Παραπληγία-τετραπληγία: σοβαρή βλάβη του νωτιαίου

παραπληγία-τετραπληγία
Πηγή εικόνας: https://ygeiasdromoi.blogspot.com

Η παραπληγία-τετραπληγία αποτελούν ένα από τα αίτια της αναπηρίας. Συγκεκριμένα, είναι παθήσεις, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η παράλυση των άνω και κάτω ακρών μετά από κάκωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία κατ’ επέκταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη ή κάκωση του νωτιαίου μυελού. Αφού συμβεί η βλάβη σε πρώτο στάδιο ο ασθενής δεν κινεί με ευκολία τα άκρα του από το σημείο της βλάβης και κάτω. Σε δεύτερο στάδιο η παράλυση γίνεται σπαστική, έχοντας ταυτόχρονα αισθητικές διαταραχές. Ανάλογα με την έκταση και το σημείο της βλάβης, η κινητική δυσλειτουργία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Οι κυριότερες αιτίες κάκωσης του νωτιαίου μυελού που προκαλούν παραπληγία-τετραπληγία, είναι τα τροχαία ή εργατικά ατυχήματα, οι πτώσεις από μεγάλο ύψος, η βία και οι τραυματισμοί σε αθλητικές δραστηριότητες. Άλλες, πιο σπάνιες αιτίες, είναι οι όγκοι και διάφορες λοιμώξεις.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι η απώλεια των κινητικών αισθήσεων, ο μακροχρόνιος πόνος, δευτερογενείς λοιμώξεις, ανεξήγητος πόνος, μείωση ή απώλεια σεξουαλικής λειτουργίας και λειτουργίας ουροδόχου κύστης και εντέρου.

Η παραπληγία-τετραπληγία ουσιαστικά είναι κινητικές αναπηρίες. Επομένως, ο ασθενής αλλά και το γύρω του περιβάλλον οφείλουν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, αναδιαμορφώνοντας ρόλους, δραστηριότητες και σκοπούς. Η απώλεια της κίνησης αποτελεί πλήγμα, δημιουργώντας πολλές φορές στον ασθενή αισθήματα κατωτερότητας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Τα συναισθήματα αυτά οδηγούν κατ’ επέκταση στην άρνηση της απώλειας. Δεν αποδέχεται δηλαδή το ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνει επιθετικότητα και κατάθλιψη. Οι επιπτώσεις των παραπάνω αναπηριών είναι σοβαρές, οπότε η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την ομαλή μετάβασή του στην κοινωνία. Η διαχείριση των ψυχολογικών θεμάτων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμό με τη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση. Στόχος της αποκατάστασης είναι να βελτιωθεί η μυϊκή ισχύς του ασθενή και να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητικότητα. Η σωστή ευθυγράμμιση του σώματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεραπευτικές μεθόδους, αποτρέποντας τις τυχόν παραμορφώσεις.

Διαβάστε επίσης  Μουσική και Ιατρική. Άραγε υπάρχει σχέση μεταξύ τους;

Θεραπευτική μέθοδος

Η θεραπευτική μέθοδος επιστημόνων της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης (CHUV/Unil) απέδειξε πως οι παραπληγικοί – τετραπληγικοί μπορούν να περπατήσουν. Η συγκεκριμένη θεραπεία STimulation Movement Overground (STIMO) ενεργοποιεί με ηλεκτρονικά ερεθίσματα το νωτιαίο μυελό μέσω ασύρματου εμφυτεύματος. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε σε τρεις ασθενείς, οι οποίοι ήταν παράλυτοι στα κάτω άκρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε συνδυασμό με φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση διαπιστώθηκε πως κατάφεραν να ελέγξουν τους προηγουμένως παράλυτους μυς τους βαδίζοντας με κάποιο υποστηρικτικό εργαλείο. Επομένως, φαίνεται πως οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν χωρίς να βασίζονται συνεχώς σε τεχνητή ηλεκτρική διέγερση. Οι ερευνητές αυτής της νευροτεχνολογικής μεθόδου αποκατάστασης έχουν ιδρύσει την εταιρεία GTXmedical, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η νέα θεραπεία σε νοσοκομεία και κλινικές ανά τον κόσμο. Η θεραπευτική μέθοδος παρουσιάζεται στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά.

 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν παρέχονται οι κατάλληλες δομές, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται με σεβασμό τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δημιουργούνται έτσι προβλήματα μετακίνησής του σε δρόμους, διαβάσεις κλπ. Επίσης, η λανθασμένη νοοτροπία μερικών ανθρώπων δεν ευνοεί στην ομαλή ένταξή τους σε ένα υγιές περιβάλλον, καθώς ακόμα και αν υπάρχουν ειδικές σημάνσεις για τη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων που πάσχουν από παραπληγία-τετραπληγία δεν ακολουθούνται πάντα. Η Ελλάδα, λοιπόν, αποτυγχάνει παταγωδώς σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές προσεγγίσεις των ΑμΕΑ στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς ακόμη κι αν διαθέτει μία όχι και τόσο οξυμένη αντίληψη. 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

psycholozin.gr

kathimerini.gr

mediphysio.gr

Απόφοιτη φιλολογίας. Λατρεύω την διδασκαλία και την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον κόσμο, αλλά και να τον αλλάξει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και