλια, Δολάρια όλα μπερδεμένα μέσα στο κεφάλι τους, όπως και η πολιτική τους οξυδέρκεια σε φλέγοντα ζητήματα όπως σ’ αυτό της οικονομίας, στο προσφυγικό και στην παιδεία.
Η αποκάλυψη προκαλεί τεράστιο ζήτημα για την κυβέρνηση και έρχεται από το βιβλίο με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» (“Un président ne devrait pas dire ça…”), που περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde. Ένα βιβλίο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στη Γαλλία με τις εκρηκτικές εκμυστηρεύσεις του προέδρου της Γαλλίας, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Σε κάποιο σημείο του βιβλίου, ο Φρανσουά Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του είπε πως «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν. Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν κάτι που επιθυμούμε». Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως περιγράφεται στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την Ε.Ε και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».
Οι συγγραφείς του βιβλίου αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την Ε.Ε. – το περιβόητο Grexit, όπου ο Ολάντ δεν ήθελε ν’ ακούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και ο ίδιος κλήθηκε τότε να παίξει λοιπόν τον ρόλο του «συμβούλου» προς τον Τσίπρα, στέλνοντας Γάλλους συμβούλους για την παροχή βοήθειας στην σύσταση προτάσεων για την μεγάλη διαπραγμάτευση στο τότε eurogroup.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που απαντούν στην εξιστόρηση του Φρανσουά Ολάντ αναφέρουν πως «υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Σύμφωνα με το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκώφ, διέψευσε στο πρακτορείο Σπούτνικ, ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην Ρωσία για παροχή «οικονομικής βοήθειας» και να εκτυπώσει νόμισμα. Τόνισε πως ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα, ότι η Ελληνική πλευρά και οι Ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία για βοήθεια.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε τις φιέστες του στο 2ο (ιδρυτικό) συνέδριο, τα Wikileaks για μια ακόμα φορά άναψαν φωτιές δημιουργώντας κυβερνητικούς τριγμούς. Τα Wikileaks έφεραν στη δημοσιότητα διάφορα e-mail σύμφωνα με τα οποία φέρεται ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπίλ Κλίντον, Τζον Ποντέστα, να είχε επικοινωνία με επιτελείς του νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Του ζήτησαν να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με τον πρώην Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον προκειμένου να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο Ποντέστα επικοινωνεί με το γραφείο του πρώην προέδρου με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για μια επίτευξη συμφωνίας. Η απάντηση της πλευράς Κλίντον είναι θετική, πλην όμως ζητά περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση, αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου.
Λίγες ώρες μετά από τη διαρροή αυτή, κάποια κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο Μπιλ Κλίντον ήρθε σε επαφή με τον κ. Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα ενώ μετά υπήρξε ανάλογη επικοινωνία μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα. Βέβαια, τα email που δημοσιοποιήθηκαν δεν αποσαφηνίζουν εάν υπήρξε όντως κάποια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό η όποια να οδήγησε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.