Όλα είναι επιλογές

barefoot-walking-credit-gerneinde-celerina
Η κάθε μέρα μας είναι γεμάτη από επιλογές. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό όπως τι ώρα θα ξυπνήσουμε το πρωί, τι φαγητό θα μαγειρέψουμε, τι ρούχα θα φορέσουμε μέχρι τι θα επιλέξουμε να πούμε και σε ποιον, τι θα κρατήσουμε μέσα μας, σε ποια συζήτηση και σκέψη μπορεί να επιλέξουμε να πούμε ‘κάποια άλλη φορά’, και εν τέλει σε τι θα επιλέξουμε να πούμε ναι και σε τι όχι.

Όλα όμως μένουν στο μυαλό μας ή ακόμα χειρότερα στο υποσυνείδητο μας. Ένα απλό παράδειγμα είναι η στιγμή που θα ερωτευτείς. Δεν ξέρεις πώς να εκφράσεις την σκέψη σου μπροστά του, φοβάσαι τι θα πεις και κυρίως πώς ο άλλος θα αντιδράσει. Έτσι κάθε τι που περνάει εκείνη την στιγμή από το μυαλό σου, το αποσιωπάς. Σκέφτεσαι την επόμενη φορά, κάποια άλλη στιγμή, σίγουρα θα βρεθεί μια καλύτερη στιγμή, και κάπου εκεί είναι που το χάνεις. Γιατί, ίσως, αυτή η στιγμή να μην έρθει ποτέ. Ίσως εκείνο που περιμένεις τόσο πολύ, να μην συμβεί ποτέ, και πάλι μόνος να μείνεις στην σιωπή σου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φόβους μας και κυρίως με κάθε τι που αφορά άλλους ανθρώπους και καινούριες καταστάσεις.

Πολλές φορές επιλέγουμε ποια κατάσταση θα ζήσουμε και ποια όχι. Σε ποιον φόβο θα ενδώσουμε και σε ποιον όχι. Πού θα πούμε το ναι πάμε να το ζήσουμε. Ναι, πάμε να το δοκιμάσουμε, και ας αποτύχουμε. Ναι, φοβάμαι και χαίρομαι για αυτό. Ναι, δεν ξέρω τι θα γίνει αλλά θα προσπαθήσω. Ναι, μπορεί να χάσω, μπορεί και να κερδίσω. Ναι ας αποτύχω, αλλά με τους δικούς μου όρους.

Διαβάστε επίσης  Στροφή προς την δημιουργική σκέψη

Έτσι ακριβώς είναι και η ζωή μας. Γεμάτη από επιλογές. Ακόμα και η ίδια είναι μια μεγάλη επιλογή. Επιλέγεις αν θα την ζήσεις και κυρίως πώς θα την ζήσεις. Σίγουρα όμως θα σκεφτούμε “Ναι αλλά, με τι κόστος;”. Όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται το μέλλον τους και πώς αυτό θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις επιλογές τους. Όμως, στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία το κόστος, γιατί ό,τι επιλέγεις να μην κάνεις λόγω κόστους είναι και αυτό που συνήθως σε πληγώνει περισσότερο, είναι αυτό που θα σκέφτεσαι το βράδυ και δεν θα μπορείς να κοιμηθείς. Είναι αυτό που αργότερα θα μετανιώσεις γιατί δεν έκανες, δεν δοκίμασες, δεν προσπάθησες καν.

Advertisements
Ad 14

Ο Albert Camus (1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957) είχε κάποτε πει «Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.».

we are our choices

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά