Ποιος είπε πως η μουσική έχει όρια;

25 Φεβρουαρίου 2017

 

Όλοι γνωρίζουμε πως η μουσική είναι ΜΙΑ τέχνη, που διαιρείται όμως, σε πολλά είδη. Μια πολυμορφική και πολυάριθμη τέχνη, αφού τα είδη της διαφέρουν και πλέον δεν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από τότε που ο άνθρωπος δημιούργησε μουσική, ως σήμερα, η μουσική άλλαξε τόσο σαν χρησιμότητα, όσο και σαν μορφή.

Ίσως ξαφνιαστείτε, αλλά υπάρχουν πάνω από  80 είδη μουσικής και το σίγουρο είναι, πώς όσο περνάνε οι δεκαετίες, θα δημιουργούνται όλο και περισσότερα. Πολλά από τα είδη αυτά, αναπτύχθηκαν καθώς η τεχνολογίας εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα να επικρατούν αλλαγές στο στυλ και τον ήχο. Το MAXMAG σας παρουσιάζει ένα ακόμα είδος μουσικής, όπου η τεχνολογία φαίνεται ότι βοήθησε πολύ για την εξέλιξή του. Την μινιμαλιστική μουσική.

Advertisements
Ad 14

Ο όρος «μινιμαλιστική μουσική» (minimalist music) καθιερώθηκε από τον (Michael Nyman). Προέρχεται από τον όρο μινιμαλισμός, του οποίου οι ιδέες πρωτοεφαρμόστηκαν στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Ξεκίνησε αρχικά ως ένα παρακλάδι της πειραματικής μουσικής την δεκαετία του 1960 στην Αμερική. Η μορφή της βασίζεται στην διατονική αρμονία και χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και έμμονη συνωδία.

Εξελίχθηκε σε underground μουσικές σκηνές του Σαν Φρανσίσκο. Στο μινιμαλιστικό ρεύμα είτε εξ αρχής, είτε αργότερα, εντάχθηκαν δεκάδες συνθέτες, ουσιαστικά όμως, μόνον τέσσερεις κατάφεραν να γίνουν δημοφιλείς στην Αμερική: ο Τέρυ Ράιλυ (Terry Riley), ο Στηβ Ράιχ (Steve Reich),ο Φίλιπ Γκλας (Philip Glass) και λιγότερο ο κατά τα άλλα δημιουργικότατος  Λα Μόντε Γιανγκ (La Monte Young). Ίσως ένα δείγμα από τις δημιουργίες τους, μας δώσει μια περισσότερο ολοκληρωμένη άποψη για την μινιμαλιστική μουσική.

Διαβάστε επίσης  SILENT WINTER – “Shout” (Official Music Video) από το άλμπουμ “Empire of Sins”

Γενικότερα ο μινιμαλισμός είναι η τέχνη ”του ελάχιστου”. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Michael Nyman το 1968, όπου αργότερα ο ίδιος επέκτεινε τον ορισμό της μινιμαλιστικής μουσικής σε πειραματική. Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσονται μουσικά κομμάτια που έχουν περιορισμένο αριθμό λέξεων, ίσως και μηδενικό, καθώς και περιορισμένα μουσικά όργανα .

Ως επί το πλείστων τα μινιμαλιστικά κομμάτια, στηρίζονται σε ένα βασικό ηλεκτρονικό βουητό. Χρησιμοποιούνται ήχοι από την φύση, όπως  το βουητών των ποταμιών και του αέρα, ενώ παίρνουν έναν μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξελιχθούν. Ίσως από τα κομμάτια με την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, η μουσική του μινιμαλισμού χρησιμοποιήθηκε και για το ντύσιμο ζωντανών παραστάσεων και performanses. Το 1959 ο DENNIS JOHNSON, έγραψε ένα μινιμαλιστικό σόλο για πιάνο, το οποίο διήρκεσε περίπου έξι ώρες.

Με την αρμονία και την απαλή μελωδικότητα, ο μινιμαλισμός υπάρχει έμμεσα στη ζωή μας μέσα από την τέχνη και μέσα από μουσικές συνθέσεις, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό κλίμα, που αγγίζει τις ψυχές μας.

Terry Riley

Steve Reich

Philip Glass

La Monte Young

 

Φοιτώντας στο πανεπιστημιακό ίδρυμα Ναυπλίου , σχολή καλών τεχνών , τμήμα θεατρικών σπουδών, έχω συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις , ως ηθοποιός , επομένως η υποκριτική είναι μία από τις καλλιτεχνικές μου δεξιότητες . Επίσης εντελώς ερασιτεχνικά και αυτοδίδακτα , ασχολούμαι με το μοντάζ και την φωτογραφία. Γενικότερα σκηνοθετώ και δημιουργώ βίντεο μικρού μήκους σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Στα πλαίσια μαθημάτων της σχολής , έχω σκηνοθετήσει αποσπάσματα θεατρικών έργων .
Σε προσωπικό επίπεδο έχω σκηνοθετήσει και μοντάρει πολλά βίντεο ερασιτεχνικά.
Επιπλέον ασχολούμαι με photo editing και σχεδιάζω αφίσες για διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Δύο φορές στο παρελθόν έχω συμμετάσχει σε έκθεση ενδυματολογίας.
Επαγγελματικά έχω κάνει 8 παραστάσεις . Συμμετείχα σε έξι παραστάσεις στο Ναύπλιο(θέατρο Τριανόν) και δύο στην Αθήνα(θέατρο live & art) , στο έργο , Οι ηλίθιοι , του Νιλ Σάιμον .
Επαγγελματική ήταν και η συμμετοχή μου στην παράσταση , Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας. (δύο παραστάσεις , θέατρο Τριανόν , Ναύπλιο) .
Τέλος συμμετείχα και στην παράσταση οι μάχες του Κοξίνγκα , οπού και εκεί συνεργάστηκα με τον Σπύρο Μπιμπίλα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και