Κάπνισμα:Ποίος είπε πως το χρειάζεσαι;

Ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού , δηλαδή 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές και πως το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες η ομάδες ασθενειών.

καπνισμα

Θα ήταν κοινότυπο πολύ, πιστεύω να αρχίζω να απαριθμώ τα αναρίθμητα οφέλη τα της διακοπής του καπνίσματος  . Αντ’αυτού θα σας περιγράψω με μορφή συμβουλευτικής την δική μου εμπειρία με το κάπνισμα και τελικώς την διακοπή του. Εάν κάποιος πριν από λίγα χρόνια μου έλεγε πως τελικώς πιο δύσκολα κάνουμε τα πράγματα με τις συνθήκες τις όποιες δημιουργούμε γύρω από μια κατάσταση από την κατάσταση την ίδια. Το κάπνισμα διακόπτεται , όχι με ευκολία αλλά είναι κάτι εφικτό.

Το τσιγάρο  παραμένει στην κατηγορία των πολύ σοβαρών εθισμών. Άσχετα εάν αποκρύπτεται σκοπίμως η ακόμη ακόμη εάν παραπλανάται το κοινό από τον καταιγισμό marketing των καπνοβιομηχανιών. Πριν και κάποια χρόνια τα κάπνισμα παρουσιαζόταν σαν πανάκεια σε όλα σου τα προβλήματα. Σε έκανε δυνατό στις προκλήσεις, επικοινωνιακό. Ήταν πηγή αρρενωπότητας στους άνδρες και style στις γυναίκες. Το τσιγάρο στο χέρι ήταν σύμβολό ανεξαρτησίας και  πολυάσχολου τρόπου ζωής. Μάταια. Εάν κάποιος το καλοσκεφτεί είναι όλα αυτά, αντίστροφα όμως.

Advertisements
Ad 14

Το κάπνισμα είναι φαινόμενο με ατομικές και συλλογικές παραμέτρους και αντίκτυπο σε πολλές εκφάνσεις της ζωής. Εκτός των αδιαμφισβήτητων  στην υγεία του άνθρωπου ,και των οικονομικών άμεσων και έμμεσων πληρωμών του καπνιστή έχει να κάνει με την υποκουλτούρα του κοινωνικού συστήματος. Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες προστατευόμενες πάντα από ισχυρά συμφέροντα εμπλεκόμενες  σε ένα μόνιμα υποβόσκων κρατικό φλερτ. Αυτά όμως κατ’εμέ είναι ψιλά γράμματα μπροστά στην απειλή για την υγεία και τη ζωή. Το κάπνισμα συνεχίζει να είναι από τις μεγαλύτερες εθιστικές συνήθειες του σύγχρονου τόπου διαβίωσης και παράλληλα από τους μεγαλύτερους κινδύνους απειλής της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Είναι υπαίτιο για καρδιαγγειακά προβλήματα, αθηρωμάτωση,καρκίνο πολλών μορφών,προβλήματα του αναπνευστικού , ψωρίαση.

Διαβάστε επίσης  Η σημαντικότητα της διατροφής και της άσκησης στην εφηβεία

Ας αναφερθούν όμως και σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, στυτικές δυσλειτουργίες,οδοντικά προβλήματα και αλλοιώσεις,διαταραχές άγχους , προβλήματα όρασης,απώλεια μνήμη.

κάπνισμα

Παρέμβαση και διακοπή.

Συμβουλή μου για όποιον σκέφτεται σοβαρά να απαλλαχτεί από την αντιαισθητική και επικίνδυνη αυτή συνήθεια είναι να συμβουλευτεί  έναν γιατρό η έστω τον φαρμακοποιό. Αυτή η κλισέ λοιπόν συμβουλή που μπορεί να έχετε ακούσει τόσες φορές στην ζωή σας μπορεί όντως να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αφήστε του ειδικούς λοιπόν να σας καθοδηγήσουν, είναι αυτοί οι όποιοι ξέρουν καλύτερα πώς θα σας δώσουν συμβουλές για να διαχειρισθείτε την κατάσταση .Θεωρώ πως το άτομο πρέπει να είναι σε πλήρη συναίσθηση και ψυχολογική κατάσταση για την αλλαγή που πρόκειται να συμβεί, το κάπνισμα είναι εξαιρετικά εθιστικό. Αυτό νομίζω πως είναι η πρώτη κατάσταση με την όποια  θα έρθει αντιμέτωπος ο καπνιστής. Για τον πρώτο καιρό τουλάχιστον ας αποφεύγει την παρέα άλλων καπνιστών (οι φίλοι θα δείξουν κατανόηση) μέχρι να μπει σε μια πιο ήπια ροή συμπτωμάτων εξάρτησης. Οι μικροεκρήξεις νεύρων δείχνουν πως θα είστε στο σωστό μονοπάτι.Μια πολύ σωστή ολιστική αντιμετώπιση είναι η υιοθέτηση κι άλλων υγιεινών συνηθειών όπως η γυμναστική, η σωστή διατροφή ,η μείωση καφεΐνης και του αλκοόλ . Έτσι θα εξασφαλίσει κάποιος στον οργανισμό του μια κατάσταση υγιεινής σταθερότητας την όποια δύσκολα κάποιος θα παραβιάσει. Εάν αρχίσετε να γυμνάζεστε εντατικότερα κατά την διάρκεια του καπνίσματος, εκτός του ότι θα αποβάλλεται την περισσή ένταση της εξάρτησης, δεν θα πάρετε κιλά . Η διαφορά στην καθημερινότητα πρίν και μετά το κάπνισμα είναι εξωφρενικά μεγάλη. Τολμήστε το σήμερα

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους!
Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και