Οι Αμαζόνες τις Κρήτης

Αμαζόνες της Κρήτης
Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

 

Πριν δούμε για τις Αμαζόνες της Κρήτης, ας ρίξουμε μια ματιά στον όρο: αμαζόνα και στις ερμηνείες του:

  •  α (στερητικό) + μαζός (μαστός) : οι γυναίκες που έκοβαν το δεξί τους μαστό για να διευκολύνονται στην διαχείριση του τόξου
  • ama + zonai: οι γυναίκες που φορούσαν ζώνες, πρόκειται για ένα συγκεκριμένο κομμάτι πολεμικού εξοπλισμού. Ας θυμηθούμε πως στην μυθολογία ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να φέρει την ζώνη της βασίλισσας αμαζόνας Ιππολύτης.
  • α (στερητικό) + maza (σιτηρά): αυτός που δεν έτρωγε σιτηρά, οι αμαζόνες τρέφονταν με κρέας και γάλα ζώου (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Αμαζόνες#Όρος )

Ιστορικό πλαίσιο

Η Κρήτη για πολλούς αιώνες ήταν υπό τούρκικη κατοχή. Ο πληθυσμός αντιμετώπιζε μια βίαιη συμπεριφορά και, γενικότερα, σκληρές συνθήκες διαβίωσης με βαρύτατους φόρους. Αυτός ο τρόπος ζωής έκανε τον λαό της Κρήτης να επιδιώκει την ενσωμάτωσή του με την Ελλάδα και σιγά σιγά να δημιουργείται μία έκρυθμη κατάσταση. Ο λαός είχε φτάσει σ’ ένα σημείο να ζητά την ένωση με την Ελλάδα αλλιώς τον θάνατο. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες επαναστάσεις και οι Κρήτες κέρδιζαν τον τούρκικο στρατό τη νίκη αυτή την πλήρωνε κάθε φορά ο λαός που βρισκόταν στην ύπαιθρο.

Το 1865 συγκεντρώθηκε ο λαός της Κρήτης μην μπορώντας άλλο και με αρχηγούς τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη και τον Αναγνώστη Μανουσογιαννάκη συνέταξαν υπόμνημα ζητώντας από τον σουλτάνο να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους για την βαριά φορολογία και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, που εν τέλει δεν έγιναν δεκτά. Τότε, τον Αύγουστο του 1866 έγινε η πρώτη επίσημη προκήρυξη της Γενικής Συνέλευσης των Κρητών και τον Σεπτέμβριο ξέσπασε η επανάσταση.

Διαβάστε επίσης  Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση της Joan Leigh Fermor

Στο εσωτερικό της Κρήτης υπήρχε διχασμός: από τη μια η κυβέρνηση του Μπενιζέλου Ρούφου ήταν επιφυλακτική κι από την άλλη ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ρωσόφιλος, στήριζε τον αγώνα. Όσον αφορά τις μεγάλες δυνάμεις μόνο η Ρωσία ήταν φιλικά διακείμενη απέναντι στους Κρήτες ενώ η Αγγλία και η Γαλλία ήταν αρνητικές εντούτοις αργότερα αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να μεσολαβήσουν για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Αργότερα όταν ο σουλτάνος κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης, κι ανήσυχος από τις εξελίξεις, ζήτησε από τους επαναστάτες να παραδώσουν τα όπλα και τα αιτήματά τους θα γίνονταν δεκτά, όμως η επανάσταση είχε ήδη δρομολογηθεί κι η απάντηση ήταν: Ένωση ή πόλεμος. Ωστόσο  η λήξη του πολέμου δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιες ήταν οι Αμαζόνες της Κρήτης

Οι Αμαζόνες της Κρήτης ήταν γυναίκες που προέρχονταν από τους Λακκούς Χανίων και δημιουργήθηκαν για να αμυνθούν στην τούρκικη κατοχή υπό την οποία βρισκόταν όλη η Κρήτη. Αυτή η ομάδα συστάθηκε στα 1865 κι είχε αρχηγούς: από τους Λακκούς τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη κι από τα Σφακιά τον Αναγνώστη Μανουσογιαννάκη. Η ενδυμασία τους δεν διέφερε από αυτή των ανδρών κι έμβλημά τους είχαν από τη μια έναν σταυρό κι από την άλλη την εικόνα της Παναγίας να φοράει ένα φωτοστέφανο από αστέρια και να συνθλίβει με το πόδι της το κεφάλι ενός φιδιού. Πάνω σ’ αυτό αναγράφονταν ρήσεις Αποστόλων: ”Ο θεός διάλεξε τους αδύνατους για να αντιμετωπίσουν τους δυνατούς” και ”Καταβαράθρωσε τους ισχυρούς και Ανύψωσε τους ταπεινούς”. Σημαιοφόρος ήταν η Ειρήνη Δρακουλέ.

Οι  πολεμίστριες αυτές, γιατί αυτό ήταν, πέρναγαν από δύσκολες δοκιμασίες και σκληρή εκπαίδευση από τον αρχηγό τους, τον Χατζημιχάλη Γιάνναση, και μόνο όσες κρίνονταν άξιες κρατούσαν όπλο. Οι Αμαζόνες της Κρήτης έδειξαν απαράμιλλο θάρρος, γενναιότητα και ψυχή, αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι άνδρες, για την επανάσταση. Είχαν ευστοχία στο σημάδι και πολέμησαν ψυχή τε και σώματι. Οι Έλληνες στρατιωτικοί που ήρθαν εθελοντικά να συμβάλλουν στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης θαύμασαν τις Αμαζόνες της Κρήτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ένα γεγονός: όταν οι Αμαζόνες της Κρήτης μολονότι διέθεταν, στην αρχή, πολύ λίγα όπλα και πολλές πέτρες  κατάφεραν ν’ απωθήσουν ένα πολυπληθές τούρκικο στράτευμα, τον Νοέμβριο του 1866.

Διαβάστε επίσης  Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, ένας διάλογος με το παρελθόν και το μέλλον

Αρχικά, πριν ακόμα ξεκινήσει ο αγώνας, και αφού μαθεύτηκε στην υπόλοιπη Κρήτη η σύσταση των Αμαζόνων της Κρήτης δίπλα στο στρατευτικό σώμα προστέθηκαν κι άλλες γυναίκες, που θέλησαν να πολεμήσουν δίπλα τους, από το Σέλινο. Γι’ αυτό κι από την πρώτη στιγμή παρακάλεσαν την πρώτη ομάδα να μην ξεκινήσουν τον αγώνα στα βουνά μέχρι να προετοιμαστούν κι αυτές. Αργότερα η δράση τους έφτασε και στην Αθήνα προκαλώντας τον θαυμασμό και την συγκίνηση, γι’ αυτό η φιλοκρητική επιτροπή συσπειρώθηκε στο πλευρό των Αμαζόνων της Κρήτης κι έσπευσε να την βοηθήσει παρέχοντάς τους πολεμικό εξοπλισμό. Για την ακρίβεια, κάθε πολεμίστρια προμηθεύτηκε μία καραμπίνα και μία ξιφολόγχη και όλο το στράτευμα εξασφάλισε φυσιγγιοθήκες. Αργότερα κι αφού είχε ξεκινήσει ο αγώνας για απελευθέρωση η φήμη των Αμαζόνων της Κρήτης ξεπέρασε τα σύνορα της σημερινής Ελλάδας. Ο γαλλικός τύπος θαύμασε την μαχητικότητα και το πείσμα των Αμαζόνων της Κρήτης και τις εξύμνησε τα φυλλάδιά του.

ΠΗΓΕΣ

  1. https://www.mixanitouxronou.gr/poies-itan-oi-kritikes-amazones-dimioyrgisan-enoples-omades-gia-tin-apeleytherosi-kai-itan-deines-skopeytries-poy-exymnithikan-apo-ton-galliko-typo/
  2. http://www.haniotika-nea.gr/amazones-tis-kritis/
  3. https://el.wikipedia.org/wiki/Αμαζόνες#Όρος

 

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και