Μικρά Αριστουργήματα: Όσο μπορείς

Το ‘Όσο μπορείς’ αποτελεί μια ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κωσταντίνου Π. Καβάφη. Μια ταινία μικρού μήκους γυρισμένη από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών σε σενάριο Σοφίας Βγενοπούλου και σκηνοθεσία Γρηγόρη Ρέντη. https://www.youtube.com/watch?v=bln98NpCLQA

Το γνωστό ποίημα του Καβάφη αποδίδει τις σκέψεις του ποιητή για τις κοινωνικές σχέσεις και πως οι άνθρωποι θα διαφυλάξουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια μέσα σε αυτές.

‘Οσο μπορείς!

Kι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

                                 Κ.Π. Καβάφης, Ποιήματα, τόμ.1, Ίκαρος

Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν. Με βάση τα βιώματα και το περιβάλλον του, ο καθένας θέτει τους στόχους του και προσπαθεί να τους πετύχει ώστε να είναι ευτυχισμένος. Όλοι προσπαθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της πορείας της ζωής τους αλλά και κοινωνική αποδοχή. Όμως, οι άνθρωποι έχουν αποδεχτεί ότι τα πράγματα συχνά, εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά.

Ο ποιητής γνωρίζοντας τα παραπάνω παροτρύνει τους ανθρώπους που δεν έχουν τη ζωή που θέλουν, να μην την εξευτελίζουν στην πολλή συνάφεια του κόσμου. Να αποφεύγουν δηλαδή τις περιττές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως έκανε και ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης  Paul W.S. Anderson: Ο μεγάλος δημιουργός του Hollywood
Advertising

Ο Καβάφης υποστηρίζει πως η διαρκεί έκθεση των ανθρώπων σε ανούσιες παρέες οδηγεί στην αλλοτρίωση. Οι άνθρωποι που συναναστρέφονται άκριτα διαρκώς με πολλούς ανθρώπους χάνουν την επαφή με τον εαυτό τους. Η προσπάθεια τους να ενταχθούν σε κάποια κοινωνική ομάδα αλλάζοντας το χαρακτήρα και την προσωπικότητα, τους απομακρύνει από την πνευματική τους ανάπτυξη.

Απόσπασμα από την ταινία μικρού μήκους Όσο μπορείς, Πηγή εικόνας: youtube

‘Όσο μπορείς’ – Η πλοκή της ταινίας

Στη συγκεκριμένη ταινία, ένας μαθητής σπαταλάει το χρόνο σκεπτόμενος πως θα αποκτήσει την αποδοχή από τους συμμαθητές του με αποτέλεσμα να μην είναι διαβασμένος στην τελική εξέταση του σχολείου.

Η σπατάλη μας στο πως θα αποκτήσουμε την αποδοχή που θέλουμε από τους γύρω μας, μας απομακρύνει από τους στόχους μας. Το αποτέλεσμα είναι να γινόμαστε κατώτεροι των προσδοκιών και των δυνατοτήτων μας.

Τελικά, ο μαθητής με την προσπάθεια του και όσες δυνατότητες έχει αποκτά κοινωνική αποδοχή. Προβάλλοντας, δηλαδή την προσωπικότητα και την μοναδικότητα του.

Advertising

Επομένως, η άσκοπη κοινωνικοποίηση και η προσπάθεια για αποδοχή έχει αρνητικές συνέπειες. Αντί να αφιερώνουμε χρόνο για την προσωπική πνευματική μας εξέλιξη οδηγούμαστε στην αλλοτρίωση και τη μαζοποίηση.

Αντιμετώπιση της αλλοτρίωσης

Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αλλοτρίωσης του ανθρώπου, σύμφωνα με το Καβάφη, είναι η ενδυνάμωση της προσωπικότητας και η βελτίωση του εαυτού μας αλλά φυσικά και η σωστή επιλογή των ανθρώπων με τους οποίους θα συναναστρεφόμαστε.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Five feet apart: μια δραματική ταινία για έναν άτυχο έρωτα

Πριν λίγες μέρες, η ταινία που μας δίδαξε τόσα πολλά

Φεράρα: η πόλη της Ιταλίας με την παλιά αρχιτεκτονική.

Η Φεράρα είναι μία πόλη της Ιταλίας με ιστορικά