Βόρεια και Νότια Κορέα κάνουν βήματα συμφιλίωσης

 

«Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αποδέχθηκε σήμερα Παρασκευή τη νοτιοκορεατική πρόταση να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες την προσεχή Τρίτη», γνωστοποίησε πριν από λίγο το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας (το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διακορεατικές σχέσεις). Με την αποδοχή αυτή, η Βόρεια και η Νότια Κορέα κάνουν βήματα συμφιλίωσης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπάικ Τε-χιουν στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών. Η πρόταση αυτή ήρθε μετά το χέρι φιλίας που άπλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της χώρας του στους Ολυμπιακούς.

«Η Βόρεια Κορέα μας έστειλε με φαξ σήμερα το πρωί ένα μήνυμα το οποίο αναφέρει πως αποδέχεται την πρόταση για συνομιλίες την 9η Ιανουαρίου που έγινε από τη Νότια Κορέα», διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα αμοιβαία συμφέροντα και για τις δύο πλευρές, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, με τη συμμετοχή του Βορρά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιονγκ-γκιούν. Ωστόσο, Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε ότι η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την επίλυση του ζητήματος των πυρηνικών.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε χάσμα εδώ και καιρό. Το σκηνικό, όπως παρατηρεί το BBC, θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία δύο χρόνια, κάθε εργάσιμη ημέρα, ένας υπάλληλος της Νότιας Κορέας σηκώνει ένα πράσινο τηλέφωνο και καλεί τον «ομόλογό» του στη Βόρεια Κορέα που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, από την άλλη πλευρά των συνόρων. Παρά βέβαια τις εκατοντάδες κλήσεις που έχουν γίνει αυτά τα δύο χρόνια από τη Νότια Κορέα κανείς δεν απαντούσε. Μέχρι που κάτι άλλαξε και στις 3:30 μ.μ. στις 3 Ιανουαρίου 2018 ο βορειοκορεάτης υπάλληλος σήκωσε το ακουστικό για να ελέγξει εάν λειτουργεί η τηλεφωνική σύνδεση. Ο έλεγχος διήρκεσε 20 λεπτά.

Διαβάστε επίσης  Εκλογή Ντόναλντ Τραμπ : To πρόσωπο μιας κατεστραμμένης κοινωνικής συνείδησης

Τώρα, για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια, η Βόρεια Κορέα απάντησε στην κλήση που έλαβε στις 3 Ιανουαρίου

Η απόφαση αυτή ήρθε ως συνέχεια της ανακοίνωσης του Kim Jong-un πως επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με την Σεούλ ανακοινώνοντας παράλληλα πως τον άλλο μήνα θα μεταβεί στο Νότο η εθνική αθλητική αποστολή της χώρας, για να συμμετάσχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως προαναφέρθηκε.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως «αν η Νότια Κορέα θέλει πράγματι συμφιλίωση και ενότητα, θα αφήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, της επαφής και της ανταλλαγής για όλους: της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, της αντιπολίτευσης, διαφόρων οργανώσεων και πολιτών». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όμως, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), τις οποίες προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να πατήσει «το κουμπί για τα πυρηνικά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Αμερική δεν θα αρχίσει πόλεμο εναντίον της χώρας του, τώρα που η Πιονγιάνγκ μπορεί να πλήξει όλη την αμερικανική επικράτεια με τα πυρηνικά της όπλα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.