Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: 10 αγαπημένες ταινίες

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πέρα από το στίγμα που είναι προφανές ότι άφησε στον κόσμο, τον επηρέασε στον τρόπο που λειτουργεί τώρα, μαζί με το αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία –κι όχι μόνο- άφησε το σημάδι του και στον κινηματογράφο.

Γι’ αυτό εδώ συγκεντρώσαμε 10 αγαπημένες ταινίες που δημιουργήθηκαν με κύριο άξονα, τον πόλεμο αυτό.

 «La Vita E Bella» (1997)

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ένας Ιταλοεβραίος προσπαθεί να πείσει τον πεντάχρονο γιο του ότι ο εγκλεισμός τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν είναι παρά μέρος ενός παιχνιδιού με σκληρούς όρους και έπαθλο ένα αληθινό τανκς! Μια ταινία του Roberto Benigni, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία κέρδισε τρία Όσκαρ και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες, αλλά έκανε και τον Jean-Luc Godard να πει ότι θα έπρεπε να είχε το θάρρος να ονομάσει την ταινία «Η ζωή είναι ωραία στο Άουσβιτς».

«Inglourious Basterds» (2009)

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

«Άδωξοι Μπάσταρδοι» με σκόπιμα ορθογραφικά λάθη. Ο Quentin Tarantino, ευρηματικός, παίρνει τ’ όπλο του, και με το ιδιαίτερο χιούμορ του παραδίδει μια πολεμική περιπέτεια που όλοι παρακαλάμε να ήταν αλήθεια. Μια επίλεκτη ομάδα Αμερικανών κομάντο, η οποία έχει γίνει ο φόβος κι ο τρόμος των ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία, αναλαμβάνει, σε συνεργασία με την Εβραία ιδιοκτήτρια ενός παριζιάνικου σινεμά, μια επικίνδυνη αποστολή που μπορεί ν’ αλλάξει την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύντομη η παρουσία του Brad Pitt, και αποκάλυψη ο βραβευμένος με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και στις Κάνες Christoph Waltz, ως Γερμανός συνταγματάρχης.

Advertising

«Schindler’s List» (1993)

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Προσωπική αγαπημένη ταινία. Η αληθινή ιστορία του Oskar Schindler (Liam Neeson), ενός Γερμανού βιομηχάνου, που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους για το Τρίτο Ράιχ ειδικευμένους εργάτες. Ο Steven Spielberg δε θίγει θεμελιώδη ζητήματα της ναζιστικής θηριωδίας προκαλώντας την «οργή» των Εβραίων και όσων ξεχνούν πως ο κινηματογράφος είναι τέχνη και όχι ιστορία. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κι όχι μόνο στο πολεμικό είδος. Κέρδισε 7 Όσκαρ κι όχι άδικα.

Διαβάστε επίσης  Johnny Depp: 10 ταινίες που πρέπει να δεις

«Casablanca» (1942)

Advertising

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Ρομαντικό δράμα παραγωγής 1942, σκηνοθετημένο από τον Michael Curtiz, βασισμένο σε θεατρικό έργο των Murray Burnett και Joan Alison, με τίτλο «Everybody Comes to Rick’s». Πρωταγωνιστούν ο Humphrey Bogart, η Ingrid Bergmanκαι ο Paul Henreid. Η ταινία τοποθετείται στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός Αμερικανού που ζει στην Casablanca, ο οποίος έχει να επιλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπάει και της βοήθειας που μπορεί να δώσει σε έναν Τσεχοσλοβάκο αντιστασιακό, σύζυγο της αγαπημένης του, ο οποίος θέλει να διαφύγει από τη γαλλοκρατούμενη Casablanca του Μαρόκο, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Γ’ Ράιχ.

Η πρώτη παγκόσμια προβολή έγινε στη Νέα Υόρκη στις 26 Νοεμβρίου 1942, αλλά μετά την εισβολή των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δημοσιότητα και να την κυκλοφορήσουν 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η φήμη της ταινίας μεγάλωσε και το κοινό την αγκάλιασε. Η ταινία έλαβε οκτώ υποψηφιότητες Όσκαρ και κέρδισε τρία, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, οι αξέχαστες στιχομυθίες της και η μουσική της, έγιναν όλα πασίγνωστα στην λαϊκή κουλτούρα. Η ταινία σταθερά, ακόμα και σήμερα, κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

«Saving Private Ryan» (1998)

Advertising

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Aναφέρεται στην απόβαση στη Νορμανδία στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκηνοθέτη τον Steven Spielberg και πρωταγωνιστή τον Tom Hanks. Και οι δύο διεκδίκησαν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Α’ Αντρικής Ερμηνείας, αντίστοιχα, και ο πρώτος κατάφερε να το κερδίσει για δεύτερη φορά. Συνολικά η ταινία κερδισε 5 Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Μια βόλτα στη βασίλισσα του Βορρά

