Ο φόβος της αποτυχίας

3 Μαρτίου 2020
φόβος της αποτυχίας
https://cityportalcdn.eu

 

Τι είναι ο φόβος της αποτυχίας:

Ο φόβος της αποτυχίας διακατέχει πολλούς ανθρώπους που στοχεύουν σε έναν επιτυχημένο σκοπό. Πρόκειται για τον φόβο κάποιου να αποτύχει και να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει ο ίδιος από τον εαυτό του ή και οι άλλοι από αυτόν. Μία τέτοια μορφή άγχους έχει όμως μεγάλο ψυχικό κόστος για αυτόν που το βιώνει. Τα άτομα αυτά τρέμουν στο ενδεχόμενο να αποτύχουν και να μην καταφέρουν όλα όσα ονειρεύονται για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, στερούνται την αίσθηση της χαράς και της μελλοντικής επιτυχίας, εγκλωβισμένοι στον φόβο του άγνωστου.

Είναι φυσικό, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια άγνωστη κατάσταση, να νιώσουμε αβεβαιότητα. Ο καθένας μας αξιολογεί με τρόπο διαφορετικό κάτι που για κάποιον μπορεί να σημαίνει επιτυχία, για κάποιον άλλον μπορεί να αποτελεί παταγώδη αποτυχία, και το αντίστροφο. Έτσι, ο καθένας μας έχει ιδιαίτερους λόγους να φοβάται την αποτυχία ή ακόμα και την επιτυχία, που οφείλονται στα βιώματά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που φοβούνται την αποτυχία τείνουν να έχουν μειωμένες προσωπικές απαιτήσεις. Έτσι διατηρούν όσο το δυνατό περισσότερο αλώβητη την αυτοεκτίμησή τους.

φόβος για την αποτυχία
https://inspireyourlife.gr

 

Συνήθη συμπεριφορά του ατόμου που φοβάται την αποτυχία:

Συνήθως, ο φόβος της αποτυχίας, κάνει το άτομο να φοβάται την αντίδραση του περίγυρου του και τα αρνητικά σχόλια που πιθανώς θα δεχτεί. Το παράδοξο είναι πως πολλοί λίγοι είναι αυτοί που δεν τα καταφέρνουν καλά εξαιτίας του άγχους αποτυχίας τους. Αυτό που, συνήθως, συμβαίνει έχει να κάνει με τον τρόπο που το ίδιο το άτομο αξιολογεί τις επιδόσεις και τις ικανότητές του. Εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Υποβαθμίζει τις επιδόσεις του και δυσκολεύεται πολύ να νιώσει χαρά, υπερηφάνεια ή έστω ικανοποίηση για τον εαυτό του και για όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

Διαβάστε επίσης  Ο φόβος της εγκατάλειψης: αγάπα με, μη με αφήνεις

Συνδέει, συνήθως, μία αποτυχία με την αξία του ως άτομο και δε συνειδητοποιεί πως απλά δεν τα κατάφερε καλά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τείνει να διακατέχεται από μία μορφή τελειομανίας. Όπως έχει κατ’ επανάληψη αποδειχθεί, προκειμένου να επιτύχει κάποιος, πρέπει να αποτύχει ξανά και ξανά. Όλες οι βιογραφίες πολύ επιτυχημένων ατόμων αποδεικνύουν πως τα άτομα αυτά απέτυχαν πολλές φορές, αντλώντας πολύτιμη εμπειρία από αυτό. Είναι φανερό πως το να τολμά κάποιος να αποτύχει δεν είναι λίγο και αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο και βάση για οτιδήποτε καταφέρει στη συνέχεια.

φόβος για την αποτυχία
https://www.the-man.gr

 

Διαχείριση του φόβου της αποτυχίας:

Προκειμένου να ισορροπήσουμε ψυχικά, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε αυτόν τον φόβο και να τον διαχειριστούμε. Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;

Αρχικά, ας σκεφτούμε εξ αρχής το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δηλαδή, τι πραγματικά θα συμβεί αν αποτύχουμε. Έτσι, κατορθώνουμε να μη μεγαλοποιούμε τον φόβο της αποτυχίας και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι, θέτοντας λογικά επιχειρήματα και σταθερά βήματα.

Επιπλέον, διασπώντας τον μεγάλο μας στόχο σε αρκετούς μικρότερους, οργανώνουμε πιο αποτελεσματικά τα βήματα προς την επιτυχία μας. Έτσι, ο φόβος της αποτυχίας τελικά συρρικνώνεται.

Ακόμη, χρειάζεται να πάψουμε να απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι όλα μονίμως τέλεια, ώστε να αισθανθούμε πιο ελεύθεροι. Αν αποβάλλουμε την τελειομανία που μπορεί να μας χαρακτηρίζει, θα καταφέρουμε να αγνοήσουμε τις επικριτικές φωνές και τον αντίκτυπό τους πάνω μας. Έτσι, θα δούμε το μονοπάτι προς την επιτυχία πιο ρεαλιστικά.

Η αποτυχία πάντα θα μας περιμένει στη γωνία. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε, είναι να μη την αντιμετωπίσουμε σαν μία επώδυνη αποτυχία. Είναι μία μοναδική εμπειρία που θα μας κάνει πιο δυνατούς και έτοιμους για τη μεγάλη επιτυχία μας. Η επιτυχία σίγουρα δε θα έρθει αν κάθε φορά απογοητευόμαστε και το βάζουμε κάτω μπροστά στις όποιες μικρές ή μεγάλες αποτυχίες. Οφείλουμε να συμφιλιωθούμε με την αποτυχία. Να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι θέσαμε έναν στόχο, προσπαθήσαμε και τολμήσαμε και αυτό αποτελεί ένα ασυναγώνιστο εφόδιο.

Διαβάστε επίσης  Η τελειότητα δεν κρύβει την ευτυχία

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του