Κάτω εκεί στην πλατεία Βαρνάβα: η φανερή αλήθεια

,Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Περπατήματα και τυχόν Παραπτώματα

Κάτω Εκεί στην Πλατεία Βαρνάβα, ύστερα από ώρες μεσημβρινές, ακούς τις πρώτες στάλες, μικρές ενδείξεις ψυχής στο δρόμους ξανά. Βλέπεις νεαρά παιδιά, κουρδίζουν τις χορδές του ενθουσιασμού και της ανυπομονησίας, είναι κάθε μέρα γιορτή στην μικρή μας την πλατεία… Πόση ακόμα δυστυχία για το μικρό μας το μυαλό; Δέστους δέστους πώς χορεύουν, άλλοι λένε αλητεύουν, κάτι παράλογο ζητούν. Πώς να κρύψεις τόση νιότη, πώς να τη χωρέσεις σε ένα σπίτι, βγήκε από τα παράθυρα, αναζήτησε τι πάει να πει νίκη.

Νίκη Νίκη Νίκη, ενώ έχουμε ήδη χαθεί. Είναι καλά στημένο το παιχνίδι, αν παίζαμε με τους κανόνες, θα είχαμε καταστραφεί. Δέστους δέστους πώς γελάνε, πώς πίνουν και έπειτα μεθούν, φαντάζομαι χαλεπό θα’ναι, όταν πάνε να κοιμηθούν. Το ξημέρωμα θα φύγουν, μάτι δεν έκλεισε κανείς και σκουπίδια πίσω αν αφήσουν, είναι όνειρα σιγής. Το μέσα μας βγήκε προς τα έξω, τίποτα όμορφο, τίποτα καθαρό. Μα αν θέλετε την αλήθεια, αυτό είναι κάτι δαπανηρό…

Η Αλήθεια Είναι Παντού Τριγύρω

Όσοι μένουν γύρω από την πλατεία Βαρνάβα ξέρουν καλά και θα το πουν: κανένας κάτοικος δεν κοιμάται, όλοι στα μπαλκόνια παρακολουθούν. Τους θορύβους και τους ήχους, τους μεγάλους, τους δυνατούς, αυτούς που σπάνε τοίχους, αυτούς που θα παραμείνουν λυπηρούς. Κάτω Εκεί στην Πλατεία Βαρνάβα τρέξτε να δείτε την καθημερινή γιορτή, το πάρτι στο παγκάκι, το φως, την πλησμονή. Σε κάθε ένα από τα παγκάκια στέκεται η αλήθεια βουβή, μήτε σαλεύει, μήτε γυρεύει, ούτε καν ενοχλεί. Όταν όμως οι άλλοι χορεύουν, ορίστε, χορεύει και αυτή! Πίνει, χτυπιέται και μεθάει, είναι η ανώτατη φωνή. Τότε, κανείς δεν τολμάει τίποτα να της αρνηθεί, όσο και αν κάποιοι γκρινιάζουν, η αλήθεια είναι φανερή.

Διαβάστε επίσης  Γιατί οι Έλληνες σπάνε πιάτα;

Κάτω Εκεί στην Πλατεία Βαρνάβα, το ψέμα φεύγει από ντροπή. “Είμαστε ελεύθεροι“, όλοι φωνάζουν, η ελπίδα έχει ξαναγεννηθεί. Κάτω Εκεί στην Πλατεία Βαρνάβα καίει κάθε σκέψη σθεναρή, με δάδες τις ανάβουν και αυτές πυρακτώνονται ως το πρωί. Δέστους δέστους πάλι ως την αυγή, να ορθώνονται, να ανασταίνονται, οι “αχρείοι”, οι νέοι, οι τολμηροί.

Λόγια Αποχαιρετισμού

Έχεις άγχος, αγωνία; Πήγαινε να δεις κι εσύ! Όσα συμβαίνουν στην μικρή μας την πλατεία, ίσως τότε η απορία σου λυθεί… Μα να είσαι έτοιμος να δεχθείς αυτήν την αλήθεια, την τρέλα, τον αγανακτισμό. Δεν ήταν λύση να κλειστούμε σε κλουβιά, ήταν ψέμα απατηλό. Τα πραγματικά γεγονότα είναι Εκεί Κάτω στην Πλατεία Βαρνάβα, μεγάλα και τρανά: Θέλανε τους νέους να αλλάξουν τον κόσμο, μα τους έβαλαν πίσω από κελιά…

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Πλατεία Βαρνάβα: Ολονύχτια πάρτι παρά τις απαγορεύσεις, δημοσιεύτηκε από: www.kathimerini.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 13/4/2021)

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από