Ποια άγρια ζώα πρωταγωνιστούν στα κινούμενα σχέδια; – Α’ Μέρος


Έχεις σκεφτεί πότε ποια είναι πραγματικά τα άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν στα κινούμενα σχέδια;

Είναι γνωστό πως οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα ζώα ως πρωταγωνιστές στις παραγωγές τους. Οι λόγοι που αυτό γίνεται είναι φυσικά πολλοί. Ένας πολύ βασικός είναι το ότι οι χαρακτήρες που δημιουργούνται αποτελούν πηγή γέλιου και είναι αρεστοί από το ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων που χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου ζώα για τους βασικούς τις χαρακτήρες είναι η ταινία The Lion King. Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα τα άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν στην ταινία;

Λιοντάρι

 Δεν θα ήταν ο Βασιλιάς των Λιονταριών χωρίς λιοντάρια! Το λιοντάρια που πρωταγωνιστούν είναι: ο Σίμπα, η  Νάλα, ο Μουφάζα, η Σαράμπι και ο κακός Σκαρ. Το λιοντάρι(Panthera leo) είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές μαζί 
με την τίγρη που υπάρχει σήμερα. Λιοντάρια σε άγρια κατάσταση υπάρχουν πλέον στην υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία που έχει μείνει ένας πληθυσμός στη βορειοδυτική Ινδία (ο οπόιος κινδυνεύει άμεσα από αφανισμό). 
Στην άγρια κατάσταση τα αρσενικά σπανίως ζουν πάνω από 10 χρόνια, καθώς οι τραυματισμοί από τις συνεχόμενες μάχες με αντίπαλα αρσενικά μειώνουν δραστικά τη μακροζωία τους.
 Ο συνηθισμένος τόπος διαμονής των λιονταριών είναι η σαβάνα και οι γρασιδότοποι. Είναι ασυνήθιστα κοινωνικά
 ζώα σε σχέση με τα υπόλοιπα αιλουροειδή. Μια αγέλη λιονταριών συνήθως αποτελείται από συγγενικά θηλυκά,
 τα νεογνά τους και ένα μικρό αριθμό ενήλικων αρσενικών. Τα λιοντάρια είναι κυρίαρχα αρπακτικά, παρόλο που 
τρώνε και θνησιμαία αν δοθεί η ευκαιρία. Ενώ συνήθως δεν κυνηγούν ανθρώπους επιλεκτικά, έχουν παρατηρηθεί 
περιπτώσεις λιονταριών που αναζητούσαν ανθρώπινα θηράματα.

Το λιοντάρι είναι εκτεθειμένο είδος, έχοντας υποστεί, πιθανώς μη αναστρέψιμη, μείωση του πληθυσμού του στην Αφρική 30 με 50 τοις εκατό τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης  Εσύ πόσα ξέρεις για την πολική αρκούδα;
άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν σε κινούμενα σχέδια
Πηγή εικόνας: www.laosnews.gr

Ύαινες

Η Shenzi, ο Kamari και ο Azizi είναι οι διαβολικές ύαινες -σύμμαχοι του Scar που πρωταγωνιστούν στο The Lion King. Στην πραγματικότητα η ύαινα είναι ζώο της οικογένειας των υαινιδών. Λόγω της εμφάνισής της, η ύαινα μοιάζει να συγγενεύει με τις κύνιδες (σκυλιά). Ωστόσο είναι πιο κοντά στα αιλουροειδή.

Advertisements
Ad 14
άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν σε κινούμενα σχέδια
Πηγή εικόνας: www.animalspot.net

Oι ύαινες είναι μοναδικά και ζωτικά στοιχεία των περισσότερων αφρικανικών οικοσυστημάτων και τρέφονται κυρίως με νεκρά ζώα. Οι ύαινες αυτές είναι νυκτόβιες. Ζουν σε ομάδες, πολλές φορές των 100 ατόμων, και κυνηγούν μαζί αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι 65 χλμ. την ώρα. Μπορούν να αντιληφθούν ένα πτώμα από μεγάλη απόσταση. Κυνηγούν κυρίως πρόβατα, κατσίκες, μοσχάρια, μικρές αντιλόπες και άλλα μικρά ζώα όπως έντομα, πτηνά, φίδια και σαύρες. Ζούνε έως και 25 χρόνια.

Hakuna matata!

To ακτύπητο δίδυμο των Timon και Pumba και οι μετέπειτα θετοί γονείς του Simba είναι στην πραγματικότητα ο συνδυασμός δύο άγριων ζώων μίας σουρικάτας και ενός αγριόχοιρου!

Οι σουρικάτες (Suricata suricatta) είναι μικρά κοινωνικά θηλαστικά που εμφανίζονται στην έρημο Καλαχάρι της Μποτσουάνας, της Ναμίμπια και της Νοτίου Αφρικής σε ομάδες των 20 ή περισσοτέρων μελών και ζούνε 12-14 χρόνια. Τα μέλη της αγέλης αναλαμβάνουν διάφορα καθήκοντα εκ περιτροπής, όπως τη φροντίδα των μικρών ή την περιφρούρηση της περιοχής για αρπακτικά. Υψηλότερα στην ιεραρχία είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία θηλυκά μέλη της ομάδας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα στέκονται όρθια για αρκετή ώρα πατώντας στα πίσω πόδια τους και χρησιμοποιώντας την ουρά τους ως στήριγμα. Το βράδυ μένουν σε υπόγειες φωλιές, ενώ βγαίνουν έξω μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι σουρικάτες είναι ζώα παμφάγα, αλλά η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από έντομα (σκαθάρια και λεπιδόπτερα), αυγά, αμφίβια, μικρά πουλιά, μικρά θηλαστικά, ακόμα και φίδια και σκορπιούς, αφού έχουν ανοσία στο δηλητήριό τους!

Διαβάστε επίσης  Γιγαντιαίο πάντα, η αιλουρόποδη αρκούδα
άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν σε κινούμενα σχέδια
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Ο κοινός αγριόχοιρος (Phacochoerus africanus) είναι το μόνο είδος χοίρου που έχει προσαρμοστεί στη βοσκή και στα ενδιαιτήματα της σαβάνας. Η διατροφή του είναι παμφάγα, που αποτελείται από χόρτα, ρίζες, μούρα και άλλα φρούτα, φλοιό, μύκητες, έντομα, αυγά και πτώματα. Τα θηλυκά είναι συνήθως μικρότερα από τα αρσενικά και ζυγίζουν 45-75kg. Οι αγριόχοιροι είναι αναγνωρίσιμοι από τα δύο ζεύγη χαυλιόδοντες που προεξέχουν από το στόμα και λυγίζουν προς τα πάνω.

άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν σε κινούμενα σχέδια
Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

 Zazu, ο σύμβουλος του Mufaza

Ο νότιος κιτρινόραμφος βούκερος (Tockus leucomelas) ζει στη Νότια Αφρική. Ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό μακρύ κυρτό προς τα κάτω κίτρινο ράμφος του, που είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα του και μπορεί να φτάσει το 1/6 του συνολικού μήκους του σώματός του. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Μπορεί να βρεθεί μοναχικό ή σε ζευγάρια ή σε μικρά κοπάδια. Τα ζευγάρια είναι κυρίως μονογαμικά και έχουν έναν καθαρό καταμερισμό των εργασιών ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά. Τρέφεται κυρίως με αρθρόποδα, περιλαμβάνοντας τερμίτες, σκαθάρια, ακρίδες και κάμπιες.

άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν σε κινούμενα σχέδια
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

O σοφός σαμάνος Rafiki

Ο μανδρίλλος (Mandrillus sphinx) είναι πρωτεύον της οικογένειας πιθήκων του Παλαιού Κόσμου. Είναι ένα από τα δύο είδη του γένους Mandrillus, μαζί με το τρυπάνι. Αν και επιφανειακά μοιάζουν με μπαμπουίνους, αποτελούν ξεχωριστό είδος. Ζουν κυρίως σε τροπικά δάση και σε μεγάλες ομάδες. Είναι παμφάγα και τρέφονται κυρίως με φρούτα και έντομα. Οι μανδρίλλοι είναι οι μεγαλύτεροι πίθηκοι στον κόσμο και έχουν ταξινομηθεί ως ευάλωτο είδος από τον IUCN.

άγρια ζώα που πρωταγωνιστούν σε κινούμενα σχέδια
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. ΤHINK YOU KNOW THE ANIMALS OF THE LION KING? THINK AGAIN (2021), ανακτήθηκε από www.gadventures.com, τελευταία επίσκεψη 24/4/2022
  2. Mandrill(2022), ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 24/4/2022
  3. Lion(2022), ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 24/4/2022
  4. Warthog(2022), ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 24/4/2022
  5. Σουρικάτα (2022), ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 24/4/2022
  6. Southern Yellow-billed Hornbill Tockus leucomelas (2022), ανακτήθηκε από www.avibase.bsc-eoc.org, τελευταία επίσκεψη 24/4/2022
  7. Hyena (2022), ανακτήθηκε από www.britannica.com,τελευταία επίσκεψη 24/4/2022
Διαβάστε επίσης  Λαγοκέφαλος: Ένα ψάρι που προκαλεί προβλήματα

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη