Τα γενικά χαρακτηριστικά της πολικής αρκούδας
Η πολική αρκούδα (Ursus maritimus – Άρκτος ο θαλάσσιος), είναι μια πελώρια αρκούδα που ζει στις Αρκτικές περιοχές. Είναι ένα από τα δυο μεγαλύτερα είδη σαρκοβόρων του πλανήτη ενώ βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στην περιοχή που κατοικεί. Όταν στέκεται στα δύο της πόδια φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα σε ύψος. Οι αρσενικές πολικές αρκούδες ζυγίζουν συνήθως πάνω από 750 κιλά και οι θηλυκές περίπου 250 κιλά.
Η πολική αρκούδα έχει αναπτύξει πολύ καλή προσαρμογή στο περιβάλλον που την περιβάλλει. Η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους που βρίσκεται κάτω απ’ αυτήν την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο της τρίχωμα την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της, χαρακτηριστικό το οποίο της προσφέρει ασφάλεια και πλεονέκτημα. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το ότι καταφέρνει να τρώει περίπου 20 κιλά φαγητό σε μία ώρα. Η διατροφή της περιλαμβάνει ζώα και φυτά της θάλασσας όπως για παράδειγμα ψάρια και φύκια ή ζώα της στεριάς όπως ταράνδους, βρύα και λειχήνες.
Η αναπαραγωγή της και οι περιοχές που κατοικεί
Η πολική αρκούδα ζει στην Αρκτική πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο στον Καναδά, στην Αλάσκα, στη Γροιλανδία και στη Ρωσία. Επίσης κατοικεί και σε περιοχές που καλύπτονται από θαλάσσιο πάγο γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη και τη συναντάμε σε περιοχές με θαλάσσιο πάγο. Μάλιστα αυτό τη βοηθά κυρίως στο να μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλο και να κυνηγάει φώκιες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι περιοχές του πάγου της Αρκτικής συρρικνώνονται, τη συναντάμε κυρίως στην παράκτια ζώνη. Η αναπαραγωγή τους γίνεται συνήθως τον Απρίλιο-Μάϊο. Η θηλυκή πολική αρκούδα γεννά 1 έως 4 μικρά τον χειμώνα μέσα σε κοίλωμα από χιόνι ή πάγο. Τα μικρά μένουν με τη μαμά τους από 10 μήνες έως 2 χρόνια. Το μήκος των νεογέννητων φτάνει τα 25 εκ. και περίπου το βάρος 1 κιλού.
Η προσαρμογή τους στο πολικό κλίμα
Το κλίμα της Αρκτικής, με τους ατελείωτους παγερούς χειμώνες και με το φαινόμενο της πολικής νύχτας, ανάγκασε τις πολικές αρκούδες να αναπτύξουν ειδικά χαρακτηριστικά που τις βοηθούν να επιβιώσουν. Η εξαιρετικά ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης και ο μακρύς λαιμός με το στενό κεφάλι κάνει τις πολικές αρκούδες ικανότερες στο να κυνηγήσουν τις φώκιες που κρύβονται κάτω από τον πάγο. Ειδικά χαρακτηριστικά της πολικής αρκούδας είναι τα φαρδιά τους πέλματα που καλύπτονται με γούνα και τα καμπυλωμένα με ειδικό τρόπο νύχια τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις βοηθούν να περπατούν άνετα και να μην βυθίζονται στο χιόνι και να μην γλιστρούν στον πάγο. Τα αποθέματα (υποδόριου) λίπους που διαθέτουν τις βοηθούν όταν «νηστεύουν». Η νηστεία τους διαρκεί για αρκετούς μήνες λόγω έλλειψης τροφής και έλλειψης θαλάσσιου πάγου που εμποδίζει το κυνήγι φώκιας.
Απειλές για την πολική αρκούδα
Μερικοί από τους παράγοντες που απειλούν τις πολικές αρκούδες είναι φυσικά κάποιες από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ρύπανση, το κυνήγι, οι ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. έρευνες για πετρέλαιο), καθώς και η προοδευτική τήξη του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική αποτελούν πραγματικές απειλές για τις πολικές αρκούδες. Η πολική αρκούδα δεν έχει ουσιαστικά εχθρούς εκτός από τον άνθρωπο ο οποίος την κυνηγά για την υπέροχη γούνα της. Μάλιστα στις αρκτικές περιοχές, οι Εσκιμώοι την κυνηγούν με σκοπό να χρησιμοποιήσουν το δέρμα, τους τένοντες, το λίπος και το κρέας της.
Η προστασία της
Το 1973 ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη Διεθνή Συμφωνία για τη Διατήρηση των Πολικών Αρκούδων. Πλέον στην εποχή που ζούμε λαμβάνουν χώρα πολλές δράσεις για την προστασία του σαρκοφάγου ζώου. Διάφοροι επιστήμονες που εργάζονται στο Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο μαζί με τους ακτιβιστές της οργάνωσης WWF παρακολουθούν τις πολικές αρκούδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούν ειδικά περιλαίμια παρακολούθησης με GSP για να τις εντοπίζουν και να τις παρατηρούν. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να προστατεύσουμε αυτό το υπέροχο πλάσμα.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- Η πολική αρκούδα, ανακτήθηκε από www.polarpedia.eu, τελευταία επίσκεψη 6/4/2021
- Πολική αρκούδα, ανακτήθηκε από www.schoolpress.sch.gr, τελευταία επίσκεψη 6/4/2021