Τα πιο εκκεντρικά κτήρια του κόσμου

Έχουμε ακούσει για ψηλά κτήρια. Έχουμε ακούσει για μεγάλα κτίρια, με πολλά δωμάτια, με πολλές πόρτες, ακόμη και με ιδιαίτερη αισθητική ως προς τη διακόσμηση. Σήμερα όμως θα μάθουμε για τα πιο εκκεντρικά – από πολλές και διάφορες απόψεις – κτήρια που μπορούμε να βρούμε. Με λίγα λόγια, ποια είναι τα πιο εκκεντρικά κτίρια του κόσμου; Ακολουθεί ένα top 5 που θα σας αφήσει να αναρωτιέστε για τι είναι ικανός ο ανθρώπινος νους.

5. Το “Παλάτι του Λαού”, Βουκουρέστι : Το πιο βαρύ κτίριο

Από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες σε τρεις εναλλασσόμενες εικοσιτετράωρες βάρδιες των οκτώ ωρών για να φτιαχτεί αυτό το επιβλητικό κτήριο που σήμερα αναγνωρίζεται ως το πιο βαρύ κτίσμα του κόσμου – κάτι που δεν πρόκειται, μάλλον, να αλλάξει σύντομα.  Με ύψος 80 περίπου μέτρων και επιφάνειας 330.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει 14 ορόφους με 3.200 δωμάτια, 60 διαδρόμους, 60 αίθουσες υποδοχής και είκοσι μέτρα κάτω από τη γη ένα τεράστιο αντιπυρηνικό καταφύγιο. Είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, 3.500 τόνους κρύσταλλο και 900.000 τόνους ξύλο! Αυτό και μόνο μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το πραγματικό “βάρος” – αλλά και το τεράστιο κόστος – του οικοδομήματος αυτού.

4. Capital Gate, Άμπου Ντάμπι : Το κτίριο με τη μεγαλύτερη… κλίση

Ο Πύργος της Πίζας, το πιο γνωστό κτίσμα του κόσμου που “γέρνει”, έχει κλίση μόλις τέσσερις μοίρες. Στα μάτια μας φαίνεται έτοιμο να πέσει, όμως δεν είναι το μοναδικό κτίριο του κόσμου που δείχνει έτσι. Το Capital Gate του Άμπου Ντάμπι είναι ένα κτίριο ύψους 54.8 μέτρων που φαίνεται έτοιμο να σωριαστεί μέσα στα νερά που το περιβάλουν. Δεν είναι καθόλου έτσι, όμως, καθώς το κτίσμα κλίσης δεκαοχτώ μοιρών στέκεται σθεναρά στη θέση του, αψηφώντας τους φυσικούς νόμους. Δικαίως κατέχει τον τίτλο του κτιρίου με τη μεγαλύτερη κλίση στον κόσμο, κατόρθωμα δύσκολο να ξεπεραστεί.

Διαβάστε επίσης  Sonora Art Village: Μια φανταστική κοινότητα στο Μεξικό

3. Ξενοδοχείο Ryuogyong, Βόρεια Κορέα : Το πιο ψηλό αλλά… ακατοίκητο κτίριο

Είναι το πιο ψηλό κτίριο της περιοχής, κάνοντας όλα τα υπόλοιπα να μοιάζουν μικροσκοπικά μπροστά του από το 1992 όταν άρχισε να χτίζεται. Παρόλα αυτά, δεν έχει ποτέ φιλοξενήσει στα δωμάτιά του ούτε έναν κάτοικο! Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η Κορέα πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση η οποία ανάγκασε τις εργασίες να σταματήσουν, και μέχρι το 2008 το ξενοδοχείο ύψους 329 μέτρων έστεκε ανολοκλήρωτο. Οι εργασίες σταμάτησαν οριστικά το 2012, το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε, αλλά ακόμη και σήμερα δεν φιλοξενεί κανέναν.

2. Burj Khalifa, Ντουμπάι : Το πιο ψηλό κτίριο

Δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για το τεράστιο αυτό κτίσμα. 826 μέτρα χάλυβα και τζαμιού κάνουν το Burj Khalifa το πιο ψιλό κτήριο του κόσμου – δικαίως – χαρίζοντάς του τη δεύτερη θέση στο top 5 μας για τα πιο εκκεντρικά κτίρια του κόσμου. Αλλά αυτό το γνωρίζετε ήδη.

1. Το Μεγάλο Τζαμί, Djenne : Το μεγαλύτερο οικοδόμημα από… λάσπη

Το Great Mosque Djenne – ή αλλιώς το Μεγάλο Τζαμί της Djenne – είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λάσπη! Το τζαμί βρίσκεται στην πόλη της Djenne στο Μάλι και είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Αφρική. Καλύπτει έκταση 5.625 τετραγωνικών μέτρων και, παρά τα όσα μπορεί να σκεφτόμαστε για τη λάσπη, δεν διαλύεται με τη βροχή χάρη στην έξυπνη κατασκευή της οροφής του, καλυμμένης με κεραμικούς σωλήνες που απομακρύνουν το βρόχινο νερό άμεσα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε γύρω στα 1330 μ.Χ και παρά τον τίλο του, η λάσπη από την οποία φτιάχτηκε δεν είναι όσο απλή φαίνεται. Είναι ένα ειδικό μείγμα λάσπης και κονιάματος επικαλυμμένο με γύψο, κάνοντας το μεγάλο αυτό Τζαμί να δείχνει λείο. Με ευκολία παίρνει την πρώτη θέση του top 5 μας ως το πιο εκκεντρικό κτίριο του κόσμου, αφού δεν συναντάς κάθε μέρα ένα τεράστιο κτίριο φτιαγμένο από λάσπη…

Διαβάστε επίσης  Ένα ιδιαίτερο σχολείο στη Νέα Υόρκη

Η Άννα σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, οι δυο μεγάλες της αγάπες όμως είναι τα βιβλία και η μουσική. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να σχεδιάζει, να κάνει βόλτες, να φτιάχνει τα δικά της κοσμήματα και κατασκευές για να διακοσμεί τον χώρο της. Τίποτα δεν της φτιάχνει περισσότερο τη διάθεση από μια κούπα ζεστό καφέ και την παρέα των αγαπημένων της....

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος