Ο αυτοκαταστροφικός Γκαρίντσα

Γκαρίντσα
Πηγή εικόνας: katiousa.gr

Το ολοκληρωμένο του όνομα ήταν Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος. Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1933 στο Πάου Γκράντε, μία πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μεγάλωσε κουβαλώντας στην πλάτη του ένα ελάττωμα. Από τη στιγμή της γέννησής του, οι ιατροί ανακάλυψαν ότι ο μικρός Μανουέλ είχε παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη. Λόγω αυτού του ελαττώματος, το ένα του πόδι ήταν κατά 6 εκατοστά πιο κοντό από το άλλο. Στην παιδική του ηλικία απέκτησε και πολυομυελίτιδα. Έτσι, έγινε ακόμα πιο αδύναμος. Το όνομα «Γκαρίντσα» ήταν απλώς ένα υποκοριστικό, το οποίο του το έδωσε ένας αδερφός του. Σημαίνει «τρυποφράκτης», ένα μικρό πουλί το οποίο είναι πολύ γρήγορο, αλλά αρκετά αδέξιο. Από μικρός εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο που είχε τις εγκαταστάσεις του στην περιοχή του. Από την εφηβική του, κιόλας, περίοδο, είχε στενές επαφές με τον αλκοολισμό και το κάπνισμα.

Οι πιθανότητες για ενασχόληση με το ποδόσφαιρο δεν ήταν αρκετές. Έπειτα από πολλές εγχειρήσεις για να μπορέσει να περπατήσει, αποφάσισε να σταματήσει να ακούει τους γιατρούς και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Ο λόγος ήταν ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να του λύσει τα οικονομικά προβλήματα που είχε αυτός και η οικογένειά του. Εξάλλου, όση ευχαρίστηση του προσέφεραν οι ασχολίες που έκανε στον ελεύθερο χρόνο του, όπως ήταν το ψάρεμα, τόση ευχαρίστηση του έδινε και το ποδόσφαιρο.


Μικρή αλλά καλή η ποδοσφαιρική ζωή

Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά κατάφερε να βρει ποδοσφαιρική στέγη. Έτσι, σε ηλικία 19 ετών, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μποταφόνγκο. Εκεί κάθισε για 12 χρόνια μέσα στα οποία συμπλήρωσε 581 συμμετοχές και πέτυχε 232 γκολ. Ως μέλος αυτού του συλλόγου, βγήκε τρεις φορές νικητής του πρωταθλήματος Καριόκα στο Ρίο (1957, 1961, 1962), ενώ κέρδισε και δύο πρωταθλήματα Ρίο/Σάο Πάολο (1962/1964). Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν οι Κορίνθιανς, όπου συμμετείχε σε 10 αγώνες βάζοντας 2 γκολ. Εκεί, προσέθεσε ένα ακόμα πρωτάθλημα Ρίο/Σάο Πάολο στο βιογραφικό του. Στη συνέχεια, πήγε στην Αθλέτικο Τζούνιορ για ένα χρόνο, όσο ήταν και στη Φλαμένγκο δηλαδή. Το 1972 υπέγραψε με την άσημη Ολάρια. Εκεί, αγωνίστηκε 10 φορές, ενώ πέτυχε μονάχα ένα γκολ. Τότε κρέμασε και τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Διαβάστε επίσης  Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Η διάνοια νίκησε τις αισθήσεις

Ο Μανέ Γκαρίντσα στην Εθνική

Από τη στιγμή που υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, γρήγορα ήρθε και η κλήση από την ομοσπονδία για την Εθνική Βραζιλίας. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 1955 συμμετείχε για πρώτη φορά στους «σελεσάο» σε έναν αγώνα εναντίον της Χιλής. Μετά από τρια χρόνια, ταξίδεψε με την αποστολή της Βραζιλίας ως τη Σουηδία για να παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο και κέρδισαν. Ο Γκαρίντσα ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με τέσσερα γκολ, καθώς και πολυτιμότερος παίκτης. Λίγα έτη αργότερα, το 1962, βρέθηκε με το εθνόσημο στο στήθος στη διοργάνωση του Μουντιάλ. Οι τρομερές του επιδόσεις και ικανότητες άφησαν έκπληκτους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι αναρωτιόνταν από ποιον πλανήτη προέρχεται αυτός ο παίκτης. Συνολικά, φορώντας την στολή της Εθνικής Βραζιλίας, σημείωσε 12 γκολ σε 50 εμφανίσεις.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή φωτογραφίας: mixanitouxronou.gr

Η καταστροφή

Η προσωπική του ζωή δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επιτυχημένη όπως ήταν η επαγγελματική του πλευρά. Ο Μανέ ήταν αυτοκαταστροφικός σαν ατομική βόμβα. Αλκοολικός, σαν τον πατέρα του, από την παιδική του ηλικία και επιρρεπής στους καβγάδες. Δεν γνώριζε τα βασικά, όπως ανάγνωση και γραφή. Επίσης, δεν ήξερε πώς να διαχειρίζεται τα χρήματα που έβγαζε από το ποδόσφαιρο γι’ αυτό τα μοίραζε στις γειτονιές, καθώς και στις ερωμένες που είχε κατά καιρούς. Μαζί με την ενηλικίωση ήρθε και ο γάμος με την Ναΐρ Μάρκες, με την οποία απέκτησαν οκτώ παιδιά. Πολλές γυναίκες πέρασαν από τη ζωή του και μαζί τους απέκτησε συνολικά δεκατέσσερα παιδιά.

