Το City of God του άγνωστου μέχρι τότε σκηνοθέτη Fernando Meirelles, συγκλόνισε τον παγκόσμιο κινηματογράφο το 2002. Απευθείας μπήκε στην λίστα με τις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες, παρά την ωμότητα και την σκληρότητα του περιεχομένου της. Ακόμα, κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης εργάστηκε με αρκετούς ερασιτέχνες ηθοποιούς που βρήκε σε διάφορους καταυλισμούς.
Σενάριο
Η ταινία City of God λαμβάνει χώρα στην πιο διάσημη φτωχογειτονιά της Βραζιλίας: στην Πόλη του Θεού. Ο μικρός Buscape μένει στην συγκεκριμένη συνοικία όπου η βία και τα ναρκωτικά ανθίζουν. Όσοι ζουν εκεί σπάνια περνάνε την ηλικία των είκοσι. Ο έντονος πόλεμος μεταξύ συμμοριών έχει σαν αποτέλεσμα, την ίδια την αστυνομία ανίκανη να αντιδράσει. Μαζί με τον κολλητό του μεγαλώνουν σε αυτόν τον εξαιρετικά βίαιο κόσμο. Τα δύο παιδιά έχουν σαν σκοπό της ζωής να επιλέξουν δύο τελείως διαφορετικά μονοπάτια.
Ο φοβισμένος και εύθραυστος Buscape πιστεύει ότι θα βρει την σωτηρία του μέσα από την φωτογραφία. Ο φίλος του θέλει να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς κακοποιούς στην Πόλη του Θεού. Στη συνέχεια, ο δεύτερος τα καταφέρνει με αρκετή επιτυχία. Αντίθετα, ο φιλόδοξος μικρός φωτογράφος θα συνεχίσει να ασχολείται τέχνη της φωτογραφίας, όσο ο πόλεμος των τελευταίων συμμοριών γίνεται πιο αιματηρός..
Κριτική
Οι ηθοποιοί στο City of God όπως αναφέραμε παραπάνω είναι ως επί το πλείστον ερασιτέχνες. Όμως, ο ιδιοφυής σκηνοθέτης τους άφησε να αυτοσχεδιάσουν με σκοπό τον αγνό ρεαλισμό. Πραγματικά, κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να πετύχουν την ατμόσφαιρα του ρεαλισμού σε όλη την ταινία. Ιδιαίτερα, οι ρεαλιστικές ερμηνείες δημιουργούν στον θεατή μια αίσθηση του ντοκιμαντέρ. Τέλος, οι σκηνές δράσης είναι τόσο αυθεντικές, που μοιάζουν σαν να εξελίσσονται ακριβώς δίπλα σου.
Η σκηνοθετική άποψη του Fernando Meirelles είναι όλα τα λεφτά. Με άλλα λόγια, η προσέγγιση είναι πιο ανθρωποκεντρική χωρίς να γίνει κουραστική ή υπερβολική. Επίσης, τα κοφτά μοντάζ, οι σωστά προσεγμένοι διάλογοι και ο συνδυασμός παρόν με μέλλον, δείχνουν γιατί το City of God είναι ένα αγνό κομψοτέχνημα. Η πανέμορφη φωτογραφία και η μουσική υπόκρουση συμπληρώνουν αυτό το υπέροχο πάζλ.
Αξίζει να την δω;
To City of God είναι μια ταινία που όσοι την δουν θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Αποφέυγει την εύκολη συγκίνηση και τον φτωχό ενυπωσιασμό και παρουσιάζει τα γεγονότα με πειστικότητα. Η έννοια του “happy end” είναι άγνωστη σε αυτό τον κόσμο της εγκληματικότητας. Ο βραζιλιάνικος κινηματγράφος μας δείχνει ότι η ειρήνη δεν υπάρχει παντού και πρέπει να παλεύουμε γι΄αυτήν με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις μας!!
Δείτε το τρέιλερ: