Το άρωμα είναι ένα μείγμα ελαίων που προέρχονται συνήθως από λουλούδια. Τα πιο ακριβά αρώματα είναι μείγμα ελαίων που προέρχονται από σπάνια λουλούδια ( όπως το ylang ylang ). Η χρήση των αρωμάτων έχει τη βάση της στην αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Με πολυποίκιλτους συνδυασμούς ελαίων το άρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως σαγηνευτικό, μεθυστικό, χαλαρωτικό, απαλό, δυνατό αλλά και ως φθηνό ή ακριβό, όπως επίσης και ως συνηθισμένο ή σπάνιο άρωμα.
Η χρήση των αρωμάτων δεν γίνεται μόνο για για την καλλωπιστική σκοπιμότητα του ανθρώπου αλλά κάποιες φορές γίνεται ελιξίριο ευεξίας.
ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Η ιστορία των αρωμάτων ξεκινά 4000 χρόνια πριν στην Μεσοποταμία.
Οι Αιγύπτιοι θεωρήθηκαν επίσης οι πρώτοι δημιουργοί αρωμάτων τα οποία χρησιμοποιούσαν σε ιεροτελεστίες. Τα δοχεία που χρησιμοποιούσαν για τα αρώματά τους ήταν αρκετά περίτεχνα και αποτελούνταν από υλικά όπως η πορσελάνη.
Όταν όμως ανακάλυψαν το γυαλί θεώρησαν ότι ήταν πιο πολύτιμο υλικό από οποιοδήποτε υλικό είχαν χρησιμοποιήσει έως τότε. Στη συνέχεια η Ιστορία των αρωμάτων βαδίζει προς τους Πέρσες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αρώματα ως σύμβολο πολιτικής επιφάνειας, και καταλήγει στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, οι οποίοι είχαν την παρασκευή των αρωμάτων για τέχνη. Παρόλη την προσπάθεια για εκλεπτυσμένα αρώματα, στην Αρχαία Ελλάδα, απαγορεύτηκαν και καταδικάστηκε η χρήση τους.
Γενικά τα υλικά που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την παρασκευή αρωμάτων ήταν κυρίως τα μπαχαρικά, τα βότανα και τα λουλούδια.
ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Τα αρώματα στον Μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν κυρίως για την κάλυψη της δυσοσμίας, για την προσωπική περιποίηση αλλά και ως δώρα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την άσχημη μυρωδιά της πανούκλας.
Κατά την εποχή του Μεσαίωνα έχουμε και την παρασκευή του πρώτου αρώματος που βασίστηκε στην αλκοόλη και είχε ουσίες όπως το δεντρολίβανο. Κατασκευάστηκε από τους Ούγγρους και προοριζόταν για προσωπική χρήση της βασίλισσας Ελισάβετ.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Κατά την περίοδο της Αναγέννησης το άρωμα διακατείχε μεγάλη σημασία στη χρήση του. Τα νέα συστατικά παρασκευής όπως η βανίλια, δημιούργησαν την αρχή μιας κατάχρησης αλλά και υπερβολής στη χρήση τους.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ
Μετά την Αναγέννηση κατά την εποχή του Μπαρόκ ανακαλύφθηκε μια νέα φόρμουλα αρωμάτων: το Νερό της Κολωνίας ή αλλιώς Κολώνια. Δημιουργός του αρώματος αυτού ήταν ο Τζιοβάνι Μαρία Φαρίνα, οποίος ήταν Ιταλός, που εγκαταστάθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας. Επιλέγοντας να πουλήσει το άρωμά του στο ισχυρότερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, την Κολωνία, απέσπασε το όνομα του αρώματος. Το άρωμα αυτό περιέχει φρουτώδη και λουλουδάτες νότες.
20ος ΑΙΩΝΑΣ
Με την ανακάλυψη της χημείας και την εφεύρεση νέων αρωματικών φορμουλών παρασκευής καταφθάνουμε στην ιστορία των πιο διαχρονικών αρωμάτων του 20ού αιώνα. Είμαστε πια στην εποχή όπου παρασκευάζονται αρώματα και για τους άντρες και για τις γυναίκες ακόμη και για παιδιά. ΟΙ διασημότεροι οίκοι που παρασκεύασαν αρώματα ήταν των Chanel, Gyrlain Shamilar, Nina Ricci, Yvew Saint Laurent. Το ντελικάτο άρωμα των σύγχρονων πια αρωμάτων γίνονται σύμβολα ομορφιάς.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΩΝ
Πολλά από τα συστατικά, που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι τόσο οφέλιμα, που μπορούν να μας χαρίσουν ευεξία μέσω της αρωματοθεραπείας. Αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα πέρα από το άρωμα: σανδαλοξύλου, βιολέτας, τριαντάφυλλου, λεβάντας, ίριδας, χεχριμπαρίου, καρύδας, μήλου, μόσχου.
Σήμερα θεωρείται ότι τα αρώματα βοηθούν στην ψυχική ισορροπία που προκύπτει μέσω της αυτοεκτίμησης και του σεβασμού. Το αγαπημένο μας άρωμα είναι πάντα η κινητήριος ψυχολογική μας δύναμη. Καταπολεμά το άγχος και τις εντάσεις, χαρίζοντας μας ευεξία και ηρεμία.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ
Μια γυναίκα που δεν φοράει αρώματα δεν έχει μέλλον (Coco Chanel)
Το άρωμα μιας γυναίκας αποκαλύπτει περισσότερα γι’ αυτήν από τον γραφικό της χαρακτήρα (Christian Dior)
Η ευωδία είναι η νοημοσύνη των λουλουδιών (Henry de Matherland)
Αν η ζωή είναι λουλούδι, οι αναμνήσεις είναι το άρωμά του.
Πηγές
Η ιστορία των αρωμάτων. Ανακτήθηκε από https://pignataro.gr/. (τελευταία πρόσβαση 29.9.2023)
Η ιστορία των αρωμάτων και της κολώνιας. Ανακτήθηκε από https://newsmagazine.gr/istoria-ton-aromaton/. (τελευταία πρόσβαση 29.9.2023)