Ronnie James Dio: Ο… θεός της metal

Ξημερώνει η 10η Ιουλίου του 2017. Και είναι αδύνατο να μην έρθει στο μυαλό και στην καρδιά μου μια αξεπέραστη, άκρως αγαπημένη φωνή που ταξιδεύει σε μακρινούς ουρανούς από τις 16 Μαΐου του 2010. Ο λόγος για τον Ronnie James Dio, οποίος αν ζούσε σήμερα θα γινόταν 75 χρονών.

Η αρχή

Ο Ronald James Pantanova γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1942 στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν το μοναχοπαίδι της οικογενείας η οποία ήταν ιταλικής καταγωγής. Οι γονείς του τον γαλούχησαν με τις αρχές της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, γεγονός το οποίο τον δυσαρεστούσε.

Αρχικά, παιδί ακόμα, ο Dio ασχολήθηκε με την τρομπέτα, ενώ ηχογράφησε αρκετά τραγούδια με διάφορα μουσικά σχήματα της ροκαμπίλι. Η επίσημη μουσική πορεία του ξεκίνησε ήδη στα γυμνασιακά του χρόνια, όταν το 1957 προσχώρησε, αρχικά ως μπασίστας, στους The Vegas Kings από τη Νέα Υόρκη.

Εlf και Rainbow

Το συγκρότημα των Ronnie Dio and the Prophets διαλύθηκε το 1967. Ο Dio όμως μαζί με τον κιθαρίστα τον Nick Pantas, δημιούργησαν ένα καινούριο, με το όνομα Electric Elves το οποίο το 1969 έκαναν Elf. Εκείνη την εποχή, με αυτό το σχήμα, άνοιγαν τις συναυλίες των Deep Purple.

Οι φωνητικές δυνατότητες του Dio  κέντρισαν το ενδιαφέρον του κιθαρίστα των Deep Purple, Ritchie Blackmore και έτσι όταν εκείνος αποχώρησε από τους τελευταίους, προσέλαβε το Dio και άλλα μέλη των Elf, σχηματίζοντας τους Rainbow.

Το σχήμα αυτό κυκλοφόρησε το 1975 τον πρώτο δίσκο του με τίτλο Ritchie Blackmore’s Rainbow. Ο Dio ηχογράφησε τρεις ακόμη δίσκους με τους Rainbow και έπειτα αποχώρησε λόγω μουσικών διαφορών με τον Ritchie Blackmore ο οποίος απέβλεπε σε μια πιο εμπορική πορεία του συγκροτήματος.

Διαβάστε επίσης  Hindi Zahra | Επιστρέφει στην Ελλάδα για να μαγέψει το κοινό

Βlack Sabbath

Το 1979, έπειτα από την αποχώρηση του από τους Rainbow, ο Dio προσχωρεί στους Black Sabbath αντικαθιστώντας τον Ozzy Osbourne . Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον επιτυχημένο εμπορικά δίσκο Heaven and Hell, με τον οποίο επανέκαμψε στην καλλιτεχνική του πορεία.

Είναι η περίοδος της συμμετοχής του στους Black Sabbath που ο Dio έκανε δημοφιλή ανά τους οπαδούς της metal μουσικής τη χειρονομία devil’s horns. Ο ίδιος αναφέρει ότι η γιαγιά του συνήθιζε να χρησιμοποιεί αυτή τη χειρονομία για να διώξει το… κακό μάτι! Δεισιδαιμονία αρκετά διαδεδομένη σε προληπτικούς γηραιότερους της Νότιας Ιταλίας.

Dio

Tο 1982, η μίξη του ζωντανά ηχογραφημένου δίσκου των Black Sabbath Live Evil οδήγησε το Dio και τον drummer Vinnie Apice  στην αποχώρηση τους από το συγκρότημα και στη δημιουργία των Dio. Έτσι, δραστηριοποιήθηκαν μέχρι τον θάνατο του Dio το 2010 .

Θάνατος

Στις 25 Νοεμβρίου του 2009 έγινε δημόσια ανακοίνωση από την οικογένεια του Dio ότι ο τραγουδιστής πάσχει από καρκίνο του στομάχου. Παρά τη σπουδαία μάχη που έδωσε, η επάρατη νόσος τον νίκησε στις 16 Μαΐου του 2010 . Άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό αλλά και μια μεγάλη κληρονομιά. Μια αξέχαστη και μοναδική μορφή που μας ταξίδεψε, μας γέμισε φως και δόθηκε με πάθος στη φωτιά της metal και της rock μουσικής. Ο «θεός» της metal δεν υπάρχει πια, αλλά ζει στις καρδιές όσων των αγαπήσαμε…

Ronnie James Dio όπου και να είσαι σε αγαπάμε πάντα!

Είμαι η Μαρία Κορόζη , κατάγομαι από το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα μαιευτικής του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας . Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολούμαι με την ποίηση και την πεζογραφία . Επίσης αγαπώ τη μουσική και ιδιαίτερα τη rock , όπως και τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα