Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία κατακλύζει τον κόσμο!
Το όνομά του είναι συνυφασμένο με τη διάνοια. Το έργο του είναι σπουδαίο και η προσωπικότητά του λαμπρή. Αμέτρητες αράδες έχουν γραφτεί για τον ίδιο· πολλές λένε αλήθεια, άλλες διανθίζονται με ψέματα για να ενισχύσουν τον ήδη τρανό μύθο του. Ένας άνθρωπος ριζοσπαστικός, οξύνους, φιλομαθής, ιδιαίτερος. Ο φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρήθηκε νούμερο ένα προσωπικότητα του 20ου αιώνα και είναι βέβαια λογικό. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες όλων των εποχών. Θεμελίωσε τη θεωρία της σχετικότητας και ήταν κάτοχος βραβείου Νόμπελ. Πέθανε στις 18 Απριλίου 1955 και αυτή ήταν η ζωή του.
Η αρχή και η επιστημονική καριέρα
Γόνος μεσοαστικής οικογένειας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879, στο Ουλμ της Γερμανίας. Ο πατέρας του, Χέρμαν Αϊνστάιν, ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του, Παουλίνε Κοχ, ήταν πιανίστρια. Εκείνη εμφύσησε στο γιο της τη μουσική παιδεία και ο ίδιος λάτρευε την κλασική μουσική. Ήταν βιολιστής και είχε ονομάσει το βιολί του Λίνα. Μίλησε για πρώτη φορά στα τέσσερά του χρόνια, ενώ μέχρι πρότινος οι γονείς του φοβόντουσαν μήπως το παιδί τους έχει νοητικά προβλήματα. Μάλιστα, ο Δόκτωρ Τόμας Σάουελ επινόησε τον όρο Σύνδρομο Αϊνστάιν για να περιγράψει την καθυστέρηση του λόγου σε λαμπρούς ανθρώπους.
Όταν σταματήσεις να μαθαίνεις, ξεκινάς να πεθαίνεις!
Το 1895 έδωσε εξετάσεις για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο και απέτυχε. Συγκεκριμένα, στην ηλικία των 16 ετών έδωσε εξετάσεις για την Ελβετική Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική σχολή επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών. Ενώ είχε εξαιρετικές βαθμολογίες στη φυσική και στα μαθηματικά, οι άλλες βαθμολογίες του δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικές και απέτυχε συνολικά στην εξέταση. Το 1902 λόγω οικονομικών προβλημάτων δίδασκε μαθήματα σε παιδιά. Σπούδασε φυσική στην Πολυτεχνική ακαδημία της Ζυρίχης στην Ελβετία και εκεί γνωρίστηκε με την πρώτη του γυναίκα, την Μιλέβα Μάριτς. Ήταν συμφοιτητές και στα 22 του χρόνια την παντρεύτηκε. Στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε να εξελίσσεται, μάλιστα το 1905 ήταν το χρυσό έτος για τον ίδιο. Υπέβαλε το διδακτορικό του και τέσσερα από τα κείμενά του δημοσιεύτηκαν στο Annalen Der Physik, ένα από τα πιο αξιόλογα επιστημονικά περιοδικά. Οι τέσσερις εργασίες που δημοσιεύτηκαν αφορούσαν στην ισοδυναμία της ύλης και της ενέργειας, στην ειδική σχετικότητα, στην κίνηση Brownian και στην φωτοηλεκτρική επίδραση. Αυτές οι μελέτες άλλαξαν τελικά την ουσία της σύγχρονης φυσικής. Μάλιστα, στην ισοδυναμία της ύλης και της ενέργειας ήταν που ο Αϊνστάιν έδωσε και το διάσημο τύπο E=mc2.
Η ζωή είναι σα να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία σου πρέπει να συνεχίσεις να προχωράς!
Oι εργασίες του ανέτρεψαν αμέσως ολόκληρο τον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά η επιστημονική κοινότητα τον αγνοούσε, μέχρις ότου ο Μαξ Πλανκ τον αναγνωρίσει. Ο ιδρυτής της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ διεξήγαγε πειράματα με βάση τις θεωρίες του Αϊνστάιν και τον βοήθησε να αναδειχθεί. Είχε επίσης προβλέψει πως ο Αϊνστάιν θα γινόταν ο Κοπέρνικος του 20ου αιώνα.
Το 1915 παρουσιάστηκε η θεωρία της σχετικότητας, στο πλαίσιο μιας σειράς διαλέξεων, ενώπιον της Πρωσικής ακαδημίας επιστημών. Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, η ελκτική δύναμη της βαρύτητας διαδίδεται στο χώρο με την ταχύτητα του φωτός και επηρεάζει οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο, ακόμα και τις ακτινοβολίες. Το τελευταίο καθιστά δυνατή την ύπαρξη μελανών οπών, φαινόμενο που παρατηρήθηκε πολύ αργότερα. Το 1921 η βασιλική ακαδημία της Σουηδίας απονέμει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν το βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Επιπροσθέτως, στη δεκαετία του 1920 ασχολήθηκε και με την επιστήμη της κοσμολογίας. Ισχυρίστηκε τότε πως το σύμπαν επεκτείνεται και δεν είναι στατικό. Η θεωρία αυτή επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, το 1929, από τον αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ.
Η προσωπική ζωή
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παντρεύτηκε τη Σερβίδα Μιλέβα Μάριτς, μολονότι η σχέση τους δεν έγινε αποδεκτή από τους γονείς του. Εκείνοι δυσανασχετούσαν λόγω των θρησκευτικών διαφορών. Οι δυο τους απέκτησαν μια κόρη, την Λιεσέρλ, πριν παντρευτούν. Τίποτα δεν είναι γνωστό γι’ αυτό το παιδί. Πολλοί διατείνονται πως πέθανε από ασθένεια, άλλοι ότι δόθηκε για υιοθεσία. Μετά από αυτή, απέκτησαν δύο αγόρια, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρντ. Ο δεύτερος είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια και μεταφέρθηκε σε άσυλο. Υπέστη ψυχική βλάβη και είπε στον πατέρα του ότι τον μισεί. Όταν ο Αϊνστάιν έφυγε για την Αμερική, το 1933, είδε για τελευταία φορά το γιο του. Το παιδί ζούσε με τη φροντίδα της μητέρας του και την εποπτεία του ασύλου.
Τα τελευταία χρόνια του γάμου ήταν δύσκολα και η Μάριτς φαινόταν πια περισσότερο σαν υπηρέτρια, παρά σα σύζυγος του Αϊνστάιν. Ο ίδιος, της είχε θέσει μερικούς πολύ περίεργους κανόνες, που θα έπρεπε να τηρεί αυστηρά, προκειμένου να συνεχίσει να είναι μαζί του. Συγκεκριμένα, η Μάριτς όφειλε να του σερβίρει τρία γεύματα την ημέρα, να τακτοποιεί και να καθαρίζει τα ρούχα του, να σιωπά, όποτε της ζητούσε ο σύζυγός της να πάψει να μιλάει και να μην ταξιδεύει μαζί του. Επιπλέον, της είχε ξεκαθαρίσει πως δε θα έχουν σωματική επαφή· γενικότερα οποιασδήποτε μορφής πράξη οικειότητας δεν επιτρεπόταν
Το ζευγάρι χώρισε (σημειωτέον δε, πως η Μάριτς έλαβε όλα τα χρήματα που κέρδισε ο Αϊνστάιν, όταν πήρε το βραβείο Νόμπελ, καθώς της τα είχε υποσχεθεί) και ο Αϊνστάιν συνήψε σχέση με την Έλσα Λόουενθολ, που ήταν ξαδέλφη του και αργότερα την παντρεύτηκε. Κανονικά το πατρικό της επώνυμο ήταν επίσης Αϊνστάιν, το άλλαξε όμως, όταν παντρεύτηκε τον Μαξ Λόουενθολ. Μετά το γάμο με τον ξάδελφό της, χρησιμοποιούσε πάλι το πατρικό της όνομα. Βέβαια, κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο ίδιος ενεπλάκη σε εξωσυζυγικές σχέσεις, αφού μάλιστα της αποκάλυψε σε επιστολές του πως την είχε απατήσει επανειλημμένα.
Το τέλος
Ο Αϊνστάιν απεβίωσε στις 18 Απριλίου 1955 στο Πρίνστον, σε ηλικία 76 ετών. Το 1948 είχε διαγνωσθεί με ανεύρυσμα αορτής, υπεβλήθη σε εγχείρηση, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε. Η υγεία του επιδεινώνονταν, το ανεύρυσμα επανεμφανίστηκε και επέφερε το θάνατό του. Ο παθολόγος που διεξήγαγε την αυτοψία στο νεκρό του σώμα, έκλεψε τον εγκέφαλό του και αρνήθηκε να τον επιστρέψει. Τον κρατούσε σε ένα βάζο, απολύθηκε και τελικά τον παρέδωσε 20 χρόνια μετά. Τα μάτια του επίσης φυλάσσονται σε ένα κουτί ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, μέχρι σήμερα.
Ο εγκέφαλός του ήταν διαφορετικός από αυτούς των υπόλοιπων ανθρώπων. Ο βρεγματικός λοβός του (η περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη μαθηματική σκέψη, την οπτικοακουστική γνώση και την απεικόνιση της κίνησης) ήταν 15% μεγαλύτερος από αυτόν του μέσου ανθρώπου. Επιπροσθέτως, το βάρος του εγκεφάλου του ήταν αισθητά χαμηλότερο από αυτό του μέσου ανθρώπου. Έφθανε τα 1230 γραμμάρια, ασυνήθιστα χαμηλότερο από τα 1400 γραμμάρια, που είναι ο μέσος όρος.
Mερικές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες
- Δεν ήξερε να κολυμπάει, ωστόσο λάτρευε τα ταξίδια στη θάλασσα.
- Σιχαινόταν να φοράει κάλτσες. Σε γράμματα προς τη σύζυγό του Έλσα έγραφε: Aκόμα και στις πιο επίσημες περιπτώσεις έφυγα χωρίς να φορέσω κάλτσες και έκρυψα αυτή την έλλειψη πολιτισμού μέσα σε ψηλές μπότες.
- Εφήυρε ένα ψυγείο που χρησιμοποιούσε αέριο αλκοόλης για να λειτουργήσει. Το 1926 το ψυγείο είχε κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά δεν πήγε ποτέ στην παραγωγή, καθώς εμφανίστηκαν νέες τεχνολογίες.
- Ήταν φανατικός καπνιστής. Είχε πει: Πιστεύω πως το κάπνισμα συμβάλλει σε μια κάπως ήρεμη και αντικειμενική κρίση σε όλες τις υποθέσεις. Κάπνιζε αρειμανίως πίπες, αλλά όχι τσιγάρα ή πούρα.
- Το 1952 του προτάθηκε να γίνει πρόεδρος του Ισραήλ, μα αρνήθηκε.
- Το FBI τον παρακολουθούσε συστηματικά. Ο φάκελός του περιείχε περισσότερες από 1400 σελίδες. Φοβόντουσαν πως μπορεί να ήταν σοβιετικός κατάσκοπος και παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματά του, την αλληλογραφία του, ακόμη και τα σκουπίδια του, για 20 χρόνια περίπου. Ο ίδιος είχε αριστερές πεποιθήσεις και ήταν υπέρμαχος του σοσιαλισμού. Μέμφονταν τον καπιταλισμό και στο βιβλίο του με τίτλο Γιατί Σοσιαλισμός παρουσίαζε την πολιτική ιδεολογία που ασπάζονταν.
Ακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ του 2015 για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
https://www.youtube.com/watch?v=lgeB4b1WR0Y