Πάνω στην Αρμενοπούλου βρίσκεται ένα εκλεκτό γαστριμαργικό μπαρ η “Ντάνγκαρα“. Το όνομα του μαγαζιού έχει τις ρίζες του στη Φλώρινα και περιγράφει το κέφι και τη χαρά της παρέας σε ένα τραπέζι. Η Ντάνγκαρα προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα με έντονες επιρροές από τη Μακεδονία και ως επί το πλείστον τη Φλώρινα. Για όσους δεν το γνωρίζουν έχει ανοίξει τις πόρτες της από το 2019.
Ένας σύγχρονος και φιλόξενος χώρος στη Ντάνγκαρα
Πρώτον και κύριον, το περιβάλλον σε προετοιμάζει άψογα για τη γαστρονομική εμπειρία που θα βιώσεις. Το σημερινό μωσαϊκό στο πάτωμα, το ανοιχτό μπαρ και τα αιωρούμενα μουσικά όργανα σου δημιουργούν την εντύπωση ενός βρετανικού jazz-bar. Τα τραπέζια παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι ώστε όλοι αργά ή γρήγορα να γίνουν μία μεγάλη παρέα. Παρ’ όλη την εσωτερική ζεστασιά, αν πετύχεις ευνοϊκό καιρό το εξωτερικό μέρος της Ντάνγκαρα θα σε αποζημιώσει. Εκείνο το σημείο πάνω από τη Ροτόντα είναι μαγικό. Τα διαφόρων ειδών μαγαζιά που λειτουργούν αρμονικά φτιάχνουν μία μικρότερη πλατεία- γειτονιά για τους κατοίκους της περιοχής μέσα στο αστικό τοπίο του κέντρου μιας μεγαλούπολης.
Απλά πιάτα πλούσιες γεύσεις
Σε γενικές γραμμές, παραλλαγές της πιπεριάς Φλωρίνης και άλλων μακεδονίτικων λιχουδιών υπάρχουν σε πολλά πιάτα στη Ντάνγκαρα. Αξίζει όμως να δοκιμάσεις την πατάτα ψητή με κοπανιστή και πάπρικα Αριδαίας. Εκτιμώ ιδιαιτέρως τα μαγαζιά που μελετούν και αναδεικνύουν εγχώρια προϊόντα και υποστηρίζουν μικρούς παραγωγούς. Αλλά για να μην αδικήσω την ψητή καλομαγειρεμένη τραγανή πατάτα, η κοπανιστή στη Ντάνγκαρα είναι από τις πιο ελαφριές και νόστιμες κοπανιστές που μπορείς να βρεις στην πόλη. Επίσης, εξαιρετική επιλογή για ένα χορτοφαγικό μενού είναι τα μανιτάρια σχάρας με πουρέ κολοκύθας, κεφαλογραβιέρα Σιάτιστας και λάδι πάπρικας. Πέρα από το γεγονός ότι οπτικά έχουμε να κάνουμε με ένα πολύχρωμο πιάτο που διστάζεις να το “χαλάσεις” με το πιρούνι σου, ο αφράτος πουρές συνοδεύει υπέροχα τα μανιτάρια με την προσθήκη της πάπρικας να απογειώνει το αποτέλεσμα. Προσωπικά, το αγαπημένο μου πιάτο στο μενού είναι το πράσο ψητό με καπνιστή πανσέτα, κουκουνάρι και ανεβατό. Ειλικρινά, μιλάμε για ένα κρέας που λιώνει στο στόμα, ένα γευστικά αναπάντεχο πράσο και το ανεβατό συμπληρώνει και κατεβάζει ιδανικά την ένταση εξαιτίας του καπνιστού στοιχείου.


Κρεατοφαγία στη Ντάνγκαρα
Εν συνεχεία, η σιγοψημένη πανσέτα φούρνου γλασαρισμένη σε σάλτσα πετιμεζιού, πατάτες σαν τηγανητές, τσάτνεϊ πιπεριάς φλωρίνης και σουσάμι είναι ακόμη ένα πολύ ξεχωριστό και μεστό πιάτο. Η πανσέτα κρατά τη νοστιμιά που της προσφέρει το λίπος της, αλλά αποκτά εστιατοριακό ύφος με την γλυκόξινη σάλτσα και το τσάτνεϊ της πιπεριάς. Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η διαχείριση της πιπεριάς Φλωρίνης. Τέλος, μία ακόμη ορθή επιλογή τα κεμπάπια Φλώρινας με ξεροψημένο κρεμμύδι. Καθαρό κρέας υψηλής ποιότητας με την ανάλογη ποσότητα μπαχαρικών, χωρίς να επικαλύψουν το βασικό υλικό.

Και για το τέλος, ΤΟ ΓΛΥΚΟ
Η Ντάνγκαρα συνεπής στην παρουσίαση του βορειοελλαδίτικου γαστρονομικού γίγνεσθαι σερβίρει ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά το καζάν ντιπί. Για όσους δε ξέρουν, το καζάν ντιπί είναι ένα επιδόρπιο μικρασιατικής προέλευσης. Οι πρόσφυγες λοιπόν, ερχόμενοι στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες πόλεις του Βορρά μας πρόσφεραν απλόχερα αυτό το τρομερά νόστιμο γλυκό. Το συστατικό που κάνει το καζάν ντιπί μοναδικό είναι το βουβαλίσιο γάλα.
Το ίδιο γλυκό είναι και το προσωπικό στη Ντάνγκαρα. Με χαλαρή, αλλά άκρως εξυπηρετική διάθεση σε φροντίζουν και σε περιποιούνται με το παραπάνω. Συνεπώς, όλα οδηγούν στην Ντάνγκαρα. Ένα διαφορετικό μεζεδοπωλείο που προτείνω ανεπιφύλακτα. Επειδή όμως πολλοί είναι οι θαυμαστές της Ντάνγκαρα, πάρτε για καλό και για κακό και κλείστε ένα τραπέζι και δε θα χάσετε!
Αρμενοπούλου 26, Θεσσαλονίκη
2310204452