Το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του Γιάννη Τσαρούχη θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο κτίριο του μουσείου στην οδό Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού από τη συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται από το Νοέμβριο του 2012 στο Μουσείο Μπενάκη. Την επιμέλεια της παρουσίασης έχει αναλάβει η διευθύντρια του ιδρύματος, Νίκη Γρυπάρη, ανιψιά του σπουδαίου ζωγράφου.
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος με τίτλο «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας», το οποίο είχε παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 και κάλυψε την πρώιμη περίοδο της ζωής του Έλληνα ζωγράφου από τη γέννησή του μέχρι την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου, στον οποίο και συμμετείχε(1910-1940). Από τις 16 Δεκεμβρίου το κοινό θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει τα γεγονότα, που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του Γιάννη Τσαρούχη στο διάστημα 1940-1989, όταν και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Η ενδιαφέρουσα περιήγηση θα έχει ως ξεναγό τον ίδιο το ζωγράφο, καθώς θα προβληθούν αποσπάσματα από κείμενα του ιδίου, ενώ πλούσιο αναμένεται και το φωτογραφικό υλικό. Περίπου 200 έργα θα παρουσιαστούν, στην πλειονότητά τους από το Ίδρυμα Τσαρούχη, ενώ δε θα λείπουν και πίνακες από ιδιωτικές συλλογές.
Η δημιουργική πορεία του μεγάλου ζωγράφου διαρθρώνεται μέσα από χρονολογικές ενότητες, οι οποίες χωρίζονται σε δεκαετίες και συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα, προγράμματα από παραστάσεις και φωτογραφίες. Ο επισκέπτης ακολουθεί τον Τσαρούχη στο Αλβανικό μέτωπο, κατόπιν στην Αθήνα την περίοδο της γερμανικής κατοχής με την πείνα και τους μαυραγορίτες και στις οδυνηρές μέρες του ελληνικού εμφυλίου. Το έργο του αναπτύσσεται και αλλάζει μορφή και προσέγγιση, κάτι που γίνεται ευδιάκριτο με την πάροδο των δεκαετιών. Τη φυσική αποτύπωση μιας εικόνας στον καμβά αντικαθιστά μια ζωγραφική βασισμένη περισσότερο στο χρώμα, ενώ υπάρχει έντονο το προσωπικό στοιχείο χάρη στα βιώματα, που έχει αποκτήσει ο Πειραιώτης καλλιτέχνης.
Πέραν των εμπειριών ζωής, που αναμφίβολα χαρακτήρισαν το έργο του, ο Γιάννης Τσαρούχης δέχτηκε επιρροές και μέσω των γνωριμιών, που πραγματοποίησε, ιδιαίτερα στη δεκαετία του ΄50. Στο διάστημα αυτό ήρθε σε επαφή με διάφορα πρόσωπα από το καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας μας, όπως ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής, η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Μαρία Κάλλας, ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις και ο συλλέκτης έργων τέχνης Αλέξανδρος Ιόλας.
Με τον τελευταίο ανέπτυξε, μάλιστα, μία παραπάνω σχέση, καθώς συνεργάστηκε μαζί του την περίοδο 1953-57. Συγκεκριμένα, ο Τσαρούχης υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ιόλα, στο οποίο συμφώνησε να παραδίδει στην γκαλερί του μεγάλου συλλέκτη όλους τους πίνακες, που ζωγράφιζε. Στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη θα υπάρχει εκτενής αναφορά στην περίοδο αυτή, όπου θα παρουσιαστούν ορισμένα από τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου. Αξίζει, να τονίσουμε πως οι πίνακες της τετραετίας 1953-57 πουλήθηκαν άπαντες σε ιδιώτες μέσω της πινακοθήκης του Ιόλα, συνεπώς θα δοθούν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίμηνης αυτής έκθεσης.
Η συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη ξεκίνησε το 2012 και θα συνεχιστεί, ώσπου να πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση του κτιρίου του ιδρύματος στο Μαρούσι, έτσι ώστε να μπορεί να διοργανώνει εκθέσεις στο χώρο του. Όλα τα έργα έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο, προκειμένου να είναι ασφαλή, καθώς στο κτίριο του Ιδρύματος μπαίνουν νερά και, συνεπώς, παραμένει κλειστό.
http://www.benaki.gr/index.asp?id=202010001&sid=2126&cat=0&lang=gr