Ψυχοσωματικά: Η σοφία του σώματος

πηγή:https://www.lecturesbureau.gr/1/our-body-is-not-only-material-1712/

 

«Το σώμα είναι η αόρατη ψυχή και η ψυχή είναι το αόρατο σώμα»

Osho.

Το σώμα δεν είναι μόνο υλικό

Ότι και να κάνω, ζώ μέσα σ’ ένα σώμα 24 ώρες το 24ώρο.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια εκπληκτική και εξαιρετικά πολύπλοκη μηχανή. Ένας μέσος άνθρωπος, έχει περίπου 50-100 τρισεκατομμύρια διαφορετικά κύτταρα. Έχει έναν εγκέφαλο για να σκέφτεται και να παίρνει αποφάσεις καθώς και μύες για να κινείται. Μετατρέπει τη τροφή σε οξυγόνο, το οξυγόνο σε ενέργεια και την ενέργεια σε δύναμη. Διαθέτει αισθήσεις με τις οποίες μας ενημερώνει για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμα και στο ύπνο μας τα συστήματα που ελέγχουν τη καρδιά, την αναπνοή και τη θερμοκρασία δουλεύουν ασταμάτητα προς όφελος της υγείας μας. Έχει την ικανότητα της αυτοθεραπείας σε περίπτωση τραυματισμού και μας προστατεύει από μικρόβια και μολύνσεις.

Το σώμα έχει τη δική του νοημοσύνη. Μας στέλνει μηνύματα όσον αφορά τη ψυχική μας κατάσταση μέσω συναισθημάτων, ασθενειών, ακόμα και μέσω της σχέσης μας με το φαγητό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο επάνω και μέσα σ΄ένα σώμα. Όλα έχουν τη θέση και τη σημασία που πρέπει. Είναι οδηγός για τη ποιότητα και τη πορεία της ζωής μας.

Όταν η ψυχή νοσεί το σώμα αντιδράει

«Μου΄πρηξε το συκώτι από τη γκρίνια»

«Τρύπησε το στομάχι μου από την στεναχώρια»

«Κόντεψε να σπάσει η καρδιά μου από την αγωνία»

«Έχασα τον ύπνο μου από τις σκέψεις»

Σήμερα η Ιατρική επιστήμη έχει ονομάσει ως Ψυχοσωματικά Νοσήματα τα οργανικά συμπτώματα ή νοσήματα που απορρέουν ή σχετίζονται με την επίδραση  ψυχικών  επιβαρύνσεων ή διαταραχών με σπουδαιότερη το χρόνιο στρες και τη κακή διατροφή. Πέραν από τις βασικές λειτουργίες του σώματος μας όσον αφορά την επιβίωση μας, το σώμα λειτουργεί και ως συναγερμός για το τι συμβαίνει στη ψυχή μας. Για παράδειγμα ένας καρκίνος στέλνει το μήνυμα ότι έχουμε συσσωρεύσει ανέκφραστο θυμό και μνησικακία. Ένα εγκεφαλικό, ότι σκέφτομαι υπερβολικά και κυρίως αρνητικά. Η υπερβολική όρεξη, ότι φοβάμαι και έχω ανάγκη προστασίας και πολλά άλλα σωματικά συμπτώματα που το καθένα περνάει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα.

Διαβάστε επίσης  Συναισθηματική ωριμότητα: Πώς επιδρά στις σχέσεις και στο άτομο

«κάθε νόσος ξεκινάει από τη ψυχή και καταλήγει στο σώμα και πριν αποφασίσουμε

την θεραπεία του σώματος πρέπει να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής»

Ιπποκράτης

Όταν η ψυχή νοσεί το σώμα αντιδράει για να μας αφυπνίσει. Να μας προστατεύσει από τα χειρότερα, ακόμα και από το θάνατο. Στην αρχή στέλνει μικρά, μικρά σημαδάκια όπως υπνηλία, αδυναμία, πονοκέφαλο, φουσκώματα, ένα πόνο στη μέση, υπερβολικό φαγητό, νεύρα, εξανθήματα στο δέρμα και πολλά άλλα. Όσο δεν το ακούω τόσο τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και κάποια από αυτά μοιάζουν να είναι τόσο αθώα που μόνο σε ξεγελούν. Το κάθε σωματικό σύμπτωμα πάντα συνοδεύεται και από μια ψυχική διαταραχή.

Όταν τα πας καλά με το σώμα σου

Πρέπει ο καθένας να καταλάβει τη λειτουργία τού σώματός του. Να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα που του στέλνει. Να το παρατηρεί. Το σώμα είναι ο πιο περίπλοκος μηχανισμός μέσα στην ύπαρξη. Η κατάσταση του σώματος, καθορίζει την ύπαρξη. Κάθε ενόχληση ή ασθένεια είναι ο τρόπος του να σου μιλήσει.

Άκουγε πάντα το σώμα σου. Ψιθυρίζει, δεν φωνάζει ποτέ, διότι δεν μπορεί να φωνάξει. Μόνο με ψίθυρους σού δίνει μηνύματα. Αν είσαι σε εγρήγορση, θα μπορέσεις να το καταλάβεις. Το σώμα έχει τη δική του σοφία. Το σώμα είναι ο ναός και εσύ η θεότητα τού ναού. Επομένως άκουγε το και μην κάνεις ποτέ συγκρίσεις. Δεν υπήρξε ποτέ πριν άνθρωπος σαν κι εσένα και δεν θα υπάρξει ποτέ. Είσαι απολύτως μοναδικός… στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον.

 

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από