Πώς πέντε γυναίκες άλλαξαν την ιστορία

8 Μαρτίου 2021. Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Φέτος, σε όλο τον κόσμο αλλά κατά κύριο λόγο στη χώρα μας γιορτάζουμε την ημέρα αυτή δίνοντας της ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το κουβάρι ξετυλίχτηκε, πολλά γεγονότα και μαρτυρίες ήρθαν στο φως και η σιωπή αφανίστηκε από τη δύναμη της φωνής εκατοντάδων γυναικών. Εκατόν δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη φορά που εορτάστηκε η ημέρα αυτή, σήμερα μπορεί να μην έχουμε χτίσει τον κόσμο των γυναικών πλήρως, έχουμε όμως αλλάξει πολλά, έχουμε σε εξέλιξη πολλούς περισσότερους αγώνες από πότε απέναντι στα δικαιώματά μας ως γυναίκες.

Παλεύοντας για περισσότερα, μιλώντας για ό,τι επιθυμεί η ψυχή μας, στηρίζοντας η μία την άλλη μόνο έτσι προχωράμε μπροστά. Αυτό έχει αποδείξει και η ιστορία μέσα από αγώνες, παρελάσεις αλλά και γυναικείες φιγούρες οι οποίες αποτελούν πρότυπα μέχρι και σήμερα. Ας ρίξουμε, συνεπώς, μια ματιά πίσω στο χρόνο. Ας μιλήσουμε για κάποιες από αυτές τις γυναίκες οι οποίες άλλαξαν την ιστορία μιας και αξίζουν περισσότερη εκτίμηση και προσοχή γιατί στο σχολείο συνηθίζουμε να μαθαίνουμε μόνο για τους άνδρες και το δικό τους μέρος στην ιστορία. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι γυναίκες;

Όντρεϊ Χέπμπορν, ηθοποιός και φιλάνθρωπος

Η Όντρεϊ Χέπμπορν γεννήθηκε το Μάιο του 1929 στο Βέλγιο. Μέχρι σήμερα είναι μία από τις πιο φημισμένες γυναίκες παγκοσμίως. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ. Μόλις στην ηλικία των έξι ετών, οι γονείς της χώρισαν επειδή ο πατέρας της ήταν ναζιστής. Το 1939 η μητέρα της μετακόμισε με την οικογένεια της στην Ολλανδία, όπου πίστευε ότι θα ήταν ασφαλείς από τη ναζιστική εισβολή. Ωστόσο, το 1940, οι Κάτω Χώρες κατακλύστηκαν και η χώρα έπεσε υπό τη ναζιστική κατοχή μέχρι την απελευθέρωση το 1945. Μετά τον πόλεμο, η Όντρεϊ αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Το 1986 διορίστηκε ως ειδική πρέσβειρα της UNICEF και συμμετείχε ενεργά σε εκστρατείες για τη βελτίωση των συνθηκών για τα παιδιά όλου του πλανήτη. Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της ήταν να βοηθήσει τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, παρέχοντάς τους αγάπη και θάρρος. Με το σκεπτικό πως ο κόσμος ήταν μια οικογένεια, μια οικογένεια η οποία θα νοιαζόταν για τους πλούσιους και τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και τους νέους, δε σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί. Οι πράξεις της είχαν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των γύρω της. Πέθανε από καρκίνο το 1993, σε ηλικία 63 ετών, αλλά εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί πρότυπο και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης  5 ταινίες που μας διδάσκουν μόδα

Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας

Η Νταϊάνα Φράνσις γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1961. Εργαζόταν ως απλή δασκάλα ωσότου ξεκίνησε τη σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Παντρεύτηκαν το 1981. Απέκτησαν δύο γιους αλλά ούτε η πριγκίπισσα ούτε ο πρίγκιπας δεν ήταν ποτέ ευτυχισμένοι στο γάμο αυτό. Ως εκ τούτου, το 1996 το ζευγάρι χώρισε. Η Νταϊάνα έπρεπε να εγκαταλείψει το στέμμα της αλλά ακόμη και μετά το διαζύγιο, διατήρησε ένα υψηλό επίπεδο δημοτικότητας και αγάπης από τον κόσμο. Έφερε μια διαφορά με τη δική της πινελιά στη βασιλική οικογένεια. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989. Η φιλανθρωπική της δύναμη πέρασε και σε άλλα ευαίσθητα θέματα όπως τη νόσο του Χάνσεν αλλά και το HIV/AIDS. Μάλιστα ήταν η πρώτη βρετανική βασιλική φιγούρα που είχε έρθει σε επαφή με ασθενείς με AIDS. Κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι το 1997, έχασε τη ζωή της σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα προσπαθώντας να ξεφύγει από τους παπαράτσι. Μέχρι σήμερα η φλόγα αγάπης του κόσμου δεν έχει σβήσει, θεωρείται η απόλυτη πριγκίπισσα ενός αξέχαστου παραμυθιού και ίνδαλμα για πολλές γυναίκες.

Όπρα Γουίνφρεϊ, τηλεπαρουσιάστρια και συγγραφέας

Γεννημένη τον Ιανουάριο του 1954, η Όπρα έγινε γνωστή ευρέως από τη δική της τηλεοπτική εκπομπή. Από τα πρώτα χρόνια της παιδικής της ηλικίας η ζωή της ήταν αρκετά δύσκολη. Κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους συγγενείς της, η μητέρα της εγκατέλειψε τη μικρότερη αδερφή της για υιοθεσία και ο αδερφός της έχασε τη ζωή του από AIDS. Μέσα από όλα αυτά, αποφάσισε να βρει τη δύναμη και να πάρει την απόφαση να φέρει τη διαφορά στην οικογένεια της. Να γίνει δηλαδή μια ανεξάρτητη γυναίκα με μια επιτυχημένη ζωή. Τα εμπόδια ήταν περισσότερα από τις ευκαιρίες. Το 1984 όμως ξεκίνησε την καριέρα της στην τηλεόραση ως οικοδεσπότης πρωινού. Δούλεψε σκληρά ημέρες και νύχτες για να γίνει η βασίλισσα των τηλεοπτικών εκπομπών. Σήμερα, θεωρείται η πρώτη σκουρόχρωμη δισεκατομμυριούχος του πλανήτη και η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Μέσα από την εκπομπή της, κατάφερε να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Χρησιμοποίησε τη θέση της για να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα σε όλο τον κόσμο, αλλά και να «δώσει φωνή» σε γυναίκες που ήθελαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Διαβάστε επίσης  Αψυχολόγητα ερωτευμένοι

Φρίντα Κάλο, η πιο διάσημη Μεξικανή ζωγράφος

Η Φρίντα Κάλο γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1907 στο Μεξικό. Ήταν ζωγράφος, της οποίας τα έργα απεικόνιζαν διάφορους τόπους του Μεξικού ακολουθώντας ρεύματα όπως ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός, και ο Υπερρεαλισμός. Μέχρι και σήμερα αποτελεί πολιτιστικό πρότυπο για την ιστορία του Μεξικού και την τέχνη της, δημιουργώντας καθ’ αυτόν τον τρόπο μια κληρονομιά πολιτιστικών ιδεών, καλλιτεχνικών τεχνικών και κοινωνικών αξιών. Εκτός από την τέχνη, ασχολούταν σε μεγάλο βαθμό και με την πολιτική, ως φεμινίστρια με κομμουνιστικές πεποιθήσεις. Aποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά πρόσωπα μέχρι σήμερα για τη «συνεισφορά» της στην τέχνη και θεωρείται πρότυπο από φεμινίστριες για την απεικόνιση της γυναικείας εμπειρίας και μορφής στα έργα της. Για τις γυναίκες η Φρίντα αψήφησε τα στερεότυπα του φύλου. Κάπνιζε, είχε ένα δικό της στυλ, κέρδιζε προκλήσεις τεκίλας εναντίον ανδρών και μια φορά μάλιστα ντύθηκε σαν άντρας σε ένα οικογενειακό πορτρέτο, σε αντίθεση με τη μητέρα και τις αδελφές της οι οποίες φορούσαν φορέματα.

 

Μισέλ Ομπάμα, πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

Γεννημένη στο Σικάγο τον Ιανουάριο του 1964, η Μισέλ Ρόμπινσον Ομπάμα είναι Αμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας. Είναι παντρεμένη με τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και επίσης είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα πρώτη κυρία στην ιστορία. Η Μισέλ Ομπάμα αποτέλεσε πρότυπο για τις γυναίκες αφού κατά τη διάρκεια της θέσης της ως πρώτη κυρία βοήθησε σε μεγάλο βαθμό οργανώσεις ευαισθητοποίησης για τη φτώχεια, την εκπαίδευση, τη σωματική δραστηριότητα, την υγεία, το ρατσισμό και την υγιεινή διατροφή. Μετά την προεδρία του συζύγου της αλλά και μέχρι σήμερα  η επιρροή της στον κόσμο παραμένει υψηλή. Το 2020, βρέθηκε στην κορυφή της δημοσκόπησης του Gallup ως η πιο αξιοθαύμαστη γυναίκα στην Αμερική για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Διαβάστε επίσης  Νιώθεις όμορφα με το σώμα σου;

 

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να με περιγράψει ως μια αθεράπευτα ρομαντική εκδοχή σε ανάμειξη της Φοίβη Μπουφέι με τον Τσάντλερ Μπίνγκ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Δημοσιογραφία και Αρχισυνταξία το 2017, αρθρογραφώ, γράφω ρομαντικές ιστορίες και διαβάζω βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση
Στην εικόνα απεικονίζονται τρεις γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας. Η κοπέλα στην μέση φοράει ένα πολύχρωμο κασκόλ που κρύβει τη μύτη της από τη μια μεριά και από την άλλη το φοράει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος κρατάει ένα ροζ λουλούδι.

Penelope: Αυτό το γουρουνάκι έχασε τη μύτη του για την αγάπη

Το Penelope είναι μια ρομαντική κωμωδία φαντασίας του 2006