Νέος Χρόνος: Tι σηματοδοτεί για την ψυχολογία

31 Δεκεμβρίου 2018

Νέος Χρόνος

Από την απαρχή της καθιέρωσης των γιορτών, η έλευση του νέου χρόνου εορταζόταν ξέφρενα, πανηγυρικά και με μεγάλη προσμονή για ένα καλύτερο ημερολογιακό και όχι μόνο έτος.

Σημασία Νέου Χρόνου

«Πάει ο παλιός ο χρόνος, γέρε χρόνε φύγε τώρα… ήρθε ο Νέος με τα δώρα, ας γιορτάσουμε παιδιά…». Νέα αρχή, νέο έτος, νέες επιθυμίες, πολλές ευχές, πολλοί στόχοι, πολλές προσδοκίες, νέα ξεκινήματα, νέες επιτυχίες… όλα νέα και πολλά… Η ελπίδα που σχεδόν πάντα συνοδεύει τον ερχομό του νέου έτους, συχνά φέρνει στις βαλίτσες του άγχος, αβεβαιότητα και υπερβολή.

Ο χρόνος είναι σχετικός και βέβαια δεν κουβαλάει ό,τι του φορτώνει ο καθένας από εμάς. Αντίθετα είναι ένα άγραφο χαρτί, για την ακρίβεια 365 άγραφες σελίδες (366 στα δίσεκτα έτη). Σε αυτές τις νέες άγραφες σελίδες ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να «γράψει» τη δική του ετήσια ιστορία, τις δικές του επιθυμίες, στόχους, όνειρα και ξεκινήματα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει βαλίτσες με άγχος αλλά βαλίτσα με 365/366 άγραφες σελίδες. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το νέο έτος είναι αυτός που θα μας προκαλέσει άγχος και όχι ο νέος χρόνος. Η τάση για σύγκριση με τους γύρω μας κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των εορτών καθώς υπάρχει περισσότερος χρόνος για κοινωνικές συναναστροφές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συναντήσεων με τα αγαπημένα πρόσωπα. Βέβαια ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι μια σημαντική και χρήσιμη διεργασία. Αρκεί να κάνουμε το δικό μας απολογισμό και όχι αυτό που λέμε συγκριτικό απολογισμό, συγκρίνοντας δηλαδή τον εαυτό μας με τους άλλους. Ο δικός μας απολογισμός εστιάζει στο να επανακαθορίσουμε και να αξιολογήσουμε το πού βρισκόμαστε με βάση την προσωπική μας «πυξίδα», αλλά και το πού θέλουμε να πάμε.

Διαβάστε επίσης  Να ζεις, ν'αγαπάς και να μαθαίνεις του Λέο Μπουσκάλια
Νέος Χρόνος πυξίδα

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα την έλευση του νέου χρόνου;

Η ατμόσφαιρα των ημερών πολλές φορές κάνει επιτακτική την ανάγκη να θέσουμε μεγάλους στόχους, φιλόδοξες επιθυμίες και πολλές επιτυχίες. Σε διαφορετική περίπτωση νιώθουμε πως δεν είμαστε επαρκείς ή αρκετά αισιόδοξοι.

Οι αποφάσεις/στόχοι για τη Νέα Χρονιά (New Year’s Resolutions) συνήθως μονοπωλούν τις συζητήσεις και οι συγκρίσεις στόχων γίνονται πάνω στην ανταλλαγή των ευχών. Οι αποφάσεις/στόχοι για το νέο χρόνο είναι επίσης μια διεργασία, η οποία για πολλούς ανθρώπους είναι βοηθητική και χρήσιμη.

Advertising

Ωστόσο, η σύγκριση στόχων αλλά και οι υψηλοί στόχοι συχνά σχετίζονται με άγχος, δυσφορία και στεναχώρια. Θέτοντας κανείς αποφάσεις/στόχους για το νέο χρόνο, βασιζόμενος στη προσωπική του πορεία αλλά και τις δυνατότητες που έχει διαθέσιμες στο παρόν, σίγουρα θα τον/τη βοηθήσουν να γράψει τη δική του ετήσια «ιστορία» με λιγότερο άγχος και αίσθημα αποτυχίας.

Κάνοντας το προσωπικό μας απολογισμό ή ανασκόπηση, δεχόμαστε όσα κατακτήσαμε, επιλέξαμε, μας έκαναν χαρούμενους ή απλά συνέβησαν. Χωρίς διακρίσεις, αποδεχόμαστε και όλα όσα μας στεναχώρησαν, μας απογοήτευσαν και μας βγάλανε από τη πορεία μας. Γιατί κάθε χρόνο περασμένο ή ερχόμενο έχουμε σύντροφο τον εαυτό μας και συνοδοιπόρο τις καλές και τις κακές στιγμές, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τους μικρούς εκπληρωμένους στόχους και τους πιο μεγάλους και όλα αυτά μας κάνουν ξεχωριστούς κάθε έτος.

Κάθε στιγμή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή ή μια καλύτερη συνέχεια για τον εαυτό μας με αυτοπεποίθηση, προσήλωση στους στόχους και αποδοχή. Ο χρόνος αλλάζει μια φορά το χρόνο, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να πλησιάζουμε στους στόχους μας κάθε ημέρα και από λίγο.

Διαβάστε επίσης  Όταν το σώμα λέει όχι: το κόστος του κρυφού στρες

Η Αλίκη- Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος.

Διατηρεί Ιδιωτικό Γραφείο στην Ηλιούπολη, Αττικής.

Αριστούχος Πτυχιούχος BA Hons Ψυχολογία, OU, Μεγάλη Βρετανία
Pg. Dip, MSc Ψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Cardiff (UK)

Είναι Μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), Τομέας Κλινικής Ψυχολογίας.
Διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στη Ψυχιατρική και τη Διασυνδετική Ψυχιατρική.

Έχει ολοκληρώσει πληθώρα μετεκπαιδευτικών κύκλων στη Ψυχιατρική Ακαδημία του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τα Πανεπιστήμια του San Fransisco, Case Western και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α.

Σε επίπεδο επαγγελματικής μετεκπαίδευσης έχει εργαστεί σε δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καθώς και στο Τμήμα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής σε Γενικό Νοσοκομείο.
Συνεχίζει την επαγγελματική της μετεκπαίδευση μέχρι και σήμερα σε τομείς που αφορούν τη Ψυχιατρική, Ψυχοφαρμακολογία, Ψυχοπαθολογία, Ανοσοψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία.
Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΠΙΨΥ
Ασχολείται επιπλέον με τον σχεδιασμό μαθημάτων, την Εισήγηση Σεμιναρίων, τη διοργάνωση και υλοποίηση Ημερίδων Ευαισθητοποίησης, την Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού, τη μετάφραση διαγνωστικών/ ψυχοεκπαιδευτικών εργαλείων και τη συγγραφή.

Contact: alpoulipsych@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προσχολική ψυχοκινητική ανάπτυξη: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην

Το πρώτο ψέμα κερδίζει: μία γυναίκα, πολλές προσωπικότητες

«Συναντάς μία άγνωστη γυναίκα σε ένα πάρτι… Σου μοιάζει.. και