Ένα διαφορετικό παγωτατζίδικο επιβιώνει στον κορωνοϊό

Χωρίς παγωτό, θα υπήρχε μόνο σκοτάδι και χάος.

(Don Kardong, συγγραφέας)

Advertisements
Ad 14

Το ιδιαίτερο παγωτατζίδικο Howdy Homemade στο Ντάλας της Αμερικής, θα μπορούσε κάλλιστα να υιοθετήσει αυτό το σύνθημα. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στην καινοτομία του, να παρέχει εργασία αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρία. Ο ιδιοκτήτης του, Tom Landis πάντα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των άλλων, λαμβάνοντας έτσι την απόφαση, να δώσει την ευκαιρία για εξέλιξη σε όποιον τη χρειάζεται. Το Howdy Homemade επιδιώκει αδιάκοπα λοιπόν, να παρέχει απασχόληση σε άτομα με ειδικές ανάγκες θέτοντας στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και μετά το φαγητό. Είναι ωστόσο αυτό, πάντα δυνατό;

Howdy Homemade
Πηγή: people.com

Ποιος είναι ο Tom Landis;

Ο επιχειρηματίας Tom Landis με 13 καταστήματα στην κατοχή του, πρόσλαβε για πρώτη φορά εργαζόμενους με αναπηρία στο εστιατόριό του, Texadelphia. Πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η παράλυση της μητέρας του, λόγω πολιομυελίτιδας. Σκεπτόμενος την εμπειρία αυτή, αυτό που θυμάται, είναι, πως η ίδια δεν παραπονέθηκε ποτέ για την κατάστασή της. Αυτό, τον οδήγησε σε έναν τρόπο σκέψης, όπου η η διαφορετικότητα δεν απέχει από την κανονικότητα. Η γλυκιά επίγευση της προσωπικής του ιστορίας επομένως, τον ευαισθητοποίησε ωθώντας τον στο έργο της προσφοράς.

Για τον Tom η εργασία είναι αναπόσπαστο δικαίωμα όλων και η προοπτική της ανεργίας ανυπόφορη. Πιστεύει μάλιστα, πως η ενασχόληση με τη παρασκευή τροφίμων, η εξυπηρέτηση πελατών και η πώληση επιτυγχάνονται, ύστερα από παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης. Από την άλλη, ο Landis υποστηρίζει, πως η παροχή εργασίας σε συνδυασμό με την αναπηρία δεν ισούται με ελεημοσύνη και οι εργοδότες δεν αναλαμβάνουν ρόλο φιλανθρωπικού ιδρύματος. Αντίθετα, βασίστηκε αποκλειστικά στις δυνατότητες των ανθρώπων ανεξάρτητα των ικανοτήτων και των αδυναμιών τους. Σχετικά με αυτό, αναφέρει:

«Υπάρχουν 240.000 ενήλικες με ειδικές ανάγκες (στο Βόρειο Τέξας). Όλοι προσεύχονται απεγνωσμένα για αυτό που εσείς και εγώ θεωρούμε δεδομένο. Μια δουλειά! Ήρθε η ώρα να διευρύνουμε τη βάση μας και να μην εξετάζουμε τις δυσκολίες της αναπηρίας, αλλά τις ικανότητες των ανθρώπων».

 

Tom Landis
Πηγή: prestonhollow.advocatemag.com

Howdy Homemade: το ξεκίνημα

Το 2015, το παγωτατζίδικο Howdy Homemade άνοιξε τις πόρτες του με την υποστήριξη του κοινού. Ως πυλώνες της επιχείρησης και κινητήριες δυνάμεις παρουσιάζονται οι Tom Landis και Manuel Ramirez. Ζώπυρον του πλάνου τους υπήρξε η επιθυμία τους για κοινωνική αλλαγή και μετατροπή μίας φιλικότερης βιομηχανίας προς την αναπηρία. Μαζί και σε συνεργασία με πλείστους οργανισμούς κατόρθωσαν, να προσλάβουν, να εκπαιδεύσουν και να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης  Fatto a Mano: Το παγωτό που σε ταξιδεύει στα πέρατα της Γης....

Ως υπάλληλοι αναλαμβάνουν κυρίως σε άνθρωποι με διάγνωση αυτισμού ή συνδρόμου Down. Βασικές τους ασχολίες είναι το σερβίρισμα παγωτού, το πλύσιμο πιάτων, η καθαριότητα του καταστήματος και η μετάδοση χαράς στους πελάτες. Ο ίδιος ο Tom Landis μάλιστα, έχει παραδεχτεί, πως το οι πελάτες ερχόμενοι στο κατάστημα του αναζητούν και επιλέγουν την ξεχωριστή εξυπηρέτηση του προσωπικού του. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Αν είμαι πίσω από τον πάγκο και έρθει κάποιος, έχει μια απογοήτευση στο πρόσωπό του. Θέλουν να δουν το προσωπικό μου. Κάνουν αυτό που κάνουν, και ειλικρινά, το κάνουν καλύτερα από εμένα. Ίσως ο Θεός δημιούργησε τα άτομα με σύνδρομο Down να είναι πιο φιλικοί από εμάς. Κανείς δεν είναι καλύτερος για αυτό από εκείνους, εκτός από όσους βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού”.

Howdy Homemade
Πηγή: www.dallasnews.com

Η προσφορά του Howdy Homemade

Ο Tom έχει δηλώσει, πως αν είχε την δυνατότητα, θα πρόσφερε εργασία σε όποιον την είχε ανάγκη, ενώ όνειρό του είναι να επεκταθεί σε κάθε πολιτεία των Η.Π.Α. Ανταμοιβή για τον ίδιο αποτελεί η ευτυχία στα μάτια των υπαλλήλων του, καθώς και τα χαμόγελα των οικογενειών τους. Γι’ αυτούς είναι ο ευεργέτης τους, αφού οι αυξημένες απαιτήσεις των επιχειρήσεων δεν άφηναν περιθώριο στους ανθρώπους τους να αναπτύξουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα τους. Ο Tom Landis παρακινούμενος από ειλικρινή αισθήματα έδωσε απλόχερα το έναυσμα για άνθιση και κοινωνική αποδοχή. Γονείς των ατόμων αυτών, αναφέρουν σχετικά:

“Η κόρη μας χρειαζόταν ένα μέρος για να ξεκινήσει, χωρίς τον Tom, θα μπορούσαμε ακόμα να ψάχνουμε. Καταλαβαίνει ότι τα άτομα με νοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες είναι άτομα με τα δικά τους πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Όπως όλοι μας, απλά πρέπει να βρουν τη θέση τους.”

“Ο Tom παρακινείται από μια αληθινή αγάπη για τον συνανθρώπου του. Βάζει τον άνθρωπο σε προτεραιότητα! Είναι υποστηρικτής των αουτσάιντερ και αυτό είναι σπάνιο στο σημερινό επιχειρηματικό κόσμο.”

howdy homemade
Πηγή: www.dallasnews.com

Η παγκόσμια πανδημία, η κρίση και το αίσιο τέλος

Το ξεχωριστό αυτό παγωτατζίδικο δεν έμεινε ανεπηρέαστο από το κύμα αλλαγών που προκάλεσε ο ιός του COVID-19. Για την προφύλαξη των υπαλλήλων τους οι υπεύθυνοι πήραν την απόφαση να κλείσουν προσωρινά την επιχείρηση, ωστόσο η παύση αυτή δεν ήταν και τόσο ωφέλιμη. Μετά την επαναλειτουργία τους, η κίνηση του καταστήματος μειώθηκε ανησυχητικά και οι παραγγελίες ελαττώθηκαν οδηγώντας στο σενάριο ενός οριστικού “λουκέτου”.

Διαβάστε επίσης  Η σημασία της γυμναστικής σε άτομα με σύνδρομο Down

Τα άσχημα νέα σύντομα γνωστοποιήθηκαν στην τοπική κοινότητα προκαλώντας έντονο προβληματισμό. Το αποτέλεσμα ήταν μια άμεση κινητοποίηση από πλευράς συμπολιτών και διαδικτύου με την σελίδα GoFondMe να πρωταγωνιστεί, συγκεντρώνοντας από κοινού περισσότερα από 100.000 δολάρια. Στην προσπάθεια μετάδοσης της είδησης η ομάδα GFM δημοσίευσε το συγκεκριμένο βίντεο στο προσωπικό της προφίλ:

Ταυτόχρονα, σε αυτή την καμπάνια ενίσχυσης συμμετείχε και ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής “The Profit” του CNBC, Marcus Lemonis. Ο – Λιβανέζικης καταγωγής και υιοθετημένος από οικογένεια Ελλήνων – Marcus ασχολείται με την ενδυνάμωση μικρών πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων και την μετατροπή αυτών σε κερδοφόρες, επενδύοντας πολλές φορές και προσωπικό του κεφάλαιο. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν και το ζαχαροπλαστείο Howdy Homemade δωρίζοντάς το ποσό των 50.000 δολαρίων. Σε συνέντευξή του έχει απαντήσει τα εξής:

“Ξοδεύω όλη μου την καριέρα, όλη μου τη ζωή, βοηθώντας πραγματικά τις επιχειρήσεις να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο και είναι σαφές για μένα ότι εσείς είστε έτοιμοι να φτάσετε σε αυτό το επόμενο επίπεδο”, είπε. “Θα ήθελα να σας δώσω μια επιχορήγηση 50.000 $ για να προσλάβετε ακόμα περισσότερους ανθρώπους και να αναπτύξετε αυτό που προσπαθείτε να κάνετε στην κοινότητα του Ντάλας”

howdy homemade
Πηγή: utahstories.com

Το συνολικό ποσό των χρημάτων της δωρεάς χρησιμοποιήθηκε από το Howdy Homemade για την αγορά ενός νέου επαγγελματικού οχήματος κατάλληλα εξοπλισμένου. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για ένα φορτηγό-καντίνα το οποίο θα λειτουργεί ως ένα παράρτημα του κεντρικού καταστήματος και φαίνεται ανάλογο της αποδοτικότητάς του. Με το τρόπο αυτό, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και το Howdy Homemade για βρέθηκε πάλι στο πλάι όσων η κοινωνία απομόνωσε από την εργασιακή ζωή.

Διαβάστε επίσης  Ζητήματα προσβασιμότητας ΑμεΑ

Το παγωτατζίδικο αυτό λοιπόν, κατάφερε να κάνει τον κόσμο να δει την αναπηρία με διαφορετικά μάτια προσφέροντας το πιο γλυκό παγωτό. Το Howdy Homade συνεπώς, δεν φημίζεται μόνο για τις δροσερές του δημιουργίες, αλλά για μια φιλοσοφία ζωής που στηρίζεται στην δύναμη των ανθρώπων. Με βάση το παράδειγμα αυτό, δεν μένει να πούμε τίποτα άλλο παρά μόνο, πως όλα είναι απίθανα, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα!

howdy homemade
Πηγή: www.washingtonpost.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

howdyhomemade.com

people.com

dfw.cbslocal.com

www.news247.gr

www.gofundme.com

www.washingtonpost.com

Είτε Ελένη, είτε Έλενα ακούω και στα δύο, αφού οι απόψεις διίστανται! Παιδί του milennium, γέννημα θρέμμα Γιαννιώτισσα και κοκκινομάλλα από άποψη. "Τι επαγγέλλεσαι;" αν ρωτάς, προσεχώς Ψυχολόγος θα σου πω, αφού ακόμα φέρω τον τίτλο της φοιτήτριας. Ως γνήσια πολυλογού, η αρθρογραφία ήταν μάλλον... μονόδρομος. Επειδή όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ελπίζω τo άρθρο μου να σου κράτησε καλή συντροφιά, φίλε αναγνώστη!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού