Η Βόρεια Κορέα αδυνατεί να σηκώσει τα οικονομικά βάρη που έχουν συσσωρευτεί μετά από εφαρμογή ασφυκτικών πιέσεων, σε οικονομικό επίπεδο, από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο οικονομικός «στραγγαλισμός» της Βόρειας Κορέας έρχεται ως απάντηση από τη διεθνή κοινότητα στην Πιονγιάνγκ με αφορμή τις δοκιμές που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες σε πυρηνικά όπλα, καθώς και μιας βόμβας υδρογόνου.
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγ Ουν έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε παγκόσμια κατακραυγή και με μια εύθραυστη οικονομία, καθώς προβαίνει σε αποφάσεις που παραβιάζουν την ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο. Η οικονομία της Βόρειας Κορέας απειλείται με κατάρρευση, καθώς οι κυρώσεις είναι ασφυκτικές, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που αποτελεί έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε ανησυχίες γιατί η Πιονγιάνγκ δεν θέλει να προβεί σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της. Εκπρόσωπος των ανησυχητικών δηλώσεων είναι ο Βορειοκορεάτης Ρι Γιονγκ Χο, πρώην αξιωματούχος στο οικονομικό επιτελείο του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει αυτομολήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από το 2014 και ζει στην Ουάσιγκτον με την οικογένειά του.
Ο Ρι Γιονγκ Χο ενημέρωσε μέσω μεταφραστή την ασιατική κοινότητα στη Νέα Υόρκη ότι «δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα» στη Βόρεια Κορέα και οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν «μπλοκάρει εντελώς» το εμπόριο, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε κινήσεις μαζικών μεταναστεύσεων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο εξωτερικό. Επί προσθέτως, τόνισε ότι τα περισσότερα νοικοκυριά της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στην πρωτεύουσα της χώρας η παροχή ρεύματος διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες καθημερινά. Παράλληλα και σε διπλωματικό επίπεδο, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και αναφέρθηκε ειδικότερα στο γεγονός ότι η Κίνα «ανησυχεί ιδιαιτέρως» επειδή το κράτος-παρίας με το οποίο συνεργάζεται «εκλιπαρεί» διαρκώς τη βοήθειά της για τρόφιμα. Ειδική αναφορά έγινε και στις προσπάθειες της βορειο-κορεατικής ηγεσίας να προσεγγίσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ενώ δυσαρέσκεια επικρατεί και προς την κινεζική πλευρά επειδή ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν έχει γίνει ακόμα δεκτός από τον Κινέζο ομόλογό του, πρόεδρο Σι Τζινπινγκ.