Διαβάστε επίσης  Alice Cooper: Ο εμπνευστής της shock rock μουσικής

Το ημερολόγιο δείχνει «Μάιος 1959» και ο Γκαρίντσα αγωνιζόταν για την Μποταφόνγκο. Όταν είχε ταξιδέψει μέχρι τη Σουηδία με την ομάδα, ένα βράδυ έφυγε κρυφά από το ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα. Κατευθύνθηκε προς ένα μπαρ, όπου μέθυσε και άφησε έγκυο μία σερβιτόρα. Όταν γύρισε στη Βραζιλία, δεν σταμάτησαν οι καταστροφικές κινήσεις. Οδήγησε μεθυσμένος το αυτοκίνητο και χτύπησε τον πατέρα του. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον κυνηγάνε και όταν τον έπιασαν, κατάλαβαν πως δεν είχε ιδέα τι συνέβη, αφού από το τόσο αλκοόλ είχε χάσει κάθε επαφή. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, την ώρα που η σύζυγός του Ναΐρ θα έδινε ζωή στην πέμπτη τους κόρη, η ερωμένη του, Ιράσι, έκανε γνωστό ότι περιμένει το παιδί του. Τέλη του 1959, ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο του ήπατος που απέκτησε λόγω του προβλήματος με το αλκοόλ που είχε για χρόνια και ο ίδιος. Σε καμία περίπτωση, δεν στάθηκε εμπόδιο αυτό και ο Μανέ συνέχισε να απολαμβάνει πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τα αγαπημένα του ποτά. Σε επόμενο τροχαίο, στο οποίο βρέθηκε πάλι μεθυσμένος, έχασε την πεθερά του.


Τίτλος τέλους για τον Μανέ Γκαρίντσα

Η κατάστασή του άρχισε να χειροτερεύει. Η ψυχολογία του βρισκόταν σε άθλια κατάσταση με πολλά προβλήματα. Το αλκοόλ ήταν ο καλύτερος φίλος για τον Μανέ, αφού όλοι οι κοντινοί του άνθρωποι άρχισαν σταδιακά να απομακρύνονται. Στις 20 Ιανουαρίου 1983, ο άλλοτε πλούσιος ποδοσφαιριστής, βρέθηκε πάμφτωχος σε ένα νοσοκομείο έχοντας ορό στο χέρι του. Το συκώτι του είχε καταστραφεί από όλο το αλκοόλ που είχε καταναλώσει από μικρή ηλικία μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 49 ετών.

Διαβάστε επίσης  Δάκης: ο τραγουδιστής του καλοκαιριού

Κύμα Βραζιλιάνων τον συνόδευσε στην μόνιμη, πια, κατοικία του. Εκεί που το αλκοόλ δεν θα μπορούσε να τον βρει. Προς τιμή του ποδοσφαιριστή ονόμασαν το εθνικό στάδιο της Μπραζίλια με το όνομά του. Σε ψηφοφορία που έγινε, αναδείχθηκε ο 8ος καλύτερος παίκτης όλου του κόσμου.

Advertising

Ο Πελέ θέλησε να ευχαριστήσει Μανέ Γκαρίντσα για όσα κατάφερε χάρη σ’ εκείνον:

Υπήρξε ένας εξαιρετικός παίχτης, ένας από τους καλύτερους. Μπορούσε να κάνει πράγματα με την μπάλα που ήταν αδιανόητα για τους υπόλοιπους. Χωρίς τον Γκαρίντσα, δεν θα γινόμουν ποτέ τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής».

Ακολουθεί βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του ποδοσφαιριστή:

https://www.youtube.com/watch?v=_OlVT18hG6c

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

  • Μηχανή του χρόνου, Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας που ήταν ισάξιος του Πελέ. Αλκοολικός, χωρίς ποδοσφαιρική παιδεία, είχε 14 παιδιά από 8 γυναίκες. Δείτε το βίντεο με τον «βασιλιά της ντρίμπλας». Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/o-thrylikos-podosfairistis-tis-vrazilias-poy-itan-isaxios-toy-pele-alkoolikos-choris-podosfairiki-paideia-eiche-14-paidia-apo-8-gamoys-deite-to-vinteo-me-ton-vasilia-tis-ntrimplas στις 02/09/2019 (τελευταία πρόσβαση στις 04/09/2019)
  • Theatre comments, 14/7/2018. Μανέ Γκαρίντσα: Το σκοτεινό αστέρι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ανακτήθηκε από http://theatrecomments.weebly.com/alphaphiiotaepsilonrhoomegamualphataualpha-write/9362447 στις 02/09/2019 (τελευταία πρόσβαση στις 04/09/2019)
  • Wikipedia, Γκαρίντσα, Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B1 στις 02/09/2019 (τελευταία πρόσβαση στις 04/09/2019)

Γεια σας! Είμαι η Κωνσταντίνα και κατάγομαι από την όμορφη Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαι με τα μικρά παιδάκια αφού τους γνωρίζω το άθλημα της πετοσφαίρισης. Προτιμώ να γράφω παρά να μιλάω. Εδώ μέσα συνδυάζω τις δύο μου αγάπες, τον αθλητισμό και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αναζητώντας τον Τζιμ Μόρισον: ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ “Before the End: Searching for Jim Morrison” εξετάζει
Hanna Montana LA

Εφηβεία, σειρές και ταξίδια σε φοβερές πόλεις

Εφηβεία, Λος Άντζελες και Hannah Montana Το Λος Άντζελες δεν