Κυρά-Βασιλική: H Θεσπρωτή που μάγεψε τον Αλή Πασά

΄Πηγή: https://www.iellada.gr  | Κυρά-Βασιλική

Η ιστορία της χάνεται μέσα στους θρύλους και στις αλήθειες. Το όνομα της ήταν Βασιλική και ήταν η μοναχοκόρη του Κίτσου Κονταξή, προύχοντα της Πλεσίβιτσας (το σημερινό Πλαίσιο Φιλιατών της Ηπείρου). Γεννήθηκε το 1789 και είχε τρεις αδερφούς. Το Γιώργη, το Νικόλα και το Γιάννη. Κάποιοι λένε ότι ήτανε μόλις 12 χρονών όταν την άρπαξαν Τουρκαλβανοί από την αγκαλιά της μάνας της και την πήγαν στο χαρέμι του Αλή Πασά.

Άλλοι πάλι λένε, και αυτό έχει και μεγαλύτερη ιστορική βάση, ότι ο πατέρας της και οι κάτοικοι του χωριού ήταν μπλεγμένοι σε μια υπόθεση υπόθαλψης κάποιων που κατασκεύαζαν κίβδηλα νομίσματα. Όταν το έμαθε ο Αλή Πασάς διέταξε τη λεηλασία και τη σφαγή των κατοίκων της Πλεσίβιτσας. Η 16χρονη τότε Βασιλική έπεσε στα πόδια του πασά και ζήτησε έλεος για τον πατέρα της. Ο 65χρονος Οθωμανός δεσπότης της Ηπείρου, θαμπώθηκε από την ομορφιά της κι όχι μόνο ελευθέρωσε τον πατέρα της, αλλά έδωσε εντολή να μην ξαναενοχλήσουν το χωριό της Βασιλικής.

Πηγή: https://www.vrellis.gr | Κέρινο ομοίωμα της κυρά- Βασιλικής

Για την ομορφιά της Βασιλικής πολλά έχουν ειπωθεί. Μια καλλονή με λευκό δέρμα, αφράτη, χαρούμενη και ζωηρή. Εκτός όμως από όμορφη η Βασιλική ήταν και έξυπνη. Το 1805 μπαίνει στο χαρέμι του πασά, γίνεται η πιο ευνοημένη του και σε τρία μόλις χρόνια, το 1808, ο Αλή Πασάς την παντρεύεται, παρά τις αντιρρήσεις της Εμινέ που ήταν και η πρώτη σύζυγος του.


Αλή Πασάς και Κυρά-Βασιλική

Ο Αλή Πασάς τη λάτρεψε! Ένα αγρίμι ήταν ο Αλή κι αυτή τον δάμασε. Δεν της χαλούσε κανένα χατίρι και δεν της επέβαλε ποτέ να απαρνηθεί την πίστη της. Μάλιστα είχε ολόκληρο παρεκκλήσι μέσα στο χαρέμι που λειτουργούσε κανονικά. Ο πασάς είχε πρόβλημα με τον ύπνο του και μόνο στα πόδια της Βασιλικής μπορούσε να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Η Βασιλική πρόσταζε και ο πασάς ήταν σκλάβος της ομορφιάς της.

Διαβάστε επίσης  Ανδρέας Καρκαβίτσας: Ο Έλληνας του νατουραλισμού
Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή: wikimedia.org

Η Βασιλική ήρθε σε επαφή με πολλούς σπουδαίους Έλληνες που είχανε σχέση με την αυλή του Αλή. Αυτοί την βοήθησαν να μορφωθεί τη συμβούλευαν και αργότερα τη μύησαν στη Φιλική Εταιρία. Κωλέττης, Κολοβός, Βηλαράς, Τουρτούρης ήταν κάποιοι από τις συναναστροφές της. Ήταν ο σύνδεσμός τους με το παλάτι και τους έδινε πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Η όμορφη Βασιλική έκανε ότι μπορούσε, χρησιμοποιώντας την επιρροή της στον Αλή, για να βοηθάει τους Έλληνες και έσωσε πάρα πολλούς εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Αλλά στάθηκε όμως πιστή δίπλα στον Αλή Πασά μέχρι τις τελευταίες του στιγμές στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη λίμνη των Ιωαννίνων. Εκεί το Δεκέμβριο του 1821 βρήκε καταφύγιο ο Αλή Πασάς, μαζί με λίγους έμπιστους και τη Βασιλική, όταν οι άντρες του Χουρσίτ Πασά τον κυνηγούσαν.


