Σαν σήμερα, 22 Αυγούστου, το 2010 άφησε την τελευταία του πνοή ο τεράστιος ποδοσφαιριστής και, μετέπειτα, προπονητής, Στέφαν Μπόμπεκ. Γεννημένος στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας στις 3 Δεκεμβρίου του 1923, ο Κροάτης είχε μία λαμπρή και αξιόλογη καριέρα, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής. Πέθανε στο Βελιγράδι της Σερβίας.
Ο ποδοσφαιριστής Στέφαν Μπόμπεκ
Η ποδοσφαιρική του ζωή άρχισε το 1936, όταν ο μικρός Στέφαν ήταν δεκατριών ετών και αγωνιζόταν στη Βικτώρια, δηλωμένος με το δελτίο του αδερφού του. Φτάνοντας τα 20 χρόνια ζωής, ντύθηκε με την ποδοσφαιρική στολή της Γκρατσιάνσκι Ζάγκρεπ. Τότε, οι αριθμοί τον ανέδειξαν πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας (συνολικά πέτυχε 8 γκολ). Η μετακίνησή του στην Παρτιζάν, το 1945, τον έκανε πρωταθλητή (1947, 1949) και τετράκις κυπελλούχο (1947, 1952, 1954, 1957). Τη χρονιά του 1946, στον αγώνα Ζελέσνιτσορ Νις – Παρτιζάν, ο Μπόμπεκ σημείωσε 9 γκολ. Αυτό αποτελεί ένα ρεκόρ απόρθητο μέχρι και τη σημερινή εποχή. Ο αγώνας είχε λήξει 1 – 10. Το 1954 ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Συνολικά, στην αθλητική του πορεία στον σύλλογο της Παρτιζάν, συμμετείχε σε 468 αγώνες αγγίζοντας 403 φορές τα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, αποτέλεσε για ακόμα μία φορά τον νούμερο ένα σκόρερ. Αυτή τη φορά, όμως, θεωρείται πρώτος σκόρερ στην λίστα των ποδοσφαιριστών της Παρτιζάν όλων των εποχών.
Σε ό,τι αφορά στην σχέση του με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, ο Στέφαν Μπόμπεκ είχε αρκετές διακρίσεις με το εθνόσημο στο στήθος. Αρχικά, συμμετείχε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, στο Μεξικό το 1950, στο οποίο έβαλε και ένα γκολ, και στην Ελβετία το 1954. Επίσης, έχει στην τροπαιοθήκη του 2 ασημένια ολυμπιακά μετάλλια. Το πρώτο είναι από την Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 1948, όπου σημείωσε και 4 γκολ, και το άλλο είναι από την Ολυμπιάδα του Ελσίνσκι το 1952, όπου πέτυχε ένα λιγότερο γκολ από αυτά στο Λονδίνο. Για μία ακόμα φορά, θεωρήθηκε πρώτος σκόρερ, αυτή τη φορά για την Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Συνολικά, έκανε εμφάνιση σε 63 αγώνες και πέτυχε 38 φορές τα δίχτυα.
Η αρχή της προπονητικής καριέρας
Η πετυχημένη πορεία στον δρόμο της προπονητικής άρχισε το 1959, όταν ο Στέφαν Μπόμπεκ ανέλαβε τη Λέγκια Βαρσοβίας. Εκεί δεν έκατσε πολύ, ααφού ένα χρόνο αργότερα πήγε στην ομάδα όπου πραγματοποίησε το μγαλύτερο ρεκόρ εκεί έξω, την Παρτιζάν. Όσα πρωταθλήματα της Γιουγκοσλαβίας είχε κερδίσει ως προπονητής, ήταν με αυτή την ομάδα. Αναφορικά, κατέκτησε τα πρωταθλήματα 1961, 1962 και 1963.
Την επόμενη χρονιά, ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του τριφυλλιού. Με τους πράσινους κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωτααθλήματα (1964 και 1965), ενώ το 1967 αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδος. Επιστροφή στην Παρτιζάν για λίγο, μέχρι το 1969 που γύρισε στην Ελλάδα για να γίνει προπονητής των ερυθρόλευκων. Επόμενοι σταθμοί στην καριέρα του ήταν η Αλτάι Σ.Κ., η Δυναμό Ζάγκρεμπ και ξανά ο Παναθηναΐκός τη σεζόν 1974-75. Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει στην Τυνησία να προπονεί την Εσπεράνς Σπορτίβ ντε Τυνίς κα μία τριετία αργότερα, κατέκτησε το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής με τη ΦΚ Βαρντάρ Σκοπίων. Η τελευταία ομάδα στην οποία διετέλεσε χρέη προπονητή, προτού κρεμάσει τον προπονητικό του πίνακα , ήταν η ΦΚ Σεμλίνο.
