8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα της Γυναίκας
Πηγή εικόνας: news247.gr

Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, «Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία». Είναι όμως μια παγκόσμια ημέρα του ωραίου φύλου ή υπενθύμιση του αγώνα των εργατριών για ίσα δικαιώματα; Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει καθιερωθεί στις 8 Μαρτίου και γιορτάζεται κάθε χρόνο προς τιμήν της μνήμης των αγώνων του κινήματος που εδραιώθηκε για τα δικαιώματα των γυναικών.


Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας: Ιστορική αναδρομή

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φημολογείται πως γιορτάστηκε πρωτίστως στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στην πόλη της Νέας Υόρκης. Με την πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ορίστηκε Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, αφιερωμένη σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 1857. Εργάτριες της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας διαμαρτυρήθηκαν τότε απαιτώντας καλύτερες συνθήκες στην εργασία τους.

Ασπροντυμένες όλες οι γυναίκες, αιτούνταν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας όπως και μείωση των ωρών τους. Λέγεται πως οι γυναίκες τότε, είχαν 16 ώρες βάρδια την ημέρα και αδιαμφισβήτητα οι μισθοί τους ήταν κατά πολύ μικρότεροι των αντρών. Το βασικό τους αίτημα ήταν να μειωθούν οι ώρες εργασίες και να γίνουν 10, όπως και η ισότητα μεταξύ των χρημάτων που έπαιρναν άνδρες – γυναίκες. Το 1859 δημιουργήθηκε το πρώτο σωματείο των γυναικών για την εργασία. Δεκαετίες ολόκληρες συνέχιζαν τον αγώνα τους για ισότητα στα δικαιώματα και στην αντιμετώπιση τους.

Ημέρα της Γυναίκας
Πηγή: newsit.gr

Καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Με κέντρο τις ΗΠΑ, το 1910 έγινε διεθνής ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, κατά το δεύτερο συνέδριο του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην πόλη της Κοπεγχάγης. Εκατό μέλη του συνεδρίου από 17 χώρες αποφάσισαν την υιοθέτηση της πρότασης των Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ ως προς τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ετησίως.

Διαβάστε επίσης  Davis Miles: Μεταφράζοντας τη σιωπή με την τρομπέτα

Η εδραίωση της ημέρας αυτής είχε ως στόχο να προωθεί την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως και το εκλογικό δικαίωμα στις γυναίκες, που τότε δεν είχαν και ήταν το μεγαλύτερο ζητούμενο τους για τις γυναίκες παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από το 1975 και έπειτα, τελεί υπό την προστασία και τη στήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει σκοπό να αναδείξει τα δικαιώματα της γυναίκας σε όλες τις χώρες παγκοσμίως.

Ημέρα της Γυναίκας
Πηγή: alfavita.gr

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μας για τα κατορθώματα τους, τις επιτυχίες τους και τη συμβολή τους στον κόσμο.

Η Μαρία Κιουρί, πήρε το πρώτο βραβείο Νόμπελ για την έρευνα της πάνω στη ραδιενέργεια. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόνη και το 1911 τιμήθηκε με ακόμη ένα βραβείο Νόμπελ για την έρευνα της στο ράδιο και το πολώνιο.

Η Αμέλια Έρχαρτ  ήταν μία συγγραφέας, πολυτάλαντη και υπέρμαχος για τα δικαιώματα των γυναικών. Έγινε η πρώτη γυναίκα αεροπόρος πτήσης 15 ωρών από τις ΗΠΑ στην Ιρλανδία.

Η Ρόζα Πάρκς, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε ένα λευκό, πράξη ανυπακοής στην πολιτική της τότε εποχής, άνοιξε το μονοπάτι προς την κατάργηση του νόμου ως προς τον φυλετικό διαχωρισμό. Αποτέλεσε σύμβολο για τον κοινωνικό αγώνα.

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα ήταν η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα το 1963.  Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν φιλόσοφος, διανοούμενη συγγραφέας, ακτιβίστρια και πυλώνας στην ιστορία του κινήματος των γυναικών.

Η Σιριμάβε Μπανταρανάικε ήταν η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός παγκοσμίως. Το 1960 διαδέχτηκε το σύζυγο της που δολοφονήθηκε. Συνολικά εξελέγη σε τρεις θητείες, προέβη σε μεταρρυθμίσεις, κατήργησε την μοναρχία και μετονόμασε τη χώρα από Κεϋλάνη σε Δημοκρατία της Σρι Λάνκα.

Διαβάστε επίσης  Όσκαρ Ουάιλντ: Μια λογοτεχνική ιδιοφυΐα που λάτρεψε την Ελλάδα

Η Τζούνκο Ταμπέι, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ το 1975.  Επίσης, η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στις πιο ψηλές κορυφές και των 7 Ηπείρων.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr | Μαρί Κιουρί.

Επίσημη αργία η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Από το 2019 έχει καθιερωθεί ως αργία για το κρατίδιο του Βερολίνου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Γενική αργία θεωρείται επίσης, στη Ρωσία, στην Κούβα, στο Τουρκμενιστάν και στην Κίνα. Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων διάλεξε την Ημέρα της Γυναίκας προς τιμήν της Κλάρα Τσέτκιν, υπέρμαχο των δικαιωμάτων της γυναίκας. Η Κλάρα Τσέτκιν επίσης, ήταν από τις λίγες ακτιβίστριες στην αρχή του 20ου αιώνα που μάχονταν για τη προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.


Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας του 2021

Το 2021 η Ημέρα της Γυναίκας αφιερώνεται στον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες κατά της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη. Πολλές γυναίκες επίσης, επλήγησαν λόγω των απωλειών εργασίας ή από την απασχόληση τους σε θέσεις εργασίας υψηλού κινδύνου. Ακόμη ένας παράγοντας της αφιέρωσης της ημέρας αυτής, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι συνεχόμενες καραντίνες που ζούμε, έχουν αυξήσει ιδιαίτερα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποζητά την καταπολέμηση αυτών των γεγονότων και των ανισοτήτων.


Σημαντικότητα της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει καθαρά πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, δεν αφορά λουλούδια, κοσμήματα και δώρα. Εδραιώνει τη σημαντικότητα της ισότητας ανάμεσα στα φύλα, στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και στην στήριξη των γυναικών.

Διαβάστε επίσης  Νικηταράς: Τα λιγότερο γνωστά στοιχεία της ζωής του

Εκτιμάται πως 120 εκατομμύρια γυναίκες έως τα 20 έτη τους έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή/και κακοποίηση. Παγκοσμίως το 1/3 των γυναικών, έχει υποστεί σωματική, ψυχολογική, ή σεξουαλική βία. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, πως ενώ στα εργατικά δικαιώματα οι γυναίκες έχουν δει βελτίωση τις τελευταίες δεκαετίες ως προς την ισότητα με τους άντρες εργαζόμενους, κοινωνικά η ισότητα δεν έχει έρθει ακόμη.

Εν κατακλείδι, η μέρα αυτή αφορά την κινητοποίηση, την υποστήριξη της ισότητας, αλλά και της γυναίκας γενικότερα, σε μία εποχή που ανελίσσεται επαγγελματικά αλλά κατακεραυνώνεται κοινωνικά και υποπίπτει σε στερεότυπα και κοινωνικές ανισότητες.


Παρακάτω ακολουθεί βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας:


 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ιστορική Αναδρομή: iefimerida.gr  Τελευταία Πρόσβαση 08-03-2020

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 : Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19 : europarl.europa.eu Τελευταία Πρόσβαση 08-03-2020

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: sansimera.gr  Τελευταία Πρόσβαση 08-03-2020

Βερολίνο: Επίσημη αργία από φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας : news247.gr  Τελευταία Πρόσβαση 08-03-2020

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Από το 1857 στο 2018, η ιστορία της 8ης Μαρτίου: newsit.gr   Τελευταία Πρόσβαση 08-03-2020

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en