Από το Βig Bang στα Big Data. Από τον Αχιλλέα Δρένο

5 Μαρτίου 2019

Το σύμπαν γίνεται όλο ένα και μεγαλύτερο σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει. Όλα ξεκινήσανε από ένα σημείο όπου όλο το σύμπαν ήταν συμπιεσμένο σε αυτό, η αρχή των πάντων, 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το σύμπαν απλά εξερράγη χωρίς να γνωρίζουμε τι προκάλεσε αυτό γεγονός.Ένα γεγονός που ονομάζεται big bang. Μετά από αυτό δημιουργήθηκαν τα πάντα, ο χρόνος, ο χώρος, η ενέργεια, η ύλη, οι γαλαξίες, οι πλανήτες και ύστερα από πολλά χρόνια δημιουργήθηκε η Γη.Ένας πλανήτης που έτυχε να φιλοξενήσει το πιο αξιοθαύμαστο και παράξενο πλάσμα, τον Άνθρωπο.

Περάσαμε πολλά δεινά για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Βασικό εργαλείο για την επιβίωση και την εξέλιξη μας υπήρξε το μυαλό μας. Καταφέραμε να φτιάξουμε μια πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, με την οποία έχουμε την δυνατότητα να απαντήσουμε σε απλά και σύνθετα ερωτήματα, ώστε να κερδίσουμε την μάχη της επιβίωσης και να αποκτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, ο όγκος των δεδομένων που παράγεται από αυτή αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.Ήδη από την δεκαετία του ‘60 δημιουργούνται δειλά δειλά τα πρώτα δεδομένα με το δίκτυο ARPANET, ένα πειραματικό δίκτυο του προγράμματος ARPA (Advanced Research Project Agency) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Η ανακάλυψη του παγκόσμιου ιστού την δεκαετία του ‘90  σηματοδοτεί την αρχή μιας έκρηξης η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δημιουργεί ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, τα λεγόμενα  Big Data (Μεγάλα Δεδομένα). Δεν είναι μόνο το διαδίκτυο. Tα κινητά τηλέφωνα, οι έξυπνες συσκευές παράγουν περισσότερα δεδομένα από ποτέ. Το 2013 η IBM έγραψε ότι κάθε μέρα δημιουργούνται 2,5 bytes quinitilllion και εκτίμησε ότι μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί 40 μονάδες Zettabytes. Ποσά εξαιρετικά εξωφρενικά, όλα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, tweets, εικόνες, βίντεο και μουσική τα οποία αποθηκεύονται όχι μόνο σε τοπικές συσκευές αλλά όλο και περισσότερο στο Cloud (μια αυτόματη Online αποθήκευση του υλικού μας σε ένα “σύννεφο” από servers).

Διαβάστε επίσης  Χριστούγεννα και Τεχνολογία

Σε τι μας χρειάζονται όλα αυτά τα δεδομένα; Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται μέσα σε αποθήκες και βάσεις δεδομένων τα οποία χρειάζονται επεξεργασία. Μέσα σε αυτά κρύβονται πληροφορίες οι οποίες είναι ικανές να απαντήσουν σε ερωτήματα και να βελτιώσουν την υπάρχουσα γνώση που έχουμε, στις φυσικές επιστήμες, τα οικονομικά, τις επιχειρήσεις, την ψυχολογία και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Για παράδειγμα στον αθλητισμό μέσα από αισθητήρες είναι δυνατόν να εξαχθούν δεδομένα τα οποία θα βελτιώσουν την απόδοση των παιχτών. Στην μετεωρολογία μπορεί να γίνει πρόβλεψη του καιρού ακόμη και για τους επόμενους μήνες. Η δυνατότητα μελέτης μιας οικονομίας σε μια χώρα ώστε να εφαρμοστούν σωστές πολιτικές για την σταθερότητα της. Το γεγονός αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι  αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώνουμε λοιπόν πως η εξόρυξη γνώσης από αυτά τα δεδομένα είναι αναγκαία για την εξέλιξη και την επιβίωση μας.

Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες, όσο εκτέθηκαν οι πρόγονοί μας τον 15ο αιώνα σε όλη τους την ζωή. Όλοι δημιουργούμε δεδομένα με τα κινητά τηλέφωνα, τους αισθητήρες, τα κοινωνικά δίκτυα και τα σήματα GPS. Στο εγγύς μέλλον κάθε αντικείμενο στη γη θα παράγει δεδομένα, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα ακόμη και το σώμα μας. Καθημερινά αφήνουμε ένα ψηφιακό ίχνος για ότι κάνουμε, για το τι γράφουμε, τι λέμε, που βρισκόμαστε, τι αγοράζουμε, δημιουργώντας μια πλήρη ψηφιακή εικόνα της πραγματικής μας ζωής.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτόν τον τεράστιο ωκεανό δεδομένων. Ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, κυβερνήσεις, άνθρωποι του πολιτισμού αναρωτιούνται αν είναι τα δεδομένα μια δυνητικά απεριόριστη πηγή πλούτου. Είναι τα πυρομαχικά για όπλα μαζικής επιτήρησης; Ή θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο μια ευκαιρία, ένα εργαλείο για τη γνώση, την πρόληψη, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο διαφανούς δημοκρατίας; Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία εποχή όπου τα Big Data θα μεταμορφώσουν ριζικά την κοινωνία μας.

Διαβάστε επίσης  "Το μήλο". Aπό τη Μίνα Στεργιοπούλου

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση