Μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες που επιλέγουν πολλοί άνθρωποι να συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους είναι η γυμναστική. Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχολογία. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες συνηθίζουν να κάνουν κάποιες ασκήσεις ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους. Κάθε άνθρωπος με ειδικές ανάγκες έχει το δικό του προσωπικό ασκησιολόγιο. Έτσι δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καθενός.
Ειδικότερα η γυμναστική μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ την ζωή των ατόμων με σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους. Λόγω της υπερβολικής κινητικότητας και της αξονοπεριστροφικής (σπόνδυλοι C1-C2) αστάθειας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πτώσεις.
Μερικές φορές μπορεί να εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό που οδηγεί σε παχυσαρκία και συνεπώς σε ζητήματα ισορροπίας. Συνήθως έχουν μειωμένο συντονισμό χεριού – ματιού. Η μεγάλη κινητικότητα των συνδέσμων και οι χαλαρές αρθρώσεις, χαρακτηριστικό του συνδρόμου, πρόκειται να έχει επίδραση στην ισορροπία και τη σταθερότητα. Με τη γνώση των ανωτέρω ιδιαιτεροτήτων, είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί ένα ασφαλές πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι΄ αυτά τα άτομα.
Ένας τρόπος γυμναστικής που ενδείκνυται σε άτομα με σύνδρομο Down είναι η αερόβια άσκηση. Στόχος της αερόβιας άσκησης στα άτομα με σύνδρομο Down είναι η αύξηση της καρδιαγγειακής τους κατάστασης. Οι συστάσεις όσον αφορά το είδος της άσκησης περιλαμβάνουν: περπάτημα, τρέξιμο, στατικό ποδήλατο, και χορευτικό αερόμπικ σε χαμηλή ένταση (Rimmer, 1994, Bliss, 1997).
Στην Λάρισα ξεκίνησε το 2015 η ομαδική αισθητική γυμναστική για τα άτομα με σύνδρομο Down, η οποία μοιάζει με την ενόργανη ρυθμική γυμναστική αλλά χωρίς τα όργανα. Οι αθλητές χρησιμοποιούν μόνο το σώμα τους. Συμμετείχαν παιδιά με το μικρότερο να είναι 8 χρονών και το μεγαλύτερο 37!
Διαδικτυακή γυμναστική
Εν μέσω κορονοϊού βέβαια η γυμναστική γίνεται δυσκολότερη για όλους μας. Έτσι και ο Σύλλογος Συνδρόμου Down έχει αναστείλει όλες του τις δραστηριότητες. Ωστόσο από την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 υπάρχουν στο διαδίκτυο βίντεο με οδηγίες για ασκήσεις γυμναστικής από εξειδικευμένο εκπαιδευτή για τα άτομα με σύνδρομο Down. «Πρόκειται για ασκήσεις γυμναστικής, για μαθήματα ζούμπα και μυϊκής ενδυνάμωσης που πραγματοποιούνται στους χώρους μας και συμμετέχουν δεκάδες άτομα» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Τσιφλίκης.
Όσο δύσκολες και να είναι οι καταστάσεις που βιώνουμε ανά περιόδους οι ευαισθησίες και οι πρωτοβουλίες κάποιων ανθρώπων μας δίνουν το παράδειγμα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή… και στη γυμναστική!
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:
amna.gr
iator.gr
ert.gr
fitstudio.gr
el.wikipedia.org