Το Tik Tok δείχνει το σκληρό του πρόσωπο στην αναπηρία

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι εστί “Tik Τοκ”, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι πιστοί ακόλουθοί του. Για τους μη σχετικούς, είναι μία εφαρμογή ευρέως γνωστή από το 2018, ενώ θεωρείται ένα από τα νεοσύλλεκτα μέλη της οικογένειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η δημοφιλής αυτή πλατφόρμα, επιτρέπει στους χρήστες της τη δημιουργία και κοινοποίηση ψυχαγωγικών βίντεο με σύντομη διάρκεια. Τις περισσότερες φορές έχουν κωμικό χαρακτήρα, προκαλώντας το γέλιο των θεατών και σημειώνοντας αμέτρητες προβολές. Στον ανεξέλεγκτο κόσμο του διαδικτύου όμως, τα πράγματα εύκολα εκτροχιάζονται με αρνητικές συνήθως συνέπειες . Μία τέτοια περίπτωση, αποτέλεσε το νέο challenge (δοκιμασία) του Tik Tok “New teachers challenge” (Γνώρισε το νέο σου δάσκαλο). Τα βίντεο με τον τίτλο αυτό, έγιναν γρήγορα τάση και ιδιαίτερα προσφιλή. Η αγάπη του κοινού δεν κράτησε για πολύ ωστόσο, αφού ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων για το προσβλητικό προς την αναπηρία περιεχόμενό τους.

tik tok
Πηγή: https://flipboard.com/

Τι είναι το “New teachers challenge”;

Το “New teachers challenge” αποτελούσε περιζήτητο θέμα για τα βίντεο πολλών γονιών στο Tik Tok και μία κακόγουστη φάρσα για όλους εμάς. Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία των παιδιών να βρεθούν στις σχολικές αίθουσες αποκλείοντας τα από την επαφή με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια τους, ανώριμοι γονείς προσποιούνταν, πως μιλούσαν μέσω βίντεο-συνομιλίας με τον καινούργιο τους δάσκαλο. Κάτι τέτοιο σαφώς, δεν ίσχυε, ενώ σκοπός ήταν να ξαφνιαστούν τα παιδιά βλέποντας στην κάμερα τον “υποτιθέμενο” δάσκαλό. Η εικόνα που θα αντίκριζαν, θα ήταν κάποιου ατόμου με έντονη γκριμάτσα ή κάποιου τρομακτικού χαρακτήρα ταινίας ή ακόμα και εγκληματιών ή ανθρώπων με αποτυχημένες πλαστικές επεμβάσεις. Ωστόσο, κάποιοι γονείς δεν δίσταζαν να δείχνουν και άτομα με αναπηρία. Αν τα παιδιά σοκάρονταν, έκλαιγαν και τρόμαζαν σηματοδοτούνταν “η επιτυχία του βίντεο”. Ύστερα, με περίσσια αναισθησία το δημοσιοποιούσαν αδημονώντας για σωρεία σχολίων και likes. Η έκθεση των παιδιών τους και η ασέβεια προς το πρόσωπο άλλων ανθρώπων δεν αποτελούσαν γι’ αυτούς ανασταλτικό παράγοντα, αφού κατάφερναν έτσι να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους για προβολή.

Διαβάστε επίσης  Δημόσιες υποδομές για άτομα με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα
Advertising

Advertisements
Ad 14
Tik Tok - new teachers challenge βίντεο
Πηγή: www.youtube.com

Η απάντηση των ατόμων με αναπηρία

Lizzie Velasquez

lizzie velasquez
Πηγή: www.premierchristianity.com

Ενώ η δημοτικότητα του συγκεκριμένου challenge ανέβαινε στο Tik Tok, άτομα με αναπηρία (εκ των οποίων αρκετοί έπεσαν θύμα του) άρχισαν να αντιδρούν, απαιτώντας τη λήξη του συγκεκριμένου trend. Μία από αυτούς, ήταν η ακτιβίστρια Lizzie Velasquez , όταν είδε τον εαυτό της να πρωταγωνιστεί σε ένα τέτοιο βίντεο. Η Lizzie φέρει και η ίδια κάποιας μορφής αναπηρία πάσχοντας από το σύνδρομο Μάρφανοιντ ή Λιποδυστροφία . Λόγω των επιπτώσεων του, την καθιστά λιποβαρή, εμποδίζοντάς την να πάρει κιλά, ενώ η όρασή της περιορίζεται στο ένα μάτι, αφού της έχει προκαλέσει τύφλωση κατά το ήμισυ. Η Lizzie σε συνέντευξή της στο CNN, δήλωσε συγκλονισμένη, αναφέροντας πως το βίντεο αυτό την έκανε να χάσει τον ύπνο της. Ύστερα, δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα. Ζήτησε την άμεση παρέμβαση των υπεύθυνων του Tik Tok, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη ιδέα. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο κακό παράδειγμα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, συμβουλεύοντάς τους να αποτελούν ένα ορθό πρότυπο γι’ αυτά. Συγκεκριμένα, είπε σε ανάρτησή της:

«Αν είσαι ενήλικας και μεγαλώνεις έναν μικρό άνθρωπο, σε παρακαλώ, μην του μαθαίνεις ότι είναι ΟΚ να φοβάται κάποιον που δεν του μοιάζει. Αυτό είναι ένα trend που πρέπει να σταματήσει. Γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα».

Tik Tok - new teachers challenge βίντεο
Πηγή: www.instagram.com

Λίγο καιρό αργότερα, αναδημοσίευσε στο προφίλ της ένα βίντεο, που εκ πρώτης όψεως έμοιαζε με τα προηγούμενα. Η διαφορά βρισκόταν στο γεγονός, πως η μητέρα του παιδιού παρουσίασε τη Lizzie ως φίλη της κάνοντας την, να μοιάζει οικεία στα μάτια του γιού της. Η ίδια γυναίκα παρότρυνε στη δημοσίευση της τους γονείς, να διδάσκουν στα παιδιά τους την αποδοχή προς τη διαφορετικότητα. Η Lizzie, συγκινημένη χρησιμοποίησε το εν λόγω βίντεο, προωθώντας το ως υπόδειγμα σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Melissa Blake

melissa blake
Πηγή: www.mirror.co.uk

Ιδιαίτερα απογοητευμένη φάνηκε και η ακτιβίστρια και συγγραφέας, Melissa Blake. Η Melissa, γεννημένη με το σπάνιο σύνδρομο Freeman-Sheldon, βιώνει σε όλη της τη ζωή προβλήματα ανάπτυξης σε μυς και οστά. Αφού ενημερώθηκε από μία φίλη της για την παρουσία της σε ένα τέτοιου είδους βίντεο, έγραψε ένα κείμενο στο Refinery29, καταδικάζοντας το challenge. Μερικά από όσα ανέφερε, ήταν:

Διαβάστε επίσης  Πρότυπα ΚΔΑΠ μεΑ "Εφυραίος Άθλος" : O Άθλος της Κορινθίας
Advertising

«Δεν το βρίσκω αστείο, το βρίσκω αηδιαστικό. Οι ενήλικες που πιστεύουν ότι αυτό είναι πράγματι οκ -ή, χειρότερα, αστείο- θα έπρεπε το σκεφτούν καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό που κάνουν. Θα έπρεπε να διδάσκουν πόσο πόνο προκαλούν και πόσο κακό κάνουν αυτές οι πλάκες και όχι να γελούν, όταν το παιδί τους υποχωρεί φοβισμένο στην όψη ενός ΑμεΑ. Ζούμε σε μια κοινωνία που οι “διαφορετικοί” άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως άσχημοι και γκροτέσκοι. Αυτά είναι μαθήματα που τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρά. Σκεφτείτε μόνο πόσοι κακοί της Disney έχουν ένα είδος δυσμορφίας».

Υπερασπιζόμενη την πλευρά των ΑμεΑ έκανε δηλώσεις και στο CNN. Αναλυτικά, ανέφερε πως όσοι κάνουν αυτό το challenge ξεχνούν τους ανθρώπους πίσω τη φωτογραφία που χρησιμοποιούν. Βρίσκει αδιανόητο να γελούν άνθρωποι εις βάρος άλλων ανθρώπων, καταπατώντας τα δικαιώματα τους και ξεπερνώντας κάθε όριο ηθικής. Τον επίλογο της απάντησής της, έδωσε μέσα από μία φωτογραφία στο Twitter της, δείχνοντας τον “καλύτερο εαυτό της”.

Tik Tok - new teachers challenge βίντεο
Πηγή: twitter.com

Η Κατάληξη

Μετά τις αντιδράσεις αυτές ήρθε και το τέλος του challenge. Μάλιστα αρκετοί γονείς έσπευσαν να απολογηθούν για τα βίντεο που είχαν αναρτήσει, ζητώντας συγγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους. Κάποιοι από αυτούς, εξέφρασαν τη μετάνοιά τους και δημόσια:

«Σας ευχαριστώ που μιλήσατε γι’ αυτό (προς την Lizzie Velasquez)! Αυτή η συμπεριφορά είναι τόσο αποδεκτή στην κοινωνία ως φυσιολογική, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει και να μάθουμε να συμπονούμε.», έγραψε ένας χρήστης του TikTok.

Advertising

 

«Το έχω ήδη αναδημοσιεύσει αυτό (για το κείμενο της την Lizzie Velasquez)! Λυπάμαι πολύ που το έκανα με την κόρη μου. Το διέγραψα αμέσως. Νιώθω τόσο άσχημα γι’ αυτό θα διαδώσω όσα είπατε», σχολίασε ένας άλλος.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Διαβάστε επίσης  "Ο Ξένος" του Camus μας σύστησε το Asperger για πρώτη φορά

en.wikipedia.org: TikTok – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

www.bovary.gr: Η απάνθρωπη πλευρά των social media -Γονείς δείχνουν φωτογραφίες ΑμεΑ στα παιδιά τους για πλάκα και δημοσιεύουν τον φόβο τους | BOVARY

Advertising

www.dailymail.co.uk: Lizzie Velasquez condemns TikTok prank in which her face is used to scare children | Daily Mail Online

el.wikipedia.org: Λίζι Βελάσκεθ – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

twitter.com:

www.instagram.com: Lizzie Velasquez στο Instagram: “I knew this was coming. When I saw this trend start I knew it was coming. Some have been cute and funny but then it starts to cross the…”

Advertising

Είτε Ελένη, είτε Έλενα ακούω και στα δύο, αφού οι απόψεις διίστανται! Παιδί του milennium, γέννημα θρέμμα Γιαννιώτισσα και κοκκινομάλλα από άποψη. "Τι επαγγέλλεσαι;" αν ρωτάς, προσεχώς Ψυχολόγος θα σου πω, αφού ακόμα φέρω τον τίτλο της φοιτήτριας. Ως γνήσια πολυλογού, η αρθρογραφία ήταν μάλλον... μονόδρομος. Επειδή όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ελπίζω τo άρθρο μου να σου κράτησε καλή συντροφιά, φίλε αναγνώστη!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Ο Κροκόδειλος» του Ντοστογιέφσκι: Μια σάτιρα της κοινωνίας

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής
Dogman

Dogman: Μία ωμή ιταλική πραγματικότητα

Το “Dogman” είναι μία ιταλική αστυνομική δραματική ταινία του 2018,