Eugene Parker: Ο αστροφυσικός που άγγιξε τον ήλιο

Parker
Πηγή εικόνας: https://www.nytimes.com/

O Eugene Newman Parker γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1927.  Ήταν Αμερικανός  Αστροφυσικός και διακρίθηκε για το επιστημονικό του έργο, στους τομείς της φυσικής του Ηλίου, την κοσμική μαγνητοϋδροδυναμική και του πλάσματος. Μέσω της έρευνας του, δημιούργησε πολυάριθμες θεμελιώδεις έννοιες, όπως εκείνης της θεωρίας του ηλιακού ανέμου. Οι επιστημονικές του μελέτες, συνέβαλαν σημαντικά στην αποσαφήνιση διαφόρων φαινομένων που αφορούν στα αστέρια και στο διάστημα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες προοπτικές στον τομέα της Αστροφυσικής! Κατά τη δεκαετία του 1950, μίλησε για  την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου και αναφέρθηκε στην σπείρα Parker. Επιστημονικά συμπεράσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν αργότερα, από μετρήσεις που έκανε το διαστημικό σκάφος. Το 2003, το Ίδρυμα Inamori  του απένειμε το βραβείο Κιότο.

«Η ουρά του κομήτη δείχνει πάντα ευθεία μακριά από τον ήλιο, σε αντιηλιακή κατεύθυνση. . ». – Eugene Newman Parker

Parker
Πηγή εικόνας: phys-astro.sonoma.edu/

Eugene  Parker: Ο ήλιος είναι το πρωταρχικό παζλ του διαστήματος

Οι ανακαλύψεις του έριξαν άπλετο φως στα διάφορα μαγνητοσφαιρικά φαινόμενα, όπως τις γεωμαγνητικές καταιγίδες, το σέλας, την προέλευση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου, τους κομήτες, τις ουρές, καθώς και στο πώς αυτά διαμορφώνουν τις κοσμικές ακτίνες. Ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς έχει η θεωρητική πρόβλεψη του Eugene Parker για τον ηλιακό άνεμο το έτος 1958, η οποία υποστήριζε πως η ροή του πλάσματος είναι σταθερή και υπερηχητική, ακόμη και σε απουσία εκρήξεων στο ηλιακό στέμμα. Η θεωρία αυτή άλλαξε όλη την επιστημονική αντίληψη σε σχέση με τον διαπλανητικό χώρο. Η ιδέα ενός υπερηχητικού ηλιακού ανέμου, που φυσά συνεχώς μέσω του διαπλανητικού χώρου, βοήθησε στην κατανόηση πολυάριθμων ηλιακών γήινων φαινομένων. Ενώ το βιβλίο του Parker με τίτλο Cosmical Magnetic Fields – Their Origin and their Activity (1979), θεωρείται η βίβλος της κοσμικής μαγνητοϋδροδυναμικής.

Διαβάστε επίσης  Τζακ Λόντον: Tο ανήσυχο πνεύμα ενός σημαντικού συγγραφέα

Η αμφισβήτηση του Eugene Parker κατά την διάρκεια της καριέρας του 

Όταν ο Eugene Parker δημοσίευσε την έρευνα του το 1958, σχεδόν κανείς δεν τον πίστευε, ούτε καν ο εκδότης της εφημερίδας The Astrophysical Journal, που δημοσίευσε το άρθρο. Η επικρατούσα άποψη ήθελε τον διαπλανητικό χώρο κενό. Ο Parker όταν διάβασε τις αρνητικές κριτικές, υποστήριξε πως ήταν χαρούμενος που οι επικριτές  εντόπισαν «λάθος» στους υπολογισμούς του. Αλλά δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με εκείνους που ασπάζονταν οποιαδήποτε επιστημονική θεωρία χωρίς να την αμφισβητήσουν.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Parker
Πηγή εικόνας: history.aip.org/

 Solar Probe Parker της NASA: «Ασφαλώς είναι μεγάλη μου τιμή που συνδέομαι με μια τόσο ηρωική επιστημονική διαστημική αποστολή»

Η NASA έδωσε προς τιμήν του το 2016 το όνομα του στο ονομαζόμενο  διαστημόπλοιο Solar Probe Parker. Ποτέ ως τότε η NASA δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο κατά το παρελθόν. Ο Parker είχε δηλώσει πως εξεπλάγην γι’ αυτό και πως ήταν τιμή του. Όταν μάλιστα επισκέφθηκε το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ, o Δόκτορ Φοξ, είχε πει: Parker, από εδώ ο Parker ( για το διαστημόπλοιο). Το Parker Solar Probe είχε κινητήρα πυραύλων τρίτου σταδίου και εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο 2018.

«Ο Πάρκερ ήταν πάντα υποτιμημένος», είχε πει ο Δόκτορ Ζουρμπούχεν. «Τον είδα να κλαίει μόνο δύο φορές. Την πρώτη φορά, όταν τράβηξε τον πύραυλο και το όνομά του ήταν πάνω του και μετά την εκτόξευση, όταν συνειδητοποίησε το πραγματικό μέγεθος αυτού που συνέβαινε».

 

».

Parker
Πηγή εικόνας: www.sci.news/

Ο Parker ήταν γιος ενός μηχανικού που εργαζόταν στην Chrysler

O Eugene Newman Parker γεννήθηκε στο Houghton Mich to 1927. O  πατέρας του ήταν μηχανικός στην Βιομηχανία Chrysler, ενώ η μητέρα του ήταν νοικοκυρά.  Το 1948 πήρε το πρώτο του βραβείο στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και 3 χρόνια αργότερα πήρε και το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Κατόπιν εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα ως το τέλος της ακαδημαϊκής του καριέρας. Όταν αποσύρθηκε το 1995, συνέχισε να δημοσιεύει άρθρα και βιβλία.

Διαβάστε επίσης  Βασίλης Σούφλας: Ο «τέλειος» εκτελεστής
Advertising


Η ενασχόληση με τις ηλιακές εκλάμψεις και το ηλιακό στέμμα

Ο Parker δεν είχε πρόθεση αρχικά να μελετήσει τον ήλιο, αλλά τις κοσμικές ακτίνες σε συνεργασία με τον John A. Simpson. Ο Parker μελέτησε τις κοσμικές ακτίνες και τα μαγνητικά πεδία του σύμπαντος μεταξύ των άλλων. Οι θεμελιώδεις ιδέες του περιλάμβαναν την προέλευση των μαγνητικών πεδίων, την ταχεία διάχυση αυτών, τη δομή των μαγνητισμένων κρουστικών κυμάτων καθώς και τη διάχυση κοσμικών ακτίνων υψηλής ενέργειας. O Eugene Parker έλαβε το Εθνικό μετάλλιο Επιστημών το έτος 1989.

Τα μυστήρια που έκρυβε ο ήλιος παρέμειναν  άλυτα εξαιτίας της ατμόσφαιρας του, η οποία είναι τόσο θερμή. Η επιφάνεια του έχει 10.000 βαθμούς Φαρενάιτ. Αυτό σε σύγκριση με την εξωτερική ατμόσφαιρα του δεν είναι τίποτα, αφού εκεί επικρατεί θερμοκρασία πάνω από ένα εκατομμύριο βαθμούς. Το 1972 ο Parker όμως τόλμησε να ασχοληθεί και με αυτό και  είπε πως ένα πλήθος από μικροσκοπικές ηλιακές εκλάμψεις είναι αυτές που θερμαίνουν το ηλιακό  στέμμα.


Η θεωρία του ηλιακού ανέμου: Ήταν τόσο απλό είπε…. τέσσερις γραμμές Άλγεβρας

Το 1957 ο Parker έλυσε τα μαθηματικά που καθιέρωσαν τη Θεωρία του ηλιακού ανέμου και που ήταν η πιο διάσημη ανακάλυψη του. Και ήταν μόλις στην ηλικία των 30 ετών. «Ήταν τόσο απλό… τέσσερις γραμμές Άλγεβρας» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 2017.

«Ο Ήλιος είναι το πρωταρχικό παζλ στο Σύμπαν γιατί είναι το ένα αστέρι που μπορούμε να παρατηρήσουμε με λεπτομέρεια και τα αστέρια είναι περίπλοκα πράγματα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε όλα τα περίεργα πράγματα που έχουν ανακαλυφθεί στον Ήλιο», είχε πει…

Advertising


Βραβεία και διακρίσεις με κυριότερο εκείνο του Εθνικού Μεταλλίου Επιστήμης των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της ζωής του κέρδισε πολλά βραβεία, εκτός αυτών που προαναφέρθηκαν και: Το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης των ΗΠΑ, το βραβείο Crafoord, το βραβείο James Ckerk Maxwell κτλ.  «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως φυσικό που μαθαίνει νέα κόλπα κοιτάζοντας τη φύση», συνήθιζε να λέει ο Parker. «Το διάστημα, ολόκληρος ο γαλαξίας, ολόκληρο το σύμπαν – δεν ξέρω καλύτερο μέρος για να βρω νέα φυσική».O Parker ήταν οραματιστής. Είχε αγάπη και ενθουσιασμό για το αντικείμενο του. Η κληρονομιά που μας άφησε θα ζει για πάντα. Ήταν ο επιστήμονας που κατάφερε να αγγίξει τον ήλιο… Πέθανε στις 15 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 94 ετών.

Διαβάστε επίσης  Στίβεν Χόκινγκ: Ο φυσικός φεύγει στις 14 Μαρτίου

Ακολουθεί βίντεο σχετικά με την ζωή του!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Advertising

Eugene Newman Parker. Ανακτήθηκε από https://www.nasa.gov/. Τελευταία προσπέλαση στις 16/3/2023.

Chang K. (2022). Eugene N. Parker, 94, Dies; Predicted the Existence of Solar Wind. Ανακτήθηκε από https://www.nytimes.com/. Τελευταία προσπέλαση στις 16/3/2023.

 

Eugene Parker. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/. Τελευταία προσπέλαση στις 16/3/2023.

 

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

alt="Εξώφυλλο του βιβλίου 'Επιβάτης 23' του Sebastian Fitzek, με το όνομα του συγγραφέα και τον τίτλο του έργου."

Το Επιβάτης 23 του Fitzek συναρπάζει

Ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να διαπράξεις το τέλειο
Small Things

Small Things like These: εσύ θα τολμούσες;

Η ταινία με τίτλο ” Small Things like These ”έκανε