Τα επιτεύγματα στην Ελλάδα
Υπάρχουν κάποια επιτεύγματα που αλλάζουν κατόχους με το πέρασμα του χρόνου και κάποια άλλα που δύσκολα αλλάζουν, όπως αυτό που είχε καταφέρει ο Στέφαν Μπόμπεκ με την ομάδα του Παναθηναϊκού.
Το ημερολόγιο δείχνει 17 Μαΐου 1963 και ο Στέφαν Μπόμπεκ φθάνει στην Ελλάδα. Δύο ημέρες αργότερα, βρίσκεται στο γήπεδο της Λεωφόρου για να παρακολουθήσει τον φιλικό αγώνα Παναθηναϊκός – Πανηλειακός, όπου οι πράσινοι νίκησαν με σκορ 6-0. Προπονητής τους ήταν ο Χάρι Γκέιμ, τον οποίο συμπαθούσαν αρκετά οι οπαδοί, αλλά με την ίδια αγάπη και χαρά υποδέχτηκαν και τον Στέφαν Μπόμπεκ.
«Νέος προπονητής, νέος τρόπος λειτουργίας», λένε. Έτσι κι έγινε. Ο Μπόμπεκ έβαλε συστηματικές προπονήσεις και σωστή προετοιμασία των παικτών. Αυτά φαίνονταν παράξενα μέχρι τα τότε ελληνικά δεδομένα, αφού απλώς «έπαιζαν μπάλα». Ο τρόπος λειτουργίας και ο τρόπος με τον οποίο έπαιζε η ομάδα άλλαξαν ριζικά. Μέχρι τότε έπαιζαν με το 4-2-4 σύστημα, αλλά γνώρισαν και στη συνέχεια υιοθέτησαν το 4-3-3. Όσα προσπαθούσε να τους μάθει ήταν δύσκολα, αλλά όχι και ακατόρθωτα. Η σεζόν έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο για σύλλογο και κερκίδα. Στέφονται αήττητοι πρωταθλητές με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Το 1963, ομάδα – εμπόδιο τους στάθηκε ο Εθνικός, ο οποίος ήταν ο τελευταίος σε σειρά που νίκησε την ομάδα της Λεωφόρου, αλλά και ο πρώτος που τον νίκησε μετά τον αήττητο τίτλο. Αυτές ήταν και οι μοναδικές ήττες που είχε ο Μπόμπεκ στον πάγκο των πράσινων.
Η χούντα και ο Ολυμπιακός
Παρά τις μεγάλες επιτυχίες που έφερε στην ομάδα του Παναθηναϊκού την τριετία 1963-66, ο προπονητής δημιούργησε κάποια μέτωπα εξαιτίας της ιστορίας με την ανανέωση. Οι Αρχές τον παρακολουθούσαν πριν καν το πραξικόπημα, δηλαδή το 1967, εξαιτίας της καταγωγής του. Το καλοκαίρι του 1967, η χούντα τον έδιωξε από την χώρα. Τον κατηγόρησαν πως ήταν κατάσκοπος. Όμως, τα αίτια ήταν σίγουρα διαφορετικά, ειδάλλως δεν θα του επέτρεπαν να επιστρέψει το 1969 για χάρη του αιώνιου αντιπάλου του τριφυλλιού, του Ολυμπιακού.
Η πορεία του στον Ολυμπιακό δεν πήγε όπως την περίμενε. Από νωρίς είχε έρθει σε κόντρα με τον Γιώργο Σιδέρη. Επίσης, οι οπαδοί δεν τον ήθελαν στην ομάδα, λόγω της παρουσίας του στο παρελθόν στον Παναθηναϊκό. Λίγους μήνες κράτησε η παραμονή του. Τη σεζόν 1974-75, γύρισε σε γνώριμα μέρη, αυτά του Παναθηναϊκού, και πήρε τη θέση του Φέρεντς Πούσκας. Η επιστροφή του δεν είχε κάποια σημαντική επιτυχία.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από το αήττητο πρωτάθλημα:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
SKAI, 22/08/2010, “Έφυγε” ο Στιέπαν Μπόμπεκ, Ανακτήθηκε από www.skai.gr/news/sports/article/150364/efyge-o-stiepan-bobek-/ (τελευταία πρόσβαση 19/08/2019)
Wikipedia, Στέφαν Μπόμπεκ, Ανακτήθηκε από shorturl.at/qyZ26 (τελευταία πρόσβαση 19/08/2019)
Κοντος, Χ. 23/08/2014, Ο αήττητος Μπόμπεκ και ο ΠΑΟ του 1964, Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/780755/article/epikairothta/a8lhtismos/o-ahtthtos-mpompek-kai-o-pao-toy-1964 (τελευταία πρόσβαση 18/08/2019)