Τα νεοκλασσικά της Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη

Σχετική εικόνα

Ένας από τους εμβληματικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας. Η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας ή αλλιώς λεωφόρος των Εξοχών, όπου συναντώνται οι περισσότερες διασωθείσες επαύλεις, διανύει μια απόσταση που ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα και διέρχεται από 4 τουλάχιστον περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος αυτός κατά τα παρελθόν κοσμούνταν από νεοκλασσικά τεράστιας πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που δυστυχώς καταστράφηκαν προς τέρψιν της ανάγκης για ανοικοδόμηση, αφέθηκαν στην τύχη τους ή ακόμη και σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Παρόλ’αυτά, υπάρχουν ορισμένα τα οποία λειτουργούν και είναι μάλιστα επισκέψιμα, όπως θα δούμε παρακάτω αρχής γενομένης από το ανατολικότερο σημείο της οδού προς το κέντρο. 

Villa Bianca

Τα νεοκλασσικά της Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη
Πηγή: www.facebook.com/VillaBiancaThessaloniki/

Το πρώτο από τα νεοκλασσικά που κοσμούν την συγκεκριμένη οδό είναι η Villa ή Casa Bianca, το όνομα της οποίας οφείλεται στο όνομα της συζύγου του ιδιοκτήτη της βίλα στην οποία και αφιερώθηκε η κατασκευή του συγκεκριμένου αρχοντικού ως δώρο για το γάμο τους. Σήμερα η βίλα φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ παλαιότερα λειτούργησε ως Προξενείο και μεταπολεμικά ως σχολείο. Εδώ και μερικούς μήνες μισθώθηκε από το δήμο ώστε στο χώρο του κήπου να λειτουργήσει cafe-bar και εστιάτοριο.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 180

Ωράριο: 09:00-23:00

Τηλ.: 231 400 6444

Έπαυλη Μαρόκκου

Τα νεοκλασσικά της Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη
Πηγή: www.facebook.com/epavlimarokkou/

Ένα από τα τελευταία entries στο χώρο της εστίασης στην πόλη είναι η Έπαυλη ΜαρόκκουΗ συγκεκριμένη έπαυλη τοποθετείται στη συμβολή των οδών Πέτρου Συνδίκα και Βασιλίσσης Όλγας και χαρακτηρίζεται από μια λεπτεπίλεπτη αρχιτεκτονική προσέγγιση, αντλώντας στοιχεία από διάφορα είδη δόμησης και διακόσμησης. Ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου νεοκλασσικού άλλαξε πολλές φορές ανά τα χρόνια, ενώ μέχρι και πρόπερσι στέγαζε μάλιστα και τμήμα της τροχαίας. Το ιστορικό αυτό οίκημα χτίστηκε πριν από 113 χρόνια από τον Ιωάννη Μαρόκκο, εξ’ού και η επωνυμία.

Διαβάστε επίσης  Η πλευρά μιας αυθεντικής Αθήνας μέσα από ξεναγήσεις της Action Plus

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 133

Ωράριο: 08:30-02:00(Παρασκευή-Σάββατο 08:30-04:00)

Τηλ.: 231 083 6233

Καφέ Λαογραφικού Μουσείου

Τα νεοκλασσικά της Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη
Πηγή: parallaximag.gr/thessaloniki/6-kipoi-sta-anatolika-pou-prepei-na-episkefteis

Η έπαυλη Μοδιάνο ή αλλιώς Παλαιό Κυβερνείο είναι ακόμα μία ιστορική οικία, που αποτελούσε σήμα κατατεθέν της συνοικίας των Εξοχών και εξακολουθεί να αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Στο πυργοειδές αυτό κτίσμα, που χρονολογείται από το 1905, με την μεγαλειώδη αυλή σήμερα λειτουργεί το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης. Στον κήπο αυτό μπορείς να βρεις το καφέ, απολαμβάνοντας τη δροσιά και την ηρεμία του καταπράσινου αυτού προαύλιου χώρου.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 68

Ωράριο: Δευτέρα-Τρίτη-Παρασκευή: 9:00-15:30 Τετάρτη:  9:00 – 21:30

Τηλ.: 231 083 0591

Casablanca Social Club

Πηγή: www.facebook.com/CasablancaSocialClubThessaloniki/

Το Casablanca ήρθε για να αναγεννήσει την οικία Μιχαηλίδη, που για χρόνια μαράζωνε και παρέμενε αναξιοποίητη. Το «Λευκό Σπίτι» με μια απίθανη αισθητική στον καλαίσθητο χώρο του, εσωτερικά και εξωτερικά, υπόσχεται να σου χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα νεοκλασσικά, καθώς η κατασκευή του χρονολογείται στο μακρινό 1888.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 18

Ωράριο: 09:00-03:00(Παρασκευή-Σάββατο 09:30-03:30)

Τηλ.: 231 124 3609

Δέντρο στο Μπαρ

Πηγή: www.parallaximag.gr/geysi/kafe-mpar/skg-its-tea-time

Το τελευταίο από τα νεοκλασσικά που συναντάμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου, λίγα μέτρα παρακάτω από τη Βασιλίσσης Όλγας, είναι το Δέντρο στο Μπαρ. Όπως έχει ήδη επισημανθείτο Δέντρο στο Μπαρ, που προσφάτως συμπλήρωσε 6 χρόνια ζωής, διαθέτει μια τεράστια αυλή καθώς και ρετρό εσωτερικό χώρο, όπου μπορείς να απολαύσεις το καφέ σου ή το ποτό σου, δεδομένου ότι παραμένει ανοιχτό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 25

Ωράριο: 09:00-03:00 

Τηλ.: 231 081 1885

 

Διαβάστε επίσης  Εν αρχή: Ξένες γλώσσες με άρωμα πλούσιων χαρμανιών μέσα στα σοκάκια των Λαδάδικων

Γεννημένος και μεγαλωμένος στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σπουδάζω Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Έχω μια εξέχουσα αγάπη για τη φωτογραφία και με ελκύουν απύθμενα τα ταξίδια. Ευχή μου να ταξιδέψουμε μαζί, μέσα από τα γραφόμενά μου εδώ στο MAXMAG.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις