Ανταγωνισμός: θεμιτός ή αθέμιτος

Πηγή εικόνας: Δρ. Μάνος Δανέζης-Αστροφυσικός

 

Θεμιτός ή αθέμιτος ανταγωνισμός; Ένα ερώτημα που μας απασχολεί συνεχώς αφού δεν είναι λίγες οι φορές που χαρακτηρίζονται ως ανταγωνιστικοί οι άνθρωποι που κυνηγούν τα όνειρά τους, θέτουν υψηλούς στόχους και τους αρέσει να κερδίζουν. Με τη σειρά του, ο ανταγωνισμός αποτελεί μαι έννοια παρεξηγήσιμη. Συνήθως μας δημιουργείται η πεποίθηση ότι το άτομο που επιδιώκει να κερδίζει συνέχεια έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση, ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και κακές διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ερευνητές με νεότερες μελέτες τους έρχονται να αποδείξουν το αντίθετο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός ο οποίος νικά αισθήματα απομόνωσης και ναρκισσισμού και συχνά αποδεικνύεται ότι χαρακτηρίζει άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση, που γνωρίζουν τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά.

ανταγωνισμός
Πηγή εικόνας: Δρ. Μάνος Δανέζης-Αστροφυσικός

Ο καλός ανταγωνισμός

Ο υγιής ανταγωνισμός έχει ως στόχο τη νίκη, κυρίως όμως κατευθύνεται προς την κατάκτηση της αυτογνωσίας και της πίστης στον εαυτό και στις δυνάμεις του ατόμου. Οι άλλοι αποτελούν συχνά το κίνητρό μας για να αρχίσουμε να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σ’ ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι “κανόνες” του υγιούς ανταγωνισμού

Για να είσαι ανταγωνιστικός-η με υγιή τρόπο πρέπει να ακολουθήσεις κάποιους σωστούς χειρισμούς. Είναι πολύ εύκολο η ανταγωνιστική ορμή να σε παρασύρει και η συνεχόμενη νίκη και υπεροχή να σου γίνει εμμονή, οδηγώντας σε ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του στρες και σίγουρα θα σε οδηγήσει σε έλλειψη ικανοποίησης και ελέγχου του εαυτού σου.

Διαβάστε επίσης  Αλκοόλ: πότε η χρήση μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Υπάρχουν άραγε τρόποι να παραμείνεις ανταγωνιστικός και χωρίς αυτό να σε φθείρει ψυχοσωματικά; Ναι, υπάρχουν και θα δεις πως η νίκη θα σου γίνει τρόπος ζωής.

1) Πολέμησε δίκαια

Όταν επιθυμείς να εξελιχθείς σε κάτι που αγαπάς, είναι καλό οι αντίπαλοι που επιλέγεις να βρίσκονται κοντά στο δικό σου επίπεδο. Θα προσπαθείς να φτάσεις αυτούς που θα τους αισθάνεσαι λίγο πιο πάνω από σένα, θα είναι η αιτία να δυναμώνει η επιμονή και η θέλησή σου. Αντίστοιχα, αυτοί που βρίσκονται λίγο πιο κάτω από σένα θα σε γεμίζουν με αυτοπεποίθηση, συνειδητοποιώντας πως εσύ πέρασες από αυτό το στάδιο και τα κατάφερες. Ακόμα, θα σου δίνουν το κίνητρο να διατηρήσεις το επίπεδο που έχεις φτάσει. Σε κάθε περίπτωση δε μιλάμε για σύγκριση αλλά για εκτίμηση των δυνατοτήτων του καθενός. Αυτό σ’ ένα επάγγελμα είναι πιο εύκολο ν’ αναγνωριστεί. Τι γίνεται όμως με τον ανταγωνισμό στις σχέσεις, όπως π.χ. σε μια φιλία;

Αν έρθεις σε διαμάχη με έναν φίλο θα συγκρουστούν οι αξίες σας. Όσο πιο κοντά είναι αυτές τόσο πιο ρεαλιστικό είναι να βγεις νικητής, υποστηρίζοντας τη δική σου αξία με επιχειρήματα και νικώντας μέσω της διαπραγμάτευσης.

Advertising

2) Μην έχεις στόχο το αποτέλεσμα

Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι, όπως έχει εκθειάσει και ο ποιητής. Οι νικητές συνηθίζουν να απολαμβάνουν τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στη νίκη. Τι κερδίζουν μέσα από αυτό; Παρατηρούν πώς αντέδρασαν σε κάθε στάδιο και τι ήταν αυτό που συνέβαλε, τελικά, στο να κερδίσουν.

Διαβάστε επίσης  Μανία καταδίωξης: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται;

3) Γίνε πιο συγκεκριμένος-η

Είναι αναγκαίο να συγκεκριμενοποιείς τον στόχο που θες να κατακτήσεις. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο στόχος σου τόσο πιο σωστά κατευθυνόμενα θα είναι τα βήματα σου. Ο πραγματικός νικητής είναι αυτός που κερδίζει όλα όσα επιθυμεί κι όχι όλα όσα θα μπορούσε.

4) Ο μεγαλύτερος αντίπαλος ο εαυτό σου

Χωρίς καμία αμφιβολία, αυτός που έχεις να ξεπερνάς κάθε φορά είναι ο ίδιος ο εαυτός σου, αυτός που ήσουν και αυτός που έχεις καταφέρει να γίνεις. Οι νίκες σου είναι οι αλλαγές σου στον χρόνο και η εξέλιξη σου η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Οφείλεις να γνωρίζεις τις δυνάμεις σου, να αποδέχεσαι τις αδυναμίες σου και να προχωράς. Αυτό είναι νίκη.

Πηγή εικόνας: news.ccci.org.cy

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και χρήση αντικαταθλιπτικών/αγχολυτικών

Το παρόν άρθρο Η Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ) είναι μία

Dream Productions: Μια νέα προσθήκη στον κόσμο του “Τα Μυαλά που Κουβαλάς”

Η Pixar Animation Studios επιστρέφει με μια μοναδική μίνι σειρά