Η σύλληψη και η εξορία

Λίγο πριν πεθάνει ο Αλή Πασάς, διέταξε το Θανάση Βάγια, σύμβουλο του και αρχηγό της σωματοφυλακής του, να θανατώσει τη Βασιλική για να μην την πιάσουν οι εχθροί του. Ο Βάγιας, ένα πρόσωπο που για τους περισσότερους Έλληνες, θεωρείται προδότης, δεν το έκανε. Το γιατί άγνωστο. Εικάζεται ότι ο λόγος ήταν να αποσπάσει πληροφορίες από τη Βασιλική για τους θησαυρούς του πασά. Φήμες κυκλοφορούν ότι μπόρεσε να αποτρέψει με τη Βασιλική την ανατίναξη των Ιωαννίνων.

Το 1822, το Φεβρουάριο, συλλαμβάνονται και οι δύο και τους στέλνουν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έζησε ελεύθερη αλλά υπό την επιτήρηση του Πατριαρχείου για 6 χρόνια και μετά την ναυμαχία του Ναυαρίνου εξορίστηκε από τις οθωμανικές αρχές μαζί με το Βάγια και τον αδερφό της στην Προύσα.

Διαβάστε επίσης  Ιωάννινα: Ο θάνατος του Αλή Πασά
Advertising

Πηγή: https://www.kastra.eu/. Ό,τι σώζεται από τον πύργο της Κυρά-Βασιλικής στην Κατοχή

Το 1830 γυρίζει στην Ελλάδα μαζί με τις κόρες της, κάποια ορφανά που είχε μαζέψει στην Προύσα και έμεινε για λίγο σε ένα ιδιόκτητο κτήμα της, στο χωριό Βοϊβόντα, σημερινό Βασιλική, έξω από τα Τρίκαλα. Κατόπιν πηγαίνει και εγκαθίσταται στο χωριό Κατοχή του Αιτωλικού, σε έναν Μεσαιωνικό πύργο που της παραχώρησε η κυβέρνηση του Καποδίστρια, που είναι γνωστός μέχρι και σήμερα σαν «Γουλάς της Κυρά-Βασιλικής».


Το άδοξο τέλος της Κυρά-Βασιλικής

Μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής της, διατήρησε την αξιοπρέπεια και την αρχοντική ομορφιά της.

Πηγή: https://www.agriniopress.gr/, Ο τάφος της Κυρά-Βασιλικής

Πέθανε από δυσεντερία το 1834, στις 11 του Δεκέμβρη. Ήταν μόνο 45 χρονών. Τάφηκε στον περίβολο της Εκκλησίας των Ταξιαρχών στο Αιτωλικό. Η όμορφη κυρά Βασιλική που αν και έχουν περάσει σχεδόν 200 χρόνια ακόμη τραγουδιέται….


Βασιλική προστάζει· Βεζύρ’ Αλή Πασά
βάλε φωτιά στα τόπια, κάψε τα Γιάννενα…

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Κυρά-Βασιλική . Ανακτήθηκε από vrellis.gr(τελευταία πρόσβαση 7/12/2022)

Κυρά-Βασιλική. Ανακτήθηκε από sansimera.gr(τελευταία πρόσβαση 7/12/2022)

Advertising

Ο τάφος της θρυλικής κυρά Βασιλικής . Ανακτήθηκε από agriniopress.gr (τελευταία πρόσβαση 7/12/2022)

Κυρά-Βασιλική . Ανακτήθηκε από i-diadromi.gr/(τελευταία πρόσβαση 7/12/2022)

Είμαι η Κυβέλη και δηλώνω απόλυτα διαταραγμένη ακόμη ευτυχώς! Λάτρης όλων των Τεχνών, καλών και κακών, φλερτάρω με την ποίηση τη συγγραφή και τη ζωγραφική μπας και μου κάτσει κάποια από τις τρεις. Μοναδικός μου στόχος η επιβίωση από το πόλεμο μου μαίνεται στο μυαλό μου. Είδωμεν…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής

Ο καθρέφτης στην τέχνη και ο συμβολισμός του στους πίνακες

Ο καθρέφτης υπάρχει ως θέμα σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί