Ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας μαζί

Πηγή φωτογραφίας: www.futuresprotected.co.uk

Η διεθνής ημέρα της ευτυχίας γιορτάζεται παγκοσμίως στις 20 Μαρτίου κάθε χρόνου. Δημιουργήθηκε από τον πολιτικό εξέχοντα και ειδικό σύμβουλο των ΗΠΑ, Jayme Illien, ο οποίος προώθησε και το «κίνημα ευτυχίας». Με το ψήφισμα 66/281 από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ σηματοδότησε μια ιστορική στιγμή στην ανθρωπότητα σε σχέση με την έννοια της ευτυχίας, η οποία έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στον χρόνο στις διδαχές του Βούδα, Σωκράτη, Κομφούκιου, Αριστοτέλη, Πλάτωνα κτλ, οι οποίοι πρώτοι ανέπτυξαν θεωρίες για το νόημα της ζωής και της ευτυχίας.

Ο πιο ευτυχισμένος -είτε βασιλιάς είτε χωριάτης- είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του.

Johann Wolfgang Goethe.


Jayme Illien: Ο ιδρυτής της διεθνούς ημέρας ευτυχίας

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.mylife.com

Ιδρύθηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιουνίου 2012, με πρωτοβουλία του Jayme Illien, ο οποίος είχε ως όραμα την ιδέα ενός ψηφίσματος των ΗΠΑ, που θα αναγνώριζε την ευτυχία ως θεμελιώδης δικαίωμα και στόχο. Το ψήφισμα συντάχτηκε με αριθμό 66/281 του ΟΗΕ και με συναίνεση απ’όλα τα κράτη μέλη του. Ο Jayme Illien (8/9/1980) είναι ο διευθύνων σύμβουλος του έργου νέου οικονομικού παραδείγματος των ΗΠΑ (2009), καθώς και διευθυντής επιχειρήσεων, πολιτικός, ακτιβιστής, οικονομολόγος και πολιτικός θεωρητικός.


Jayme Illien: Ένα παιδί από τους δρόμους της Καλκούτας…

Τριάντα δύο χρόνια πριν την ίδρυση της παγκόσμιας ημέρας ευτυχίας, ο Jayme Illien ήταν ένα ορφανό που διασώθηκε από τους δρόμους της Καλκούτας της Ινδίας από την διεθνή αποστολή διάσωσης της Μητέρας Τερέζας. Ο Illien υιοθετήθηκε από την Anna Belle Illien, η οποία στην πορεία του χρόνου ίδρυσε την Illien Adoptions International. Μια μη κερδοσκοπική υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας για τα παιδιά με έδρα την Ατλάντα. Ο Illien στην πορεία υπηρέτησε ως σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη στους Οικονομολόγους της ειρήνης και της ασφάλειας. Πήραν 17 βραβεία Νόμπελ ειρήνης, όπως οι: Joseph Striglitz, Amartya Sen, Lawrence Klein, Oscar Arias κτλ.

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή χαράς, είναι η υπενθύμινση πως ο κόσμος είναι ένα καλύτερο μέρος, το οποίο συνδέεται και ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο.


Η διαρκής αναζήτηση της ευτυχίας είναι η κυριότερη αιτία της δυστυχίας μας

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.njlifehacks.com

Αν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της ευτυχίας, θα λέγαμε πως είναι η ικανοποίηση των επιθυμιών μας, οι οποίες όμως μας ικανοποιούν ψυχικά. Δυστυχώς στη σύγχρονη εποχή, θεωρούμε πως ευτυχία είναι τα υλικά αγαθά, αξιώματα και η δόξα. Οι άνθρωποι επιδίδονται μανιωδώς στο κυνήγι αυτών και μόλις τα αποκτήσουν μέσα τους αισθάνονται δυστυχισμένοι. Και αυτό διότι ότι δεν στηρίζεται σε ηθικές αρετές και όπου το πεδίο της δράσης δεν είναι ταυτόσημο με αυτό της διαβίωσης, είναι σαθρό. Η έννοια της μελετήθηκε κατά τους αιώνες από τον Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Κομφούκιο, Σωκράτη, αλλά ο δρόμος δόθηκε σωστά μόνο από την Ορθοδοξία.

Δεν υπάρχει πιο λανθασμένος δρόμος για την ευτυχία από τα επίγεια, τα όργια και την υψηλή ζωή.

Α. Σοπενάουερ.


Αριστοτέλης & Πλάτωνας περί ευτυχίας

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.pinterest.com

Ο Αριστοτέλης πίστευε πως ο άνθρωπος μπορεί να μάθει να είναι ευτυχισμένος. Η Ευτυχία δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μια συνεχής εξάσκηση της Αρετής. Είναι μια ενεργητική στάση ζωής και σε καμία περίπτωση παθητική. Η τροφή και τα υλικά αγαθά εξασφαλίζουν την υγεία του σώματος, αλλά δεν οδηγούν στον δρόμο της ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης  Άνοιξε ο καιρός, άνοιξε και η καρδιά μας

Ευτυχία κατά τον Πλάτωνα υπάρχει μόνο όταν ο άνθρωπος μπορεί να δει την ουσία των πραγμάτων. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σκέψη και το μυαλό και όχι με την ψευδαίσθηση που μας παρέχουν οι αισθήσεις μας!


Πως αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.medium.com

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκες ευτυχισμένος; Που είχες τόση ενέργεια, χαρά και ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις αυτή την στιγμή; Η ευτυχία μας είναι μια συνισταμένη πολλών πραγμάτων. Αλλάζει με τον τρόπο που αντιδρούμε στις αλλαγές που βιώνουμε στα οικονομικά, στην προσωπική ζωή, στον γάμο, στον επαγγελματικό χώρο κτλ. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος στο να αναζητά την ευτυχία και όχι τον πόνο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, εξαπολύει χημικές ουσίες για να αισθανόμαστε καλά. Οι κυριότερες είναι οι σεροτονίνη και η ντοπαμαμίνη.


Σεροτονίνη: η ορμόνη της ευτυχίας!

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.martinajohansson.se

Είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Επιδρά ως ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και ενισχύει την φυσική λειτουργεία του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα αυτής σχετίζονται με την κατάθλιψη. Είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας, όταν περνάει από μεγάλες φάσεις ψυχολογικού στρες. Επηρεάζει την όρεξη, τον ύπνο και την σεξουαλική διάθεση. Όταν είναι στα φυσιολογικά επίπεδα αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό που μπορεί να αυξήσει την σεροτονίνη είναι η άσκηση και διάφορες τροφές, όπως οι μπανάνες, τα καρύδια και τα ωμέγα-3-6-9 λιπαρά οξέα.


Ντοπαμίνη: η αγχολυτική

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.dumielauxepices.net

Είναι μια οργανική ουσία της οικογενείας των κατεχολαμινών, η οποία δρα ως νευροδιαβιβαστής και χρησιμοποείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν είναι στα φυσιολογικά επίπεδα νιώθουμε συναισθήματα απόλαυσης και καλής διάθεσης. Σε χαμηλά επίπεδα συνδέεται με χαμηλό κίνητρο και με ασθενής μνήμη. Μπορούμε να την αυξήσουμε με:

 • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη
 • Με κατανάλωση προβιοτικών
 • Με άσκηση και σωστό ύπνο
 • Και με το να ακούμε καλή μουσική

Μην τοποθετείς την ευτυχία σου στο μέλλον, αλλά στο παρόν

Οι περισσότεροι άνθρωποι τοποθετούν την ευτυχία τους στο μέλλον και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Και όταν θα συμβούν αυτά και πάλι θα σου πούνε πως δεν είναι ευτυχισμένοι. Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το λάθος. Αυτό που έχουμε σίγουρο αυτή την στιγμή είναι μόνο το παρόν. Που σημαίνει πως τώρα είναι η ώρα για να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία μας είναι θέμα προσωπικής απόφασης!

Διαβάστε επίσης  Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η ευτυχία είναι μικρές στιγμές!

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.indianfolk.com

Η λέξη ευτυχία προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις < εὖ + τύχη. Που σημαίνει την κατάσταση της ευφορίας και της ψυχοσωματικής ικανοποίησης που πηγάζει μέσα από την επίτευξη κάποιων στόχων. Επίσης έχει να κάνει με την καλή τύχη! Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποκτήσουμε;


Βάλε στη ζωή σου την άσκηση και την σωστή διατροφή!

Αντίδοτο στην κατάθλιψη είναι η γυμναστική. Ιδιαίτερα τα αθλήματα έντασης αυξάνουν την σεροτονίνη στο αίμα που είναι και η ορμόνη της ευτυχίας. Επίσης η άσκηση δημιουργεί ένα ωραίο σώμα και μας ηρεμεί. Η σωστή διατροφή χαρίζει υγεία και ευεξία, βοηθά στην προοδευτική φθορά του ανθρώπινου σώματος.


Κοιμήσου καλά, περισσότερο, συνεχόμενα και σε ωφέλιμες ώρες

Ο ύπνος είναι μια αναγκαία διαδικασία του οργανισμού, με την οποία ξεκουράζει και αναπλάθει τα κύτταρα του. Αν κάποιος δεν κοιμηθεί τις σωστές ώρες εμφανίζει συμπτώματα κούρασης, νευρικότητας, διάσπασης προσοχής και καμιά φορά σε προχωρημένες καταστάσεις ακόμη και ψευδαισθήσεις.


Άσε το κινητό και κοινωνικοποιήσου

Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση των κινητών τηλεφώνων παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης παρόμοιες με εκείνων που καταναλώνουν οπιούχες ουσίες. Εμφανίζουν κατάθλιψη, άγχος και μοναχικότητα. Επίσης δημιουργεί έντονα την τάση της αντικοινωνικότητας.


Αγάπησε την φύση και το φως του ηλίου

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ηλίου είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Βοηθά στην εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά και μας ανακουφίζει από μυοσκελετικά προβλήματα που συνήθως δημιουργούνται τον χειμώνα. Ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση αυξάνει και τα επίπεδα των ενδορφινών. Με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ευτυχία, χαρά και ευεξία!


Πρόσφερε με ανιδιοτέλεια

Η Αλληλεγγύη συνδέεται με την συμπαράσταση και την αλληλοβοήθεια. Βοηθώ αλλήλους εθελοντικά και νιώθω καλά. Κάνω καλές πράξεις χωρίς αντάλλαγμα. Ενεργοποιήσου και δες τι συμβαίνει στο περιβάλλον που ζεις και προβληματίσου με το πως μπορείς και εσύ να βοηθήσεις!


Επτά ρητά για την ευτυχία που θα σε εμπνεύσουν

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.kostasdrosakis.wordpress.com
 1. Ποτέ μην αφήσεις μια άσχημη μέρα να σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις μια άσχημη ζωή.
 2. Μια κακή στάση είναι σαν ένα σκασμένο λάστιχο, δεν μπορείς να πας μακριά, μέχρι να το αλλάξεις.
 3. Είναι σημαντικό να κάνεις κάποιον ευτυχισμένο. Και είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με τον εαυτό σου.
 4. Αν συμβιβάζεσαι με το οτιδήποτε, ποτέ δεν θα μάθεις τι αξίζεις πραγματικά.
 5. Αν η ευτυχία σου εξαρτάται από κάτι που κάνει κάποιος άλλος, έχεις ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα.
 6. Ό,τι και να σου έκανε κάποιος στο παρελθόν, δεν έχει καμία δύναμη επί του παρόντος. Μόνο εσύ του δίνεις δύναμη.
 7. Αν θέλεις να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα, σταμάτα να το σκέφτεσαι ξανά και ξανά και να μιλάς για αυτό. Το μυαλό επηρεάζει το στόμα σου και το στόμα επηρεάζει το μυαλό σου. Είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει από κάτι με το οποίο έχεις εμμονή.
Διαβάστε επίσης  Η ιστορική αναδρομή της camera obscura

Οκτώ ρητά που δείχνουν τι μας οδηγεί μακριά από την ευτυχία

ευτυχίας
Πηγή φωτογραφίας: www.etsy.com
 1. Αν είναι επιζήμιο συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το αφήσεις να φύγει και να αφήσεις να ανθίσει ο αυτοσεβασμός.
 2. Κάποιος άλλος είναι ευτυχισμένος με πολύ λιγότερα από αυτά που έχεις.
 3. Η ευτυχία που αισθάνεσαι έχει άμεση σχέση με την αγάπη που δίνεις.
 4. Αυτοί που φέρνουν «ηλιοφάνεια» στις ζωές των άλλων, δεν μπορούν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους.
 5. Μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες είναι πραγματικά να μην νοιάζεσαι για το τι πιστεύει ο καθένας για εσένα.
 6. Η ζωή ΔΕΝ χρειάζεται να είναι τέλεια για να είναι υπέροχη.
 7. Ο χρόνος που σπαταλάς στο μίσος είναι ο χρόνος που χάνεις από μια ειρηνική και ευτυχισμένη ζωή. Είναι μια συνήθεια που ελέγχει ό,τι βλέπεις, ό,τι λες, ό,τι κάνεις και στο τέλος αυτό που γίνεσαι.
 8. Αυτό που πιστεύεις έχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτό που ονειρεύεσαι ή εύχεσαι ή ελπίζεις. Γίνεσαι αυτό που πιστεύεις.

Εν κατακλείδι, η ευτυχία είναι μια έννοια, η οποία έχει ερμηνευτεί από χιλιάδες ανθρώπους στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως αν θέλω να είμαι ευτυχισμένος θα πρέπει να μάθω πρώτα να αγαπώ τον ευατό μου. Αυτό στην συνέχεια θα με βοηθήσει να αγαπήσω και τους άλλους. Γιατί η ευτυχία έχει να κάνει με το μαζί!

Happy day of happiness

To site που τιτλοφορείται ως International Day Of Happines, μπορείς να το βρεις εδώ. Ακολουθεί βίντεο σχετικά με την ευτυχία. 

Πηγές

 1. International day of happines. Ανακτήθηκε από www. dayofhappines.net. Τελευταία πρόσβαση στις 18-3-2019.
 2. International Day of Happiness. Ανακτήθηκε από wikipedia. Τελευταία πρόσβαση στις 18-3-2019.
 3. Η ευτυχία είναι θέμα απόφασης. Μάθε πως! Ανακτήθηκε από www.manolisischakis.gr. Τελευταία πρόσβαση στις 18-3-2019.
 4. Η ευτυχία κατά τον Αριστοτέλη. Ανακτήθηκε από www. nea-acropoli-athens.gr . Τελευταία πρόσβαση στις 18-3-2019.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν