Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023
Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος | Πηγή εικόνας: www.soldoutticketbox.com

Το φετινό καλοκαίρι είναι γεμάτο δράσεις που έχουν να κάνουν με το κομμάτι του πολιτισμού όπως είναι: το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» 2023 που θα γίνει στην Πάφο. Ένα καλοκαίρι που την τιμητική του έχουν οι κάθε μορφής τέχνες μετά τα τόσα δύσκολα που πέρασε τα τελευταία χρόνια ο πολιτισμός. Ο κόσμος δείχνει θερμή ανταπόκριση μιας και του είχε λείψει αυτή η συνάντηση με ανθρώπους από τον χώρο της τέχνης είτε αφορά την υποκριτική είτε τη μουσική είτε τα βιβλία είτε όποια άλλη μορφή τεχνών. Αυτό όπως όλα δείχνουν το έχουν αντιληφθεί και ιθύνοντες μιας και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και όχι μόνο στην πρωτεύουσα, ο κόσμος θα έχει τη χαρά να παρακολουθήσει τα πολιτισμικά δρώμενα που του επιφυλάσσουν οι άνθρωποι της τέχνης με την αρωγή των κρατικών θεσμών και των πολιτισμικών φορέων. Έτσι κι εμείς έχουμε ετοιμάσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σχετικά με το τι θα δει και πότε, πού, πώς στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Βασικές πληροφορίες για το Φεστιβάλ

Η επταμελής επιλογή επιτροπής αποφάσισε να παίξουν τα συγκεκριμένα έργα ανάμεσα σε 38 προτάσεις από θεατρικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες από 22 χώρες. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού αλλά και του ξένου κοινού και μία συγχρόνως καλύτερη ποιότητα των έργων και του πολιτισμού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος θα λάβει χώρα από τις 10 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2023 με τη συνδιοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Διαβάστε επίσης  Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Ένα από τα έργα που θα έχουν τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουν, όσοι θα είναι στην Πάφο είναι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ένα έργο που μέσα από τη διαχρονικότητα των νοημάτων της θα πάρει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια των θεατών. Περνάει πολλά κοινωνικά μηνύματα και θα αγγίξει την ευαισθησία των ακροατών μέσα από την υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών. Σε σκηνοθεσία του Κύπριου βραβευμένου σκηνοθέτη, Κώστα Σιλβέστρο, οργάνωση από τον Σταύρο Σταύρου και μετάφραση από τον Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο. Για όσους θελήσουν να την παρακολουθήσουν μπορούν στις εξής ημερομηνίες: τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, την Τρίτη 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, την Παρασκευή 21 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 21:00.

Τρωάδες του Ευρυπίδη

Έπειτα ένα ακόμη έργο που θα δει ο κόσμος και θα θυμηθεί τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς έναντι της εφήμερης νίκης και της αλλοίωσης της ανθρώπινης ζωής μπροστά στο τραγικό θέμα του πολέμου. Οι «Τρωάδες» είναι μία τραγωδία επίκαιρη που θα ευαισθητοποιήσει όλους όσους θα την παρακολουθήσουν. Η σκηνοθεσία είναι από τον Χρήστο Σουγάρη, βραβευμένο από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών σε μουσική υπόκρουση του Στέφανου Κορκολή, μετάφραση από τον Θόδωρο Στεφανόπουλο και παραγωγή του Marleen Overstretch. Για όσους θελήσουν να την παρακολουθήσουν μπορούν στις εξής ημερομηνίες: την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και το Σάββατο 15 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 21:00.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ad 14
πηγή εικόνας: https://www.kathimerini.com

Βάκχες του Ευρυπίδη

Επιπλέον ένα ακόμη έργο του Ευριπίδη θα έχει τη χαρά να παρακολουθήσει ο κόσμος και είναι οι «Βάκχες». Στο έργο αυτό ο Ευριπίδης εξιστορεί την αυθάδεια απέναντι στο θείο και πώς ο Διόνυσος γίνεται τιμωρός ενάντια στην αυθάδεια που δείχνει ο βασιλιάς Πενθέας. Γι’ αυτό τον βρίσκει ένα φρικτό τέλος, αφού τρελαίνεται και ο ίδιος, από μια μαινάδα, την Αγαύη, που είναι και η μητέρα του. Όταν ο άνθρωπος αναλαμβάνει τα ηνία και νομίζει πως μπορεί να τους εξουσιάζει όλους, μεταμορφώνεται σε έναν αλαζόνα που αμφισβητεί τα πάντα. Η ύβρις όμως δε συγχωρείται. Γι’ αυτό και ο θεός τον τιμωρεί με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Τη σκηνοθεσία είναι από τον διεθνούς φήμης και καταξιωμένο Θεόδωρο Τερζόπουλο και μετάφραση από τον Borg Derisive. Για όσους θελήσουν να την παρακολουθήσουν μπορούν στις εξής ημερομηνίες: το Σάββατο 29 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’. Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 21:00.

Ιππόλυτος του Ευρυπίδη

Τέλος θα παρακολουθήσουμε το δράμα του Ιππόλυτου καθώς ένας ακόμη υβρίζει το θείο στοιχείο, εδώ αφορά στη θεά Αφροδίτη, καθώς ο Ιππόλυτος χλευάζει τον έρωτα και τις γυναίκες και η προστάτιδα του έρωτα θεά Αφροδίτη τον εκδικείται. Τον κάνει να ερωτευτεί παράφορα τη μητριά του, Φαίδρα, τη δεύτερη σύζυγο του Θησέα. Σε αυτό το έργο δεσπόζει το στοιχείο του έρωτα και το έργο όλο ξεδιπλώνει πολλά αντικρουόμενα στοιχεία: θεός – άνθρωπος, έρωτας – ηθική, έρωτας – λογική. Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα θα μπορέσουν οι θεατές να γευτούν λίγο από το μυστήριο και τον έρωτα που ενέχει όλο το έργο: «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη. Τη σκηνοθεσία και διασκευή έχει αναλάβει η διακεκριμένη σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Kατερίνα Ευαγγελάτου και τη μετάφραση ο Κώστας Τοπούζης. Για όσους θελήσουν να την παρακολουθήσουν μπορούν στις εξής ημερομηνίες: την Παρασκευή 4 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και το Σάββατο 5 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου πάλι. Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 21:00.

Διαβάστε επίσης  Τζερόνιμο: Ο θρυλικός αρχηγός των Απάτσι

 

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:

SOLDOUT TICKETS
Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια
Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Τιμές εισιτηρίων:

€12 κανονικό
€8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
€35 ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση τουλάχιστον τεσσάρων παραστάσεων)
€10 ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων ανά παράσταση) στο ticketing@soldoutticketbox.com

Δωρεάν είσοδος:
▪ ΑμεΑ, κατόπιν έγκαιρης κράτησης δελτίου ελευθέρας εισόδου στο τηλ. 7000 2414 (τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την κάθε παράσταση). Απαραίτητη η προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.
▪ Μέλη του ΚΚΔΙΘ, κατόπιν έγκαιρης τακτοποίησης της συνδρομής μέλους για το 2023 και χρήσης του προσωπικού κωδικού για την απαραίτητη κράτηση εισιτηρίου.

ONLINE ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: soldoutticketbox.com

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ: https://www.greekdramafest.com/el/eisitiria/

 


Πηγές:

  1. Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, https://www.greekdramafest.com/el/
  2. Μόνικα Κουρουφέξη, «Διεθνές φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού δράματος 2023», 23/5/2023, https://www.alphanews.live/economy/diethnes-festibal-arhaioy-ellinikoy-dramatos-2023
  3. Το πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», 22 Μαΐου 2023, https://www.kathimerini.com.cy/gr/politismos/theatro-xoros/to-programma-toy-diethnoys-festibal-arxaioy-ellinikoy-dramatos

 

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» από τις εκδόσεις Μάρτης

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» είναι η τελευταία
Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα...

Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα…

Λένε πως η αγάπη κατείχε την μεγαλύτερη σημασία και αξία