Τ κύτταρα: νέα δεδομένα για την θεραπεία του καρκίνου

Τ κύτταρα
Πηγή Εικόνας: www.rubendries.com

Τα Τ κύτταρα ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν την ικανότητα να στοχεύουν αποτελεσματικά και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, όταν βρίσκονται κοντά σε έναν όγκο, το ενεργειακό τους απόθεμα μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής των πρωτεϊνών τους. Έτσι, χάνουν την ικανότητά να εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η τεχνική ποσοτικοποίησης των πρωτεϊνών των Τ κυττάρων

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Καρκίνου Hollings στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας ανέπτυξε μια τεχνική, ικανή να ποσοτικοποιεί την πρωτεϊνική παραγωγή των Τ-κυττάρων. Η ομάδα παρατήρησε περισσότερους από πενήντα ανθρώπινους όγκους και στους περισσότερους υπήρχαν Τ-κύτταρα, μη ικανά να παράγουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, χάνοντας έτσι την ικανότητά τους να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα Τ-κύτταρα, όταν παρήγαγαν πρωτεΐνες σε επαρκείς ποσότητες, είχαν την ικανότητα να ελέγχουν την ανάπτυξη του όγκου. Μια πιθανή παρέμβαση για την αποκατάσταση της παραγωγής των πρωτεϊνών τους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία μιας αποτελεσματικής θεραπείας έναντι του καρκίνου.

Τα Τ κύτταρα και οι κυτοκίνες

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο τύπους μορίων, προκειμένου να κατανοήσουν πως μπορούν να “ξυπνήσουν” τα Τ κύτταρα και να αυξήσουν την παραγωγή πρωτεΐνης, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να ελέγχουν την ανάπτυξη του όγκου. Τα μόρια αυτά είναι οι κυτοκίνες IL-15 και IL-2.

Σε προηγούμενες μελέτες, είχε διαπιστωθεί ότι τα Τ κύτταρα σε συνδυασμό με τις κυτοκίνες IL-15, ελέγχουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη του όγκου.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα Τ κύτταρα που είχαν ρυθμιστεί με τις IL-15, παρήγαγαν πρωτεΐνες στο μικροπεριβάλλον του όγκου, ενώ όσα είχαν ρυθμιστεί με τις IL-2 παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή πρωτεΐνης.

Διαβάστε επίσης  Γενετικός αλγόριθμος προβλέπει την κάθετη ανάπτυξη των πόλεων

Σε αντίθεση με πολλές τρέχουσες ανοσοθεραπείες, οι οποίες συχνά είναι αρκετά ακριβές, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι οικονομικά αποδοτική, καθώς και αποτελεί μια πιο ρεαλιστική στρατηγική για την αντικαρκινική θεραπεία.

Πηγές  Άρθρου:

Katie E. Hurst, Kiley A. Lawrence, Rob A. Robino, Lauren E. Ball, Dongjun Chung, Jessica E. Thaxton. Remodeling Translation Primes CD8 T-cell Antitumor Immunity. Cancer Immunology Research, 2020; 8 (5): 587

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους.
Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en