Σκαραβαίος: Το αμάξι που δημιουργήθηκε με εντολή του Χίτλερ

Ο Σκαραβαίος θεωρείται, πως είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα αυτοκινήτων, που εμφανίστηκαν ποτέ στη βιομηχανία των αυτοκινήτων. Εκατομμύρια οχήματα του συγκεκριμένου μοντέλου έχουν πουληθεί κατά το πέρασμα του χρόνου και έχουν εξυπηρετήσει εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο. Λίγοι είναι ,όμως, αυτοί που γνωρίζουν, από ποιον προήλθε η ιδέα της υλοποίησης του εν λόγω μοντέλου. 

Σκαραβαίος

Ήταν το έτος 1933, όταν το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία. Μαζί με τα νέα μέτρα, που επέφερε η νέα κυβέρνηση στους πολίτες της Γερμανίας, ο πρωτεργάτης και “ηγέτης” της ναζιστικής Γερμανίας είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα μοντέλο αυτοκινήτου, το οποίο θα ήταν συμβατό για τους Γερμανούς πολίτες και φθηνό για τους εργάτες. Ζήτησε, λοιπόν, από τον Φερδινάνδο Πόρσε, να δημιουργήσει ένα μοντέλο το οποίο θα ικανοποιούσε τις εξής ανάγκες: Να είναι αξιόπιστο και φθηνό, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν.

Σκαραβαίος

Το 1938, δημιουργήθηκε το πρώτο μοντέλο Σκαραβαίου. Παρ’ όλα αυτά, το 1939 ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και, ενώ είχαν παραχθεί περίπου 200 αυτοκίνητα, οι πολίτες δεν πρόλαβαν να τα “χαρούν”. Κι αυτό, διότι, παραχωρήθηκαν στους αξιωματικούς και, γενικά, στην ανώτερη τάξη του στρατού για τις ανάγκες του πολέμου. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και άλλα αυτοκίνητα, αλλά παρά την αρχική ιδέα που ήταν να δοθούν στο λαό, αξιοποιήθηκαν σχεδόν καθ’ ολοκληρία από τη Βέρμαχτ. 

Μετά το τέλος του πολέμου ξεκίνησε η παραγωγή, αλλά αυτή τη φορά υπό την επίβλεψη των Συμμάχων, στη Βόλφσμπουργκ. Αρχικά, οι Βρετανοί (στους οποίους ανήκε η πόλη Βόλφσμπουργκ) , επιθυμούσαν να πουλήσουν τη βιομηχανία παραγωγής στην αμερικάνικη Φόρντ. Παρόλ’ αυτά, ο εγγονός του ιδρυτή, Χένρι Φόρντ B’, είχε αντίθετη άποψη, καθώς ήταν πεπεισμένος, πως ο Σκαραβαίος δεν θα πουλούσε καθόλου στην αγορά.

Διαβάστε επίσης  Τα πιο ασυνήθιστα γούρια σε όλο τον κόσμο

Γεγονός που, όπως είναι γνωστό, αποδείχθηκε λανθασμένο, καθώς ο Σκαραβαίος έγινε το πρώτο σε παραγγελίες εισαγόμενο αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.

 

 

Πληροφορίες από Μηχανή του Χρόνου

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι