Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: κατρακυλώντας στην κατάταξη

Σε πρόσφατη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Η κατάταξη

Στην έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου μελετήθηκαν στοιχεία για 180 χώρες του κόσμου. Η χώρα μας έλαβε την 108η θέση. Θέση χαμηλή, στοιχείο που εγείρει προβληματισμούς. Σοβαρότερους ίσως προβληματισμούς εγείρει το γεγονός πως η Ελλάδα έπεσε μέσα σε ένα χρόνο 38 θέσεις κάτω στην κατάταξη. Ενώ, δηλαδή το 2021 βρισκόταν στην 70η θέση, το 2022 έπεσε στην 108η.  Βρίσκεται, λοιπόν, χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνώντας μόνο την Τουρκία (149η θέση), τη Λευκορωσία (153η θέση) και τη Ρωσία (155η θέση). Η Ελλάδα βρίσκεται, όμως, χαμηλότερα από τη Βουλγαρία (91η), την Ουγγαρία (85η), την Αλβανία (106η) και την Ουκρανία (106η).

Πρώτη στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου είναι η Νορβηγία, ενώ ακολουθεί η Δανία. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, η Εσθονία και η Φινλανδία. Τελευταία στην κατάταξη βρίσκεται η Βόρεια Κορέα -καμία έκπληξη ως προς αυτό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σκοπός της έρευνας

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα με τη συγκεκριμένη έρευνα σκοπό έχουν να συγκρίνουν την ελευθερία του Τύπου που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η σύγκριση αυτή βασίζεται στον ορισμό της ελευθερίας του Τύπου, όπως αυτός έχει διατυπωθεί από του Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η ελευθερία του Τύπου ορίζεται ως η ικανότητα των δημοσιογράφων ως ατόμων και συλλογικοτήτων να επιλέγουν, να παράγουν και να διαδίδουν ειδήσεις προς το δημόσιο συμφέρον ανεξάρτητα από πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις και απουσία απειλών για τη σωματική και ψυχική τους ασφάλεια.

Η βαθμολογία της Ελλάδας

Διαβάστε επίσης  Οι Ουτοπιστές, ο Μακιαβέλλι και η Πολιτική Επιστήμη
Advertising

Η ελευθερία του Τύπου σε μια χώρα προσεγγίζεται μέσα από τη βαθμολογία που συγκεντρώνει, εξετάζοντας πέντε δείκτες: πολιτικό, οικονομικό, νομικό, κοινωνικοπολιτισμικό και δείκτη ασφαλείας.

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα αναφέρει πως η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρή οπισθοδρόμηση. Αναφέρεται πως οι δημοσιογράφοι αποτρέπονται τακτικά από το να καλύψουν δημοσιογραφικά θέματα όπως το μεταναστευτικό ή την υγεία.

Ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία καταγράφει η Ελλάδα στον οικονομικό και στο δείκτη ασφάλειας. Το τελευταίο συνδέεται σαφώς με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ένα χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεση έρευνα, τα αποτελέσματα είναι ανύπαρκτα. Τα κίνητρα και οι δράστες παραμένουν άγνωστα, με την υπόθεση να βρίσκεται μακριά από τη διαλεύκανση. Αναφέρεται,  επίσης, η περίπτωση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ. Η δημοσιογράφος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, όταν μετά από επεισόδιο έντονης αντιπαράθεσης με τον Πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό, έγινε στόχος συκοφαντικής δυσφήμισης.

Στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα γίνεται λόγος και για τα κυβερνητικά κονδύλια που έλαβαν τηλεοπτικοί σταθμοί και μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν κατά προτεραιότητα σε μέσα ενημέρωσης για εθνική διαφημιστική εκστρατεία σε θέματα σχετικά με την πανδημία. Τα αδιαφανή κριτήρια με τα οποία έγινε η διανομή αυτών των χρημάτων φαίνεται πως ευνόησαν τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Advertising

Όσον αφορά το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο αναφέρονται επιθέσεις ακροδεξιών ή ακροαριστερών εξτρεμιστών σε μέσα που θεωρούν ιδεολογικούς αντιπάλους. Επισημαίνεται, τέλος, πως οι γυναίκες-δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σεξιστικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας τους.

Διαβάστε επίσης  Ο Ηρόδοτος και η θεωρία του για την Ευτυχία

Η έκθεση εδώ.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου, ανακτήθηκε από: https://www.lifo.gr/now/greece/reporter-horis-synora-i-ellada-stin-teleytaia-thesi-tis-ee-gia-tin-eleytheria-toy-typoy

Advertising

Έκθεση: Η Ελλάδα χειρότερη χώρα της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου, ανακτήθηκε από: https://parallaximag.gr/ekthesi-i-ellada-cheiroteri-chora-tis-ee-stin-eleytheria-typoy-138871

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την
Νορβηγία

Νορβηγία: Με θέα τον ψηλότερο βράχο στην Ευρώπη

Η Νορβηγία σαν χώρα του σκανδιναβικού βορρά είναι γνωστή σε