Γιούνκερ: «Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»

ΓΙΟΥΝΚΕΡ

«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του την Κυριακή 6 Νοεμβρίου , στην βελγική εφημερίδα Le soir. Η απάντηση Γιούνκερ αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, κυρίου Εμέρ Τσελίκ, που πραγματοποιήθηκαν προ δέκα ημερών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταργήσει μέχρι το τέλος του έτους τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται την Ευρώπη και να μην επιμένει να αλλάξει η τουρκική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», είχε δηλωσει ο κ.Τσελίκ, με τον κ.Γιούνκερ να απαντά: «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας» .

Η σχετική συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί το Μάρτιο στις Βρυξέλλες, προέβλεπε την επαναπροώθηση στην Τουρκία των προσφύγων που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα και επανεγκατάστση σε χώρες της ΕΕ μόνο των Σύρων προσφύγων, στη βάση της αρχής «ένας προς έναν», δηλαδή για κάθε Σύρο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ένα Σύρος θα μεταφέρεται για επανεγκατάσταση στην ΕΕ. Για την επιτευξη της εν λόγω συμφωνίας η Τουρκία παρέλαβε ως αντάλλαγμα κονδύλια αλλά και την υπόσχεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Τούρκους στη ζώνη Σένγκεν. Μεταξύ άλλων βρέθηκε και μοντέλο παράκαμψης του κυπριακού βέτο, το οποίο μέχρι τώρα απαγόρευε αυστηρά την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε, ώστε να ανοίξουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της.

Διαβάστε επίσης  Απίστευτη κακοκαιρία - Ένας νεκρός στην Ζάκυνθο

Παρ’ όλα αυτά ύστερα από τις σχετικές δηλώσεις του κ.Τσελίκ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει: «Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία». Σιωπηλός παρέμεινε ο κ.Γιούνκερ αναφορικά με τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόματος HDP, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας απλά «υπέρμετρη» την αντίδραση απο τη μεριά των τουρκικών αρχών έχοντας και κατά νου την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο κ.Γιούνκερ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας πως ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

Advertisements
Ad 14

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι λάτρης της τέχνης, της μόδας και των ταξιδιών. Αγαπώ πολύ τη δημοσιογραφία γιατί είναι ο δικός μου τρόπος να υποστηρίζω την αλήθεια, να μάχομαι κατά της αδικίας και της χειραγώγησης. Είμαι υπέρ της αντικειμενικής και πολύπλευρης ενημέρωσης, της αμερόληπτης γνώσης και της ανάγκης για πολυφωνία και συμμετοχή στα κοινά. Αυτός ο κόσμος ανήκει σε όλους μας!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της