Το χασμουρητό είναι κάτι φυσιολογικό και προκαλείται από διάφορες αιτίες. Μπορεί να συμβαίνει πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Βέβαια οι ακριβείς λόγοι που συμβαίνει παραμένει ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Υπάρχουν διάφορες τοποθετήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.
Αρχικά είναι γνωστό πως τις περισσότερες φορές το χασμουρητό προκαλείται από την έλλειψη ύπνου. Όταν έρχεται το βράδυ λόγω της κόπωσης, ο άνθρωπος αισθάνεται κουρασμένος και για αυτό μπορεί να χασμουρηθεί. Επίσης, μέσα στην ημέρα και ενώ έχει κοιμηθεί πολύ μπορεί πάλι να συμβεί. Αυτό γιατί μπορεί εκείνη την στιγμή να έχει χαλαρώσει και να νιώθει το περιβάλλον οικείο σαν το σπίτι του.
Συχνά όταν χασμουριέται κάποιος προκαλεί το ίδιο και σε αυτούς που βρίσκονται δίπλα του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην επικοινωνία του ανθρώπου και στην οικειότητα που νιώθει. Βέβαια αυτό δεν έχει εξακριβωθεί αλλά είναι βασισμένο σε μια θεωρεία. Σύμφωνα με αυτήν, οι νέοι είναι πιο επιρρεπείς στο χασμουρητό. Το κολλητικό χασμουρητό είναι μια ένδειξη αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων. Πάνω σε αυτό έχει γίνει και ένα πείραμα με 328 ανθρώπους, οι οποίοι ενώ έβλεπαν σε βίντεο ανθρώπους να χασμουριούνται, τους έκαναν κάποια ψυχολογικά και νοητικά τεστ. Σε αυτό κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι που έβλεπαν το βίντεο χασμουρήθηκαν από 0 έως 15 φορές. Αν και δεν μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά, συνειδητοποίησαν ότι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία δεν επηρεάστηκαν. Άρα, η συνήθεια αυτή έχει να κάνει με την ηλικία του ανθρώπου και μειώνεται όσο αυτός μεγαλώνει.
Κάποιος μπορεί να χασμουρηθεί και όταν νιώθει πίεση. Συγκεκριμένα έχει να κάνει με τον μηχανισμό μετατόπισης του ενδιαφέροντος. Μερικές φορές όταν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και για παράδειγμα νιώθουμε πίεση, το σωματοποιούμε και το κάνουμε χασμουρητό.
Μία άλλη θεωρεία λέει ότι το χασμουρητό συνδέεται με την εξυπνάδα. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με την λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει μεγάλη πολυπλοκότητα και αποτελείται από πολλούς νευρώνες. Αυτό σημαίνει ότι το χασμουρητό κρατάει περισσότερη ώρα, δηλαδή περίπου 6 δευτερόλεπτα. Στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο ψυχολόγος Άντριου Γκάλοπ έκανε μία δημοσίευση σε ένα περιοδικό που είχε σχέση με τη βιολογία. Σε ένα πείραμα που έγινε, παρακολούθησαν βίντεο με 29 διαφορετικά θηλαστικά να χασμουριούνται. Το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα σε σχέση με τα άλλα. Αν και ο άνθρωπος δεν έχει το μεγαλύτερο εγκέφαλο χασμουριέται την πιο πολύ ώρα και για αυτό θεωρείται πιο έξυπνος. Θεωρείται ότι το χασμουρητό είναι εξελικτικό παράγωγο του ανεπτυγμένου εγκεφάλου.
Για αυτό την επόμενη φορά που θα χασμουρηθείτε κάντε το ελεύθερα .