Από το πρωί της 6ης Ιουνίου 1944 οι Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αποβιβαστούν στην Omaha Beach. Ο Λοχαγός John H. Miller, ο οποίος ήταν ο διοικητής του λόχου με κωδικό όνομα Charlie, επιβιώνει από την αρχική απόβαση και συγκεντρώνει μια ομάδα στρατιωτών για να διεισδύσουν στις γερμανικές άμυνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Τμήμα Πολέμου στην Ουάσιγκτον D.C., ο Στρατηγός George Marshall ενημερώνεται ότι τρία από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Ryan πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες και ότι η μητέρα τους θα λάβει και τα τρία τηλεγραφήματα την ίδια ημέρα. Μαθαίνει επίσης ότι ο τέταρτος γιος, James Francis Ryan του λόχου Baker, 506ου συντάγματος πεζικού αλεξιπτωτιστών, 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας λείπει σε δράση κάπου στη Νορμανδία. Ο Marshall διατάζει να βρεθεί ο Ryan και να σταλεί στο σπίτι αμέσως, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής (Survivor Policy). Στη Γαλλία, τρεις ημέρες μετά την D-Day, ο Miller δέχεται διαταγές να βρει τον στρατιώτη Ryan. Η ταινία είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα πρώτα 24 λεπτά της, όπου απεικονίζεται η απόβαση στην Παραλία Ομάχα. Η συγκεκριμένη σκηνή έγινε γνωστή για τη γραφικότητα αλλά και τη βιαιότητά της και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες απεικονίσεις σκηνών μάχης όλων των εποχών.

«The Pianist» (2002)

Advertising

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο πιανίστας Szpilman, που φοράει τη χλαίνη ενός Γερμανού (επειδή κρυώνει!) και παραλίγο να τουφεκιστεί από τους συμμάχους, μετά από μια ομηρική απόδραση από τα γκέτο της Βαρσοβίας, είναι το επιστέγασμα της ειρωνείας ενός κλασικού πολανσκικού ήρωα, στην πιο προσωπική του ταινία, που σκηνοθέτησε με οίστρο και αδιάλειπτο τέμπο. Χρυσός Φοίνικας και Όσκαρ σκηνοθεσίας, ερήμην του βεβαίως. Συνολικά η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης  Χιροσίμα : η πρώτη ατομική βόμβα της ανθρωπότητας

«Downfall» (2004)

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Advertising

Η πρώτη φορά που οι Γερμανοί μάζεψαν τα κουράγια και την ντροπή τους και έδειξαν το πρόσωπο του Hitler στις τελευταίες, παρατεταμένες (και τόσο τεταμένες) στιγμές του στο Bunker. Το ψυχογράφημα του διαταραγμένου αρχηγού και μια ειλικρινής απόπειρα να γίνει ανθρώπινα κατανοητό το πιο διάσημο τέρας της Ιστορίας. Υποψηφιότητα για 1 Όσκαρ.

«The Thin Red Line» (1998)

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Ένα ρευστό, υπαρξιακό κρεσέντο σαν εσωτερική έκρηξη που δεν ακούγεται ποτέ, η «Λεπτή κόκκινη γραμμή» μετατρέπει τη μόνιμη αναζήτηση του Terrence Malick σε ένα μωσαϊκό ψυχών με αναλώσιμα πρόσωπα, άχρονα, έτσι όπως σαλεύουν δειλά στην παραδείσια φύση του Γκουανταλκανάλ ή κοντοστέκονται στη μέση του πολέμου σαν τρομαγμένα παιδιά που ξεγελάστηκαν. Ο Micky Rourke, ο Martin Sheen, ο Gary Oldman και ο Billy Bob Thornton περίσσεψαν στο τελικό μοντάζ. Υποψήφιο για 7 Όσκαρ.

Advertising

«The Best Years of our Lives» (1946)

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η επιστροφή των Αμερικανών και η δύσκολη προσαρμογή τους στη ζωή που διακόπηκε απότομα σε μια λεπτή σπουδή του μετατραυματικού τραντάγματος στον ψυχισμό των ηρώων άνευ χαρτοφυλακίου πλέον, από τον σπουδαίο και, παρά τα τρία του Όσκαρ σκηνοθεσίας, σταθερά παραγνωρισμένο William Wyler. Υπέροχος ο Φρέντερικ Μαρτς, ειδικά στη σκηνή που συναντάει τη Myrna Loy αμέσως μετά την επιστροφή του και θέλει να την ξαφνιάσει στο σπίτι τους, και ιδιαίτερα συγκινητικός ο Harold Russell, ανάπηρος πολέμου στην πραγματικότητα, στην ξεγυμνωτική εξομολόγησή του στην Τερέσα Ράιτ. Κέρδισε 7 Όσκαρ.

«The Great Escape» (1963)

Advertising

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Μια καθαρά ψυχαγωγική περιπέτεια που μοιάζει με παλιά χολιγουντιανή παραγωγή και σφίγγει από τον έμπειρο John Sturges και τον άκρως παρακολουθήσιμο Steve McQueen και ένα έξυπνα επιλεγμένο καστ συμπρωταγωνιστών. Η ταινία ήταν υποψήφια για 1 Όσκαρ.

Με στοιχεία από lifo.gr και freesunday.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

τελευταία σημαία

Η Τελευταία Σημαία: Όταν ο «Michael Scott» και ο «Walter White» συναντήθηκαν στη μεγάλη οθόνη

Ο Richard Linklater, πιστός στο αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά και δοκιμασμένος
Ιστοσελίδα

Ιστοσελίδα: Φτιάξε τη δική σου

Βήμα-βήμα η κατασκευή μιας ιστοσελίδας Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας HTML