Δερματικές παθήσεις: Προκαλούνται από το στρες;

Πηγή εικόνας: onmed.gr

Αυτό το ερώτημα είναι που απασχολεί πολλούς ανθρώπους την σημερινή εποχή, διότι οι απαιτήσεις που έχει μια δουλειά, το άγχος αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί που υπάρχουν για να υλοποιηθούν οι διάφορες υποχρεώσεις είναι πολλές και όλη αυτή ένταση πρέπει να καταλήξει κάπου. Το δέρμα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του οργανισμού, επομένως, αν υπάρξει καμία δυσλειτουργία στο εσωτερικό του οργανισμού είναι το πρώτο όργανο στο οποίο αντανακλάται. Η λαϊκή ρήση “το δέρμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής” δεν είναι τυχαία, αφού δείχνει τις εσωτερικές εντάσεις του οργανισμού που δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Είναι φανερό ότι το άγχος και το ψυχολογικό στρες που έχει συνεχώς ο οργανισμός μας πρέπει με κάποιον τρόπο να αποβληθεί επομένως, κάποιες φορές εμφανίζονται πάνω στο δέρμα μας διάφορα σημάδια δημιουργώντας έτσι δερματικές παθήσεις.

Το άγχος ως γνωστών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό αλλά και συμβάλει στην επιδείνωση άλλων υπαρχόντων νοσημάτων. Οι δερματικές παθήσεις που επιδεινώνονται με το άγχος είναι πολλές. Κάποιες από αυτές είναι η νευροδερματίτιδα, η ψωρίαση, η κνίδωση, η ακμή και ο απλός έρπης. Αναλυτικότερα, η νευροδερματίτιδα έχει καθαρά στρεσογόνα αίτια, εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του δέρματος και σε περιοχές που φτάνουν τα χέρια. Είναι ερυθρές πλάκες με έντονο κνησμό, σε σημείο που φτάνεις να ματώνεις από το ξύσιμο. Επιπλέον, η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από τοπικές αθροίσεις λεπίων στο δέρμα, όπου παρατηρούνται σε εποχές έντονου άγχους. Η κνίδωση είναι ερυθρά πρηξίματα που ποικίλλουν σε μέγεθος και κάποιες φορές μπορεί να ενώνονται. Συνήθως, ο κνησμός είναι έντονος και μπορεί το άτομο που πάσχει από αυτό να νιώθει κάψιμο ή τσιμπήματα. Η ακμή αν και δεν είναι ψυχοσωματική νόσος, έχει έξαρση σε περιόδους στρες. Τέλος, ο απλός έρπητας ολοκληρώνει τον κύκλο τον δερματικών παθήσεων που οφείλονται στο άγχος.

Διαβάστε επίσης  Ακμή πλάτης: 4+1 φανταστικά προϊόντα για να την αντιμετωπίσεις

Είναι φυσικό ότι, οι δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από το άγχος είναι θεραπεύσιμες και συνήθως οι θεραπείες έχουν επιτυχία. Βέβαια, ο βαθμός επιτυχίας εξαρτάται και από τον ασθενή και από το πόσο ο ίδιος μπορεί να ελέγξει το άγχος του. Κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανάλογα δηλαδή με την πάθηση. Σε αυτές τις δερματικές παθήσεις σαν θεραπεία δίνεται τοπική αγωγή, δηλαδή χορηγούνται αλοιφές. Μπορεί όμως κάποιες φορές στον ασθενή να γίνει χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή ακόμα και ενέσιμης μορφής. Με δεδομένα τα παραπάνω δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα άτομα όπου έχουν συχνές εξάρσεις κάποιων από τα νοσήματα που αναφέρθηκαν και κατά πλειοψηφία οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες μπορεί να τους γίνει χορήγηση από αγχολυτικά φάρμακα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, το άγχος που υπάρχει μπορεί να δημιουργήσει δερματικές παθήσεις στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει στους ασθενείς του ένα ειδικό γιατρό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να καταπολεμηθεί το στρες και κατά συνέπεια και οι δερματικές παθήσεις.

πηγές:

  1. https://www.iatronet.gr/ygeia/dermatologia/article/33499/agxos-poies-dermatikes-pathiseis-prokalei.html
  2. http://www.skinlab.com.cy/index.php/el/dimosiefsis/item/9-agxos-kai-dermatopatheies
  3. https://thecaller.gr/ygeia/59979-ola-osa-prepei-na-xereis-gia-to-agxos-prokalei-i-oxi-dermatikes-pathiseis/
  4. http://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/social/559924

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.