Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο αύξησης του αριθμού των ατόμων που απευθύνεται σε ψυχολόγο ώστε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ή μια δυσκολία, να εξελιχθεί και να βελτιωθεί μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η ψυχοθεραπεία συνοδεύεται από πολλούς μύθους, οι οποίοι μπορεί να αποτρέψουν κάποιον από το να ζητήσει βοήθεια.
Ας δούμε κάποιους από τους πιο κοινούς μύθους που επικρατούν γύρω από τη ψυχοθεραπεία:
Μύθος: Όποιος κάνει ψυχοθεραπεία είναι τρελός ή έχει πολύ σοβαρά προβλήματα
Αλήθεια: Ένας άνθρωπος μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία για πολλούς λόγους. Το άγχος, μια σημαντική απώλεια, πρoβλήματα στις σχέσεις, θέματα αυτοπεποίθησης ή αυτοεκτίμησης, είναι ζητήματα που αφορούν όλους μας ανά περιόδους και μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο να αναζητήσει θεραπεία. Η λήψη βοήθειας ώστε να αντιμετωπισθούν οποιουδήποτε είδους δυσκολίες, είναι ένδειξη θάρρους.
Μύθος: Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ ακριβή
Αλήθεια: Το κόστος των συνεδριών, μπορεί να είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την έναρξη θεραπείας. Η αλήθεια είναι όμως, ότι υπάρχει μεγάλο εύρος χρεώσεων. Πολλοί θεραπευτές έπειτα από συνεννόηση με τους θεραπευόμενους, είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τη τιμή, σε περίπτωση που το εισόδημα τους είναι χαμηλό ή είναι άνεργοι. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες δομές ψυχικής υγείας που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, με σκοπό να βοηθήσουν το κόσμο που έχει ανάγκη για θεραπεία αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πλατφόρμες οι οποίες προσφέρουν αμισθί ψυχολογική υποστήριξη, μέσω τηλεφώνου ή ίντερνετ.
Μύθος: Δεν χρειάζεται ψυχοθεραπεία όταν υπάρχουν φίλοι ή οικογένεια
Αλήθεια: Η υποστήριξη από τον φιλικό και οικογενειακό περίγυρο είναι πολύ σημαντική αλλά δε μπορεί να αντικαταστήσει την θεραπεία. Οι ψυχοθεραπευτές μέσω της συνεχής εκπαίδευσης και εμπειρίας τους, μπορούν να εντοπίσουν και να διαγνώσουν τυχόν γνωσιακές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες και να σας βοηθήσουν χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, να γίνετε θεραπευτής του εαυτού σας. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι μπορείτε να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον θεραπευτή σας χωρίς να ανησυχείτε ότι θα κριθείτε ή ότι θα διαρρεύσουν αυτά που θα αποκαλύψετε, καθώς το θεραπευτικό πλαίσιο απαρτίζεται από ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Μύθος: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να κρατήσει χρόνια ή για πάντα
Αλήθεια: Η διάρκεια της θεραπείας έχει καθοριστικό ρόλο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τη φύση του προβλήματος που υπάρχει ή το ρυθμό που κινείται κάποιος μέσα στη θεραπευτική διαδικασία. Κάποιοι μπορεί να εντοπίσουν αλλαγές από τις πρώτες συνεδρίες, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ώστε να δουν σημάδια βελτίωσης. Οι περισσότερες θεραπείες πλέον έχουν βραχεία διάρκεια, εστιάζουν στα παρόντα προβλήματα και εφοδιάζουν τους θεραπευόμενους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές δυσκολίες.
Μύθος: Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα
Αλήθεια: Οι θεραπευτές λαμβάνουν εκπαίδευση για να είναι σε θέση να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους μέσα από διάφορες τεχνικές, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος της θεραπείας, χωρίς όμως να δίνουν φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ψυχιάτρου, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, γίνεται παραπομπή και σχεδιάζουν συνεργατικά την θεραπεία που κρίνεται κατάλληλη για τον κάθε θεραπευόμενο.
Μύθος: Η ψυχοθεραπεία είναι ένδειξη αδυναμίας
Αλήθεια: Πολλές φορές η αναζήτηση βοήθειας, μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αποτυχίας ή αδυναμίας. Στη πραγματικότητα όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ψυχοθεραπεία, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση και στην επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων και είναι ένα σημάδι ότι νοιάζεστε πραγματικά για τον εαυτό σας και για την ευημερία σας. Όπως φροντίζετε όλα τα όργανα του σώματος σας, είναι σημαντικό να φροντίζετε και τη ψυχική σας υγεία.
Μύθος: Όλοι οι θεραπευτές είναι ίδιοι
Αλήθεια: Ο κάθε θεραπευτής είναι ένα ξεχωριστό άτομο, με διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετικές δεξιότητες και διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις. Η επιλογή του θεραπευτή σας θα πρέπει να βασίζεται στη κατανόηση, τον σεβασμό και την ενσυναίθηση που θα σας δείξει αλλά και στο αν έχει τη κατάλληλη εμπειρία ως προς το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Μύθος: Οι ψυχοθεραπευτές πιστεύουν ότι για όλες τις δυσκολίες σας ευθύνονται οι γονείς σας ή τα παιδικά σας χρόνια
Αλήθεια: Η διερεύνηση των πρώιμων εμπειριών είναι σύνηθες φαινόμενο στη ψυχοθεραπεία, διότι το παρελθόν συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των δυσκολιών στην ενήλικη ζωή. Είναι χρήσιμο λοιπόν, να γνωρίζει ο θεραπευτής το είδος της σχέσης που είχε αναπτυχθεί με τους γονείς σας ή σημαντικούς άλλους, κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής σας ηλικίας. Είναι βοηθητικό, επίσης, ώστε να εντοπισθούν οι στρατηγικές αντιμετώπισης και οι συμπεριφορές που έχετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η θεραπεία επικεντρώνεται μόνο στα στοιχεία της παιδικής ηλικίας. Συνήθως, οι πιο πολλές θεραπείες εστιάζουν στο παρόν και στο λόγο προσέλευσης για θεραπεία.
Μύθος: Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να λύσουν τα προβλήματα σας
Αλήθεια: Ο ρόλος του θεραπευτή θεωρείται βασικός παράγοντας στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Θα σας βοηθήσει να προβληματιστείτε και να παρατηρήσετε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σας. Σημαντικό στοιχείο της θεραπευτικής διαδικασίας, είναι η ενεργός συμβολή του θεραπευόμενου και η συνεργατική φύση της θεραπευτικής σχέσης. Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος σχετίζονται ισότιμα για την ολοκλήρωση των στόχων που έχουν θέσει από κοινού. Η ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνο και στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολη αλλά με τον καιρό γίνεται εμφανής η βελτίωση.
Πηγές:
- Skinner, B. The Truth About Therapy- 10 Common Myths Debunked. Ανακτήθηκε από https:/www.skinnerpsychotherapy.com/the-truth-about-therapy-10-common-myths-debunked. (τελευταία πρόσβαση 01.12.2020).
- Robinson, B. (2020). 10 Common Myths About Therapy. Ανακτήθηκε από https:/www.psychologytoday.com/intl/blog/the-rigth-mindset/20205/10-common-myths-about-therapy. (τελευταία πρόσβαση 01.12.2020).
- Collins, A. 11 myths about therapy that you need stop believing. Ανακτήθηκε από https:/www.opencolleges.edu.au/blog/2016/04/18/mhm-myths-about-therapy/