Summerhill school… όπως λέμε always summer!

Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε πώς θα ήταν το ιδανικό σχολείο για εσάς!
Και τώρα αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει, …πολύ!

Summerhill school

 

                                                                                                                                                        Λίγο ακόμα…

 

front-drive

Το Summerhill που λειτουργεί από το 1921 παραπέμπει περισσότερο σε (μόνιμη) κατασκήνωση ή ακόμα καλύτερα στη “Xώρα του Ποτέ” του James Barrie, αλλά σε καμία περίπτωση σε αυτό που εμείς αποκαλούμε σχολείο! Ο ιδρυτής του, A.S Neill έχοντας υποφέρει από το ασφυκτικά αυστηρό εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής του επινοεί μια δική του εκπαιδευτική φιλοσοφία καρπός της οποίας είναι ένα νέου τύπου σχολείο . Στόχος του Summerhill (ο οποίος θα έπρεπε να είναι και οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ιδρύματος) δεν είναι η στείρα μετάδοση γνώσεων αλλά η δημιουργία ολοκληρωμένων καλλιεργημένων και προπαντός ευτυχισμένων ανθρώπων . Όραμα του ιδρυτή ήταν να προσαρμόσει το σχολείο στα μέτρα και τις ανάγκες των παιδιών και να αποτρέψει το αντίθετο.

house-kids-special-beddies

 

 

 

«Ευχαριστιέμαι να γίνονται ευτυχισμένα και να περπατάνε με ψηλά το κεφάλι παιδιά
που τα γνώρισα δυστυχισμένα, γεμάτα μίσος και φόβο. Το αν θα γίνουν καθηγητές πανεπιστημίου ή υδραυλικοί, δε με νοιάζει» A. S Neill

 

 

 

 

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ 10 + 2 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΟΙΤΗΣΕΙ Σ’ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  (ή 10+2 λόγοι για τους οποίους καμία Ελληνίδα μάνα δε θα έστελνε εκεί το παιδί της.)

90th-birthday-party-bouncey

 • ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!!!  (Ελευθερία, όχι ελεύθερη άδεια να κάνεις ό,τι θέλεις)
 • Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα!!! Τα παιδιά από 6 χρονών επιλέγουν τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν καθώς και αν θα παρίστανται στο μάθημα της ημέρας. Επιλέγουν πόση ώρα θα παίξουν και γενικά πως θα κατανείμουν το χρόνο τους. (τέλειο!!! )
 • Τι εννοείς βαθμοί; the-little-boat-race
 • ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΗ!!!
 • Μαθαίνεις να λες τη γνώμη σου ελεύθερα! Χωρίς να φοβάσαι κανέναν και τίποτα!
 • Και γενικά ο φόβος μάλλον είναι άγνωστη λέξη για σένα!
 • Η ψήφος ενός παιδιού 6 χρονών είναι ισάξια με εκείνη της διευθύντριας!
  Η σχολική συνέλευση είναι άκρως δημοκρατική. Απαρτίζεται από καθηγητές και μαθητές που αποφασίζουν για τα πάντα, θεσπίζουν νόμους και επιλύουν προβλήματα.
 • Κανείς μα κανείς δε στιγματίζεται εξαιτίας μιας απρεπούς συμπεριφοράς. Φυσικά και υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες  επιβάλλονται από τη σχολική συνέλευση . Το μότο; “Κανείς δεν είναι κακός… περνάει απλά μια κακή φάση…”
 • Ανακαλύπτεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ τα όρια… Πειραματίζεσαι! Εδώ δεν έχει don’t! Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις όσα λάθη θέλεις γεγονός που δεν οδηγεί σε μια επιβαλλόμενη και επιφανειακή αλλά σε μια βαθιά ριζωμένη ηθική που θα έχει όλα τα εφόδια για να ανθίσει μετέπειτα.
 • Είσαι μέρα νύχτα με τους συμμαθητές σου!!
 • Κανείς δε θα σου πει ποτέ  ”διάβασεεεεεεε!”
 • Είναι μικρογραφία μιας τέλειας κοινωνίας!!!
Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού: H ένταξη του στην καθημερινή ζωή

 

camping

Δεν είμαι σίγουρη ότι από ένα τέτοιο σχολείο αποφοιτά κανείς ξέροντας
γραφή κι ανάγνωση, ούτε μπορώ να γνωρίζω με ποιον τρόπο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στον “πραγματικό κόσμο”, αλλά είμαι πεπεισμένη πως οποιοσδήποτε μαθητής θα περάσει υπέροχα σχολικά χρόνια!

 

 

 

 

«Το παιδί είναι ευτυχισμένο, όταν είναι ελεύθερο.» A.S Neill

class-one-cooking

Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Δε δέχομαι μεταφύτευση.. Υπάρχει άλλωστε αρκετά πρόσφορο έδαφος και περίσσιο φως για ν ανθίζει κανείς εδώ. Σπουδάζω κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική. Το θέατρο ήταν ο πρώτος μου έρωτας και το βιβλίο ο τελευταίος.
Οι γάτες μου έχουν να το λένε : δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να εναποθέσει κανείς το βάρος του από ένα βιβλίο. Νομίζω τις πιστεύω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,