Η ξύλινη παλέτα κατακλύζει το σπίτι

παλέτα

Τα τελευταία χρόνια, κι εν όψει της οικονομικής κρίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν τη φαντασία να δουλέψει για να αποφύγουν τα περιττά έξοδα. Δημιουργίες από απλά, καθημερινά υλικά στολίζουν όλο το σπίτι, συχνά με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση και πολύ λιγότερο κόπο απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς βλέποντάς τες. Ένα καινούριο trend στο «Φτιάξ’το μόνο σου» -που μάλιστα κάνει θραύση!- είναι η ξύλινη παλέτα. Τα κομμάτια ξύλου που πολύ συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στις οικοδομές σηκώνοντας σάκους με άμμο και τσιμέντο, γίνονται πρωτοστάτες στην εσωτερική διακόσμηση για τους τολμηρούς που θα τα επιλέξουν. Πώς, όμως, αυτές οι παλέτες –με λίγη φαντασία και μερικά απλά tips- καταλήγουν στο σπίτι μας ως κρεβάτια, καναπέδες, σκαμπό και τραπεζάκια για το σαλόνι;

Για αρχή, να πούμε πως η ξύλινη παλέτα δεν είναι επιλογή για όλους, καθώς το ξύλο δεν ταιριάζει σε όλους τους χώρους του σπιτιού –ανάλογα με το χρώμα τους, το ύφος και τα υπόλοιπα έπιπλα- αλλά ούτε και σε όλα τα σπίτια. Κι έπειτα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παλέτας για να διαλέξεις κανείς, ανάλογα με αυτό που θέλει να φτιάξει. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αντικαταστήσει το τραπεζάκι του σαλονιού με ένα τραπέζι από παλέτες αλλά θέλει να έχει και αποθηκευτικούς χώρους –για τα σουβέρ, για κάποιο βιβλίο- πιο εύκολα χρησιμοποιεί την ξύλινη παλέτα
των δύο εισόδων. Αν, από την άλλη, κάποιος θέλει να φτιάξει ραφάκια από παλέτα, καλό θα ήταν να επιλέξει μία χωρίς βάση για να μπορούν να στέκονται τα αντικείμενα με ευκολία πάνω της.

«Διπλό κρεβάτι»

Ποιες είναι, όμως, οι πιο όμορφες και συνήθεις κατασκευές για εκείνον που τώρα ξεκινάει τη διακόσμηση του χώρου του με παλέτα; Πρώτο στις προτιμήσεις έρχεται το κρεβάτι. Ναι, μάλιστα, κρεβάτι από ξύλινη παλέτα! Αν έχετε βαρεθεί τα δυσοίωνα τριξίματα από τις τάβλες του παλιού σας κρεβατιού, αν ο σκελετός διαμαρτύρεται μετά από τόσα χρόνια χρήσης, είναι καιρός να σκεφτείτε αυτή την οικονομική λύση. Αντί να πάρετε ένα καινούριο κρεβάτι -δεχόμενοι ένα μεγάλο πλήγμα στην τσέπη σας- επιλέξτε τέσσερις –ή δύο, ανάλογα με το ύψος που θέλετε να έχει η βάση σας- γερές παλέτες κι ενώστε τες μεταξύ τους με μερικές βίδες (καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό κατσαβίδι καθώς το ξύλο δεν είναι υλικό φιλικό προς τα χέρια σας!). Αν θέλετε να μπορείτε να κινείτε με ευκολία το κρεβάτι πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, δεν έχετε παρά να προσθέσετε ρόδες στις τέσσερις άκρες των κατώτερων παλετών, και είστε έτοιμοι! Οι προτιμότερες παλέτες γι αυτή τη χρήση είναι οι 1200 x 800 που, λόγω μεγέθους, μπορούν άνετα να χωρέσουν ένα διπλό ή υπέρδιπλο στρώμα, αφήνοντας μάλιστα αρκετό χώρο για να αποφεύγονται παράπονα του τύπου «βγαίνουν τα πόδια μου απ’ έξω» ακόμη και από τους πιο ψηλούς ανθρώπους!

Διαβάστε επίσης  Ένα κτήριο ύμνος στη σημαία του Καζακστάν

«Είναι το στρώμα μου μονό!»
Με παρόμοιο τρόπο οι παλέτες δημιουργούν την ιδανική βάση για εκείνους που δεν θέλουν να μοιράζοντας το κρεβάτι τους, αλλά θέλουν λίγο χώρο παραπάνω για να ακουμπήσουν τα αγαπημένα τους πράγματα. Η βάση του κρεβατιού μπορεί να επεκταθεί, φτιάχνοντας ένα μονοκόμματο κομοδίνο στα πόδια ή στο κεφάλι του κρεβατιού, σιγουρεύοντας ότι πράγματα όπως το κινητό ή το αγαπημένο σας βιβλίο είναι πάντα σε απόσταση… αναπνοής!

«Λατρεμένο μου καναπεδάκι!»

Συνεχόμενοι, γωνιακοί, δύο ή τριών θέσεων, οι καναπέδες είναι το σήμα κατατεθέν των σαλονιών μας, και πάντα θέλουμε να είναι γεροί και καλοφτιαγμένοι. Με μερικές παλέτες κι ένα τρυπάνι, μπορούμε να φτιάξουμε όχι μόνο καναπέδες –με μπράτσα ή χωρίς, αναλόγως προτιμήσεων- αλλά και ασορτί τραπεζάκι για να ακουμπάμε τα τηλεκοντρόλ, τους καφέδες και – εδώ θα πάμε ενάντια στο savoir vivre- τα πόδια μας. Μπορείτε να βάψετε τις παλέτες στο χρώμα που αγαπάτε με ελάχιστο κόπο, και μάλιστα χωρίς να περάσετε λούστρο, αν η μπογιά που έχετε επιλέξει το επιτρέπει! Ή μπορείτε να λουστράρετε το ξύλο στο φυσικό του χρώμα και μετά από μερικές στρώσεις να απολαύσετε ένα φυσικό αποτέλεσμα, λίγους τόνους πιο σκούρο από το χρώμα από το οποίο ξεκινήσατε! Βάζετε από πάνω τις μαξιλάρες στα αγαπημένα σας χρώματα και αυτό ήταν! Όλα είναι δυνατά με λίγη φαντασία και μεράκι.

«Και στο μπάνιο;»

Ω, ναι. Οι παλέτες πάνε παντού αρκεί εμείς να το θέλουμε. Επιλέγοντας μια παλέτα δίχως βάση έχετε τρία έτοιμα ράφια για να ακουμπήσετε τις πετσέτες, τα ρολά χαρτιού, τα βαζάκια σας με τα βαμβάκια και τις μπατονέτες ή ό,τι άλλο εσείς επιλέξετε! (Φυσικά, καλό θα ήταν να θυμίσουμε πως εκεί το λούστρο σχεδόν απαιτείται, αφού το μπάνιο είναι ο νούμερο ένα αποθηκευτικός χώρος υδρατμών, και το ξύλο ο νούμερο ένα λάτρης τους!). Η ξύλινη παλέτα-ράφι, όμως, μπορεί να μπει άφοβα και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, με το κατάλληλο χρώμα και προσαρμογή: στο υπνοδωμάτιο ως βιβλιοθήκη, στο χολ ως θήκη φωτογραφιών κι όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε!

Διαβάστε επίσης  Φθινόπωρο: εποχή για αλλαγές

Κρεβάτι, καναπές, ράφι, τραπεζάκι… Αυτές είναι λίγες μόνο από τις χρήσεις μιας παλέτας που, με λίγη φαντασία κι ελάχιστο κόπο μπορεί να μετατρέψει οικονομικά τον χώρο μας και να αλλάξει τη διάθεσή μας. Στην οποιαδήποτε περίπτωση, ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία μας!

Η Άννα σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, οι δυο μεγάλες της αγάπες όμως είναι τα βιβλία και η μουσική. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να σχεδιάζει, να κάνει βόλτες, να φτιάχνει τα δικά της κοσμήματα και κατασκευές για να διακοσμεί τον χώρο της. Τίποτα δεν της φτιάχνει περισσότερο τη διάθεση από μια κούπα ζεστό καφέ και την παρέα των αγαπημένων της....

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

QR κωδικοί: Η εξέλιξη από τον Κώδικα Μορς στην καθημερινή ζωή

Οι QR κωδικοί έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης

Γαλότσες Νούμερο 44: Ιστορίες πλούσιες από συγκίνηση και ρεαλισμό

«Γαλότσες Νούμερο 44», ένα βιβλίο γραμμένο από την Χριστίνα Μιχαηλίδου