Μιχάλης Σούμας συγκρότημα Όνυξ: Μια ιστορία χρόνων

Όνυξ
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Σούμα

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Μιχάλη Σούμα, μέλος του συγκροτήματος Όνυξ. Τραγουδιστής, συνθέτης και γενικά δημιουργός της τέχνης και της μουσικής, εδώ και 32 χρόνια. Με έδρα την Σαλαμίνα, όνειρα γεμάτα μελωδίες και λόγια που μιλάνε στην ψυχή.

Για μένα που γνώρισα τον Μιχάλη από κοντά, είναι ένας άνθρωπος με ευγενική ψυχή, γεμάτος συναισθήματα και πολλά βιώματα. Η φωνή του πάντα με ταξιδεύει σε μια εποχή που η μουσική πάντα συνδεόταν και με εικόνες.

 Επιμέλεια άρθρου: Άνδρεα Αρβανιτίδου

 Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για σένα να σε γνωρίσουμε καλύτερα;

Advertisements
Ad 14

Καταρχήν σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε να με γνωρίσουν οι αναγνώστες σας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και δημιουργικότητα.

Λέγομαι Μιχάλης Σούμας, από το 1989 είμαι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Όνυξ, γράφω μουσική, στίχους, εχώ στούντιο της μουσικής παραγωγής (MountainStudiosM.S) στη Σαλαμίνα, κάνω παράγωγες και ηχογραφήσεις.

Το όνομα του συγκροτήματος είναι Όνυξ , ποιος τον εμπνεύστηκε, έχει κάποια ερμηνεία το συγκεκριμένο όνομα;

Το όνομα Όνυξ το εμπνεύστηκε ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και συντάκτης σε μουσικά περιοδικά, Πέτρος Καντιάνης και η ερμηνεία του είναι όνυχας που σημαίνει μάρμαρο.

Πόσα χρόνια είσαι μέσα στον χώρο της μουσικής και για πιο λόγο δεν είσαι μέσα στο “καλλιτεχνικό στερέωμα”;

Φέτος πρέπει είμαστε στα 32 χρόνια.

Τώρα όσον αφορά το στερέωμα, εξαρτάται που στέκεσαι και που θέλεις να στερεώνεσαι.

Σαν Όνυξ έχουμε κάνει 2 CD, το πρώτο «Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία», σημείωσε  μεγάλη επιτυχία σε μια εποχή χωρίς youtube και ιντερνέτ, με την υποστήριξη του atlantis fm και το 2ο «Μέχρι το Τέλος», πήγε εξίσου καλά.

Υπάρχουν τραγούδια μας όπως το «Για σένα φίλε»  και το «Χειμωνιάτικη Ιστορία» που έγιναν γνωστά σε όλη την Ελλάδα, είμαι λοιπόν ευχαριστημένος γιατί έχουμε βάλει το λιθαράκι μας στην ελληνική ροκ σκηνή.

Όνυξ
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Σούμα

Τι είναι για σένα η μουσική;

Διαβάστε επίσης  Γιάννης Αντιόχου: "Ο κανόνας της ποίησης είναι ένα δέντρο, στο οποίο προσθέτει ο κάθε ποιητής κλαδιά"

Είναι μια αγάπη που έχει καθορίσει το τρόπο που μεγάλωσα και που ζω.

Απ’ ότι ξέρω συνθέτεις και τραγουδάς, γράφεις και στίχους; Ποια είναι για σένα η μεγαλύτερη έμπνευση σε σχέση με τους στίχους ή σε σχέση με την σύνθεση;

Η μεγαλύτερη έμπνευση στον στίχο είναι τα βιώματα μου, οι καταστάσεις ανθρώπων και γεγονότων γύρω μου.

Η έμπνευση της μουσικής είναι κάτι τελείως διαφορετικό για μένα, είναι μια εικόνα. Γραφώ μουσική σαν να είναι μια  κινηματογραφική ταινία στο μυαλό μου.

Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι οι Όνυξ ενώθηκαν. Μπήκαν και νέα άτομα. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε σχέση με το συγκρότημα Όνυξ;

Θα σας παρουσιάσω με χαρά τα άτομα που απαρτίζουν το συγκρότημα, στα ντραμς τον φίλο Ρουσσέτο Λαμπρινό, στην κιθάρα τον φίλο Μανώλη Σαντζουκίδη.

Σκοπός μας είναι να  φτιάξουμε ένα άλμπουμ με νέα τραγούδια και να κάνουμε κάποια Live, όσο βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Στις συναυλίες μας να προσθέσω ότι συμμετέχει η Αγγελική Ταγκάλου μια πολύ όμορφη και δροσερή φωνή.

Μπήκες και στον χώρο της μελοποίησης ποιημάτων, πως σου φαίνεται αυτό, είναι κάτι που σου αρέσει και πως ξεκίνησε αυτό το κομμάτι;

Να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Όλα αλλάξαν το 2012-13 που γνώρισα τη Σταυρούλα Βλάχου, μια υπεροχή φωνή και μια υπεροχή φίλη, το “έτερον μουσικό μου ήμισυ”, όπως την αποκαλώ. Μέχρι τότε δεν είχα γράψει μουσική ή στίχο για κανέναν άλλο, πέρα από το συγκρότημα. Από αυτή την συνεργασία  προέκυψε η γνωριμία μου με τον συγγραφέα και φίλο,  Μάριο Καρακατσάνη και φτιάξαμε την μελοποιημένη συλλογή “Η Συμφωνία των 5”.

Από εκεί και πέρα, συνεργάστηκα με παρα πολλούς συγγράφεις και ποιητές, ήταν ένα κομμάτι που έλειπε από την ζωή μου.

Ήθελες από μικρός να ασχοληθείς με την μουσική;

θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό να ακούω και να προσπαθώ να τραγουδήσω. Έπαιζα κάτι στο αρμόνιο και έκανα τον dj.

Ποιο είδος μουσικής προτιμάς να ακούς και ποιο είδος μουσικής τραγουδάς μέσα από την καρδιά σου. Ποιο είναι αυτό που σε εκφράζει;

Διαβάστε επίσης  Έλβις Πρίσλεϊ: Ο βασιλιάς του Rock and Roll

Ακούω και γραφώ, σχεδόν τα πάντα. Ότι μ αρέσει, ανεξάρτητα το είδος. Αυτό που πιστεύω ότι με εκφράζει πιο πολύ καλλιτεχνικά είναι όμως η ροκ.

Όνυξ
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Σούμα

Πιστεύεις ότι η καραντίνα πήγε τα σχέδια σου πίσω; Μήπως σου έβαλε φρένο ή υπήρξε δημιουργικό;

Όλου του κόσμου τα σχέδια, οι στόχοι πήγαν πίσω. Πολλά σχέδια, όπως ζωντανές εμφανίσεις. Υπήρξαν όμως και κάποιες συνεργασίες που ευδοκίμησαν.

Αναλαμβάνεις παρουσιάσεις βιβλίων και τις ντύνεις με την μουσική σου. Είναι κάτι που σε γεμίζει προσωπικά;

Μια παρουσίαση για μένα είναι μια ζωντανή εμφάνιση, κάτι που ανέκαθεν λάτρευα, με τη διαφορά όμως ότι η μουσική που θα ακουστεί, είναι φτιαγμένη για το βιβλίο εξ ολοκλήρου ή θα προσεγγίζει το θέμα του εκάστοτε βιβλίου.

Έρωτας ή μουσική; Ποιο από τα δύο είναι έστω και λίγο πιο πάνω;

Η μουσική από μόνη της είναι ερωτάς και ο ερωτάς είναι παράλληλα και μουσική. Έτσι έλεγα μέχρι που γνώρισα τη γυναικά μου την Αθηνά, από εκεί και πέρα, εκείνη είναι η μουσική που ηχεί για μένα.

Πες μας για τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι σήμερα;

Σαν Όνυξ έχουμε κάνει 2 CD, το «Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία» και το  «Μέχρι το τέλος», στο οποίο συμμετείχαμε, με το τραγούδι «Δεν είμαι εγώ», στην συλλογή Atlantis Pure rock 4.

Σε προσωπικό επίπεδο εχώ γράψει μουσική και τραγουδάω μαζί με αλλές φωνές στα εξής:

«Η Συμφωνία των 5», σε στίχους από ποίηση του Μάριου Καρακατσάνη.

«Μια ροκιά για τα παιδιά», παιδικά τραγούδια και παραμυθία της Κυπαρισσίας Μπούτση

«Ζωή χωρίς», ποίηση Ζανέτας Κουτσάκη.

«Πέρα από την Ιλλουστίδα», μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως Σοφίας Παπαγεωργίου.

«Μουσικές πυγολαμπίδες», μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως Σοφίας Παπαγεωργίου.

«Ο Νεαρός Μάγος, η αόρατη απειλή», ποιήματα της συγγραφέως Χριστίνας Νάκου για το ομώνυμο βιβλίο της.

«Οι Λέξεις», ποίηση του Σπύρου Ρολάκη.

Επίσης εχώ μελοποιήσει ποιήματα και στίχους  συγγραφέων και στιχουργών όπως της Άννας Τσεκούρα, του Χρήστου Σοροβέλη, του Παναγιώτη Ορνιθόπουλο, του Φοίβου Μαρκαντώνη, της Αναστασίας Αρβανιτάκη, του Μηνά Τσομπάνη, της  Κατερίνας Κουτσάκη, της  Ειρήνης Καρρά και έπεται και συνέχεια.

Διαβάστε επίσης  O.Y.D. / BENT BY SORROW live @ THE CROW CLUB – Σάββατο 23 Οκτωβρίου

Η Σαλαμίνα και γενικά όσοι ασχολούνται με την μουσική βαθύτερα, σε γνωρίζουν. Θα κάνετε κάποιες συναυλίες να σε γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι;

Μας ενδιαφέρει πρώτα να ηχογραφήσουμε τα καινούρια μας τραγούδια, από εκεί και πέρα, αν βρεθεί ευκαιρία και για κάποια εμφάνιση θα το κάνουμε

Τι γνώμη έχεις για την σημερινή μουσική;

Κάθε εποχή  έχει τον δικό της ρυθμό. Αυτό που για μένα μπορεί να μην ακούγετε καλά στα δικά μου αυτιά,  για τους νέους είναι κάτι υπέροχο. Πιστεύω ότι η καλή μουσική πάντα θα ξεχωρίζει, ανεξάρτητα εποχής και είδους.

Θέλεις να μας πεις με τι ασχολείσαι γενικά γύρω από την μουσική; Εγώ δει ότι βγάζεις και βίντεο κλιπ στο YouTube. Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτό;

Μεγάλωσα με το mtv, τότε που ξεκίνησαν τα τραγούδια να έχουν μια παρουσίαση με βίντεο κλιπ. Μου αρέσει να υπάρχει εικόνα στη μουσική και προσπαθώ να το κάνω αυτό στη μουσική που φτιάχνω.

Μόλις πάρεις στίχους στα χέρια σου, πόση ώρα σου παίρνει συνήθως για να τους ντύσεις με μουσική; Υπάρχει μυστικό; Έχεις έμπνευση συνέχεια ;

Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς με τίποτα να γράψεις; Έχει τύχει να γράψω κάτι σε 5 λεπτά και αλλές φορές να το ψάχνω εβδομάδες, είναι ανάλογα τη διάθεση μου.

Σου αρέσει περισσότερο να τραγουδάς ή να γράφεις; Σε ποιο από τα δύο πιστεύεις βγάζεις περισσότερο κομμάτια της ψυχής σου;

Και στα δυο, το ένα συμπληρώνει το άλλο, δεν μπορώ και δεν θέλω να τα ξεχωρίσω.

Όνυξ
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Σούμα

 

θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά  εσένα , Άνδρεα Αρβανιτίδου  και το MAXMAG για την όμορφη συνέντευξη.

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Σούμα για αυτή την όμορφή κουβέντα και εύχομαι κάθε επιτυχία και πολύ μουσική στην ζωή μας. Ηρεμεί την ψυχή μας.

Θα βρείτε τον τραγουδιστή Μιχάλη Σούμα εδώ

Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια:

Γεννημένη στην Τσεχία, μεγάλωσα Θεσσαλονίκη. Εδω και 10 χρόνια μένω Αθήνα . Από μικρή έγραφα, τα συναισθήματα μου έβγαιναν καλύτερα στο χαρτί. Λόγω προσωπικών θεμάτων η συγγραφη δεν προχώρησε. Η ασθένεια με έκανε να καταλάβω οτι το γράψιμο είναι αυτό που πρέπει να κανώ, η σωτηρία της ψυχής. Είμαι πλέον συγγραφέας, με ένα βιβλίο απο τις εκδόσεις Πηγή και περιμένω το δεύτερο βιβλίο μου. Συγγραφέας πλέον και ρομαντική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τεχνητοί μύες με ενσωματωμένες δομές διακλάδωσης μπορούν να ελέγξουν την πολύπλοκη κίνηση

Η δημιουργία ρομπότ για την ασφαλή βοήθεια των θυμάτων καταστροφών
bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το