Οι ουρανοξύστες της Μπολόνια

πηγή εικόνας: taxidiaris.gr

Οι ουρανοξύστες της Μπολόνια είναι ένα είδος μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής που δεσπόζει στην πόλη, η οποία βρίσκεται στην Βόρεια Ιταλία. Το είδος της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής είχε ως θέμα της το χτίσιμο πύργων, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ ψηλοί. Κατασκευάστηκαν μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα. Απαριθμείται ίτι είχαν κατασκευαστεί σίγουρα 180 πύργοι αλλά ίσως και περισσότεροι. Πλέον στις μέρες μας υπάρχουν 20 πύργοι, γιατί έγιναν κατεδαφίσεις. Οι τελευταίες πραγματοποιήθηκαν το 1917. Φυσικά οι πύργοι ήταν και είναι τα σύμβολα της πόλης. Οι πιο διάσημοι πύργοι της Μπολόνια, σήμερα, είναι ο Asinelli και ο Garrisenda.

ASINELLI

Το ύψος του πύργου Asinelli είναι 97 μέτρα και είναι ο μόνος επισκέψιμος. αποτελείται από 480 σκαλιά και φημίζεται για την υπέροχη θέα που αντικρίζεις αφού φτάσεις στην κορυφή. Χτίστηκε από τον ιππότη Gherando Asinelli, εξού και το όνομά του. Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε ήταν για να ελέγχονται οι γύρω περιοχές της Μπολόνια με στόχο να ενεργεί κάποιος άμεσα σε περίπτωση που ο  κίνδυνος σημάνει. Αργότερα ο πύργος πουλήθηκε στον Δήμο της πόλης, ο οποίος τον χρησιμοποίησε ως φυλακή. Αν και ιστορικά ο πύργος είναι κακότυχος, το 1513 χτυπήθηκε από μια βολίδα (ενός εορτασμού), χωρίς να προκληθεί ζημιά. επίσης οι πυρκαγιές οι πυρκαγιές από κεραυνούς προσέβαλαν πολλές φορές τον πύργο με αποτέλεσμα το 1824να εγκατασταθούν προστατευτικές κατασκευές.

πηγή εικόνας: gr.dreamstime.com

GARRISENDA

Advertisements
Ad 14

Το ύψος του πύργου Garrisenda είναι 48 μέτρα. Μάλιστα θεωρείται ότι είναι επικίνδυνος  καθώς γύρω στο 1350 οι αρχές υποχρέωσαν τους ιδιοκτήτες να τον χαμηλώσουν. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν φόβοι ότι θα καταρρεύσει. Κατασκευάστηκε από την οικογένεια Garrisenda γύρω στο 1109. Η ιδιοκτησία του πέρασε από άλλες τρεις οικογένειες μέχρι που κατέληξε στον Δήμο της Μπολόνια. Ιστορικά αναφέρεται και στο έργο του Δάντη, Η θεία κωμωδία. Έχει επίσης εμπνεύσει και πολλούς άλλους ζωγράφους και ποιητές. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο Γκαίτε (Ιταλικό ταξίδι) και ο Τσαρλς Ντίκενς (Εικόνες από την Ιταλία).

Διαβάστε επίσης  Πασχαλινό λαγουδάκι: οι ρίζες ενός περίεργου εθίμου, του Easter bunny

 

πηγή εικόνας: google.com

Γενικά και οι δυο πύργοι είναι κεκλιμένοι. Μάλιστα ο πύργος Garrisenda έχει κλίση 4 μοίρες, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο, έτοιμος να καταρρεύσει. Οι ιδιοκτήτες των πύργων ήταν δυο αντίπαλες οικογένειες και οι πύργοι λειτούργησαν ως μέσο επίδειξης της δύναμης και του πλούτου τους.

Χρηστικά, οι πύργοι ήταν χώροι για διάφορα πειράματα (όπως η διερεύνηση της περιστροφής της γης και της τροχιάς της , αλλά ήταν και χώροι επιφυλακής και τοποθεσία επιτήρησης των επιχειρήσεων διάδοσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως και να ‘χει οι Πύργοι είναι ένα αξιοσημείωτο τουριστικό αξιοθέατο, το οποίο είναι δημόσιο και βρίσκεται υπό επιτήρηση.

Η πόλη της Μπολόνια από την άλλη στο σύνολό της έχει μακρά ιστορία. Βρίσκεται στην Βόρεια Ιταλία και αποτελεί μια τοποθεσία απόδρασης, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Ο πύργος Asinelli είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός, γιατί έχεις τη δυνατότητα παρατηρήσεις την πόλη από ψηλά. Αυτό προτείνεται γιατί η Μπολόνια είναι μία από της πιο όμορφες πόλης της Ιταλίας λόγω του κόκκινου χρώματος που κυριαρχεί και στολίζει τα κτήρια της . Το γεγονός αυτό δίνει και το προσωνύμιο στην πόλη ”Η κόκκινη”(La Rossa).

Τέλος παρόλο που η ιστορία των δύο πύργων είναι πολύ φτωχική η αξία της ύπαρξης τους θα είναι πάντα πλούσια και διαχρονική.

 

Πηγές

Αναστασάκη, Ευαγγελία. (2017). Οι μεσαιωνικοί ουρανοξύστες της Μπολόνια. Ανακτήθηκε από https://perierga.gr/2017/08/oi-mesaiwnikoi-ouranoxystes-ths-bolonia/. (τελευταία πρόσβαση 8/5/2024)

Kampitsis, Christos. (2018). Οι πύργοι της Μπολόνια: Asinelli και Garrisenda. Ανακτήθηκε από https://taxidiaris.gr/oi-pyrgoi-tis-bolognia-asinelli-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-garrisenda/. (τελευταία πρόσβαση 8/5/2024)

Romagna-Emilia. Two Toewrs, Bologna: ιστορία και οδηγός επισκεπτών https://www-italythisway-com.translate.goog/places/bologna-two-towers.php?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc/. (τελευταία πρόσβαση 8/5/2024)

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη