Νόσος των Δυτών: Επικίνδυνη για τις καταδύσεις

25 Φεβρουαρίου 2022

Νόσος των Δυτών

Πηγή εικόνας: health4u.gr

Η νόσος των δυτών ορίζεται ως η παρουσία φυσαλίδων στους ιστούς του σώματος όταν εισέρχεται σε αυτούς ένα αδρανές αέριο κατά τη διαδικασία της κατάδυσης. Το αέριο που εισέρχεται στους ιστούς σε υγρό στοιχείο λαμβάνει αέρια μορφή. Η αέρια αυτή μορφή είναι ανάλογη της μερικής πίεσης του αερίου.

Πέραν αυτού του αερίου όμως, εισέρχεται στους ιστούς του ατόμου και άζωτο. Η ποσότητα του αζώτου που θα εισέλθει στους ιστούς, εξαρτάται από το βάθος της κατάδυσης, καθώς και την διάρκεια κατά την οποία κάθεται σε αυτό το βάθος ο δύτης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Από την ποσότητα του αζώτου στους ιστούς καθορίζεται και η δημιουργία των φυσαλίδων. Οι φυσαλίδες αυτές μπορεί να προκαλέσουν βλάβες είτε σοβαρές, είτε πιο ήπιες.

Είδη βλαβών

Μηχανικές βλάβες

Στις μηχανικές βλάβες υπάγεται ισχαιμία καθώς και η παραμόρφωση ιστών από πίεση άλλων ιστών.

Μη μηχανικές βλάβες

Η παρουσία φυσαλίδων στους ιστούς δημιουργεί δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό οφείλεται στην ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων των αιμοπεταλίων και την διαδικασία της πήξης του αίματος. Έτσι δημιουργείται το οίδημα.

Τύποι Νόσου των Δυτών

Η νόσος των δυτών διαχωρίζεται σε τρεις τύπους, εκ των οποίων τύπος I, II και Shock. Ανάλογα τον τύπο τον οποίο έχει προσβληθεί ένας δύτης υπάρχουν και τα αντίστοιχα συμπτώματα τα οποία μας δείχνουν κατά πόσο θα είναι σοβαρό η πιο ήπιο το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης  Ποιές τροφές να προτιμήσω και ποιές να αποφύγω
Advertising

Νόσος Δυτών Τύπου Ι

Ο τύπος Ι της νόσου των δυτών είναι ο πιο συχνός από όλους τους τύπους. Συναντάται σε ποσοστό 90% στους πάσχοντες. Στους δύτες πιο συχνά εντοπίζεται στα άνω άκρα. Προσβάλει τα γόνατα, τα πόδια, τα χέρια, τους ώμους και τους αγκώνες. Ο σχηματισμός φυσαλίδων πραγματοποιείται στους τένοντες και γύρω από την άρθρωση.

Επίσης προσβάλλονται οι λεμφαδένες και υπάρχει έντονος πόνος που συνδέεται με λεμφοίδημα. Ο κνησμός με ή χωρίς εξάνθημα και το marbling είναι επίσης σημαντικά συμπτώματα, τα οποία μπορούν να μας κάνουν αναγνωρίσουμε τον τύπο I στην νόσο των δυτών.

Νόσος Δυτών Τύπου ΙΙ

Στον τύπο ΙΙ της νόσου των δυτών Μπορεί να προσβληθούν ο πνεύμονας ο εγκέφαλος νωτιαίος μυελός και τα αυτιά.

Στην περίπτωση των πνευμόνων μπορεί να υπάρξει οπισθοσθερνικός πόνος, έντονος βήχας με πόνο στο θώρακα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσπραγία.

Advertising

Στην περίπτωση του εγκεφάλου υπάρχει διαταραχή προσοχής, απώλεια συνείδησης, έντονοι πονοκέφαλοι, ημικρανίες. Επίσης, τα μειωμένα αντανακλαστικά, η κόπωση και η μυϊκή αδυναμία είναι συμπτώματα.

Στην περίπτωση του νωτιαίου μυελού τα συμπτώματα που συναντάμε είναι αισθητηριακή διαταραχή στα κάτω άκρα, κατακράτηση ούρων και διαταραχές στην βάδιση.

Όσον αφορά την περίπτωση του αυτιού υπάρχει αδυναμία στην ακοή (βαρηκοΐα). Επίσης, η ναυτία, ο εμετός και ο ίλιγγος είναι συχνά φαινόμενα και αποτελούν απόρια της παράλυσης των άκρων. Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχή στην στάση και την βάδιση.

Νόσος των Δυτών Τύπου Shock

Στο τύπο Shock της νόσου των δυτών συναντάμε συμπτώματα όπως η απουσία αγγειακού τόνου, η καταστολή του μυοκαρδίου, η πνευμονική εμβολή. Η απώλεια συνείδησης, η σύγχυση και το κώμα είναι εξίσου σημαντικά συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης  Πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής ( ; ) : ο Ιταλός Φρανκεστάιν
Advertising

Με βάση τα δεδομένα των ερευνών τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους από 30 λεπτά έως 6 ώρες, αφότου έχει πραγματοποιηθεί η ανάδυση του δύτη.

Ένα ακόμη σύμπτωμα το οποίο είναι σπάνιο διότι εμφανίζεται σε ποσοστό 5%, αλλά πολύ επικίνδυνο, είναι η άσηπτος νέκρωση των οστών. Μπορεί να είναι πάρα πολύ σοβαρή όταν προσβληθούν οι αρθρικές επιφάνειες της κνήμης ή του μηριαίου. Μόνο το 0.2% που έχει προσβληθεί από άσηπτο νέκρωση μένουν ανάπηροι.

Η νόσος των δυτών προσβάλει τρεις κατηγορίες ανθρώπων:

  • Τους δύτες οι οποίοι ανεβαίνουν από τα 10 m πάρα πολύ γρήγορα στην επιφάνεια του νερού
  • Το πλήρωμα αεροσκαφών το οποίο ξεπερνάει τα πεντέμισι μέτρα υψόμετρο πάρα πολύ γρήγορα
  • Τους εργάτες οι οποίοι εργάζονται υπό συνθήκες Πεπιεσμένου αέρα οποίος αποσυμπιέζεται πάρα πολύ γρήγορα

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι τρόποι αντιμετώπισης θέλουνε λεπτούς και σωστούς χειρισμούς προκειμένου να μην καταστεί μοιραία για τον δει την ανάδυση. Το βασικότερο είναι να απομακρυνθεί από το νερό όσο το δυνατόν συντομότερα γίνεται. Δεν αφαιρείται σε καμία περίπτωση η παροχή του οξυγόνου. Με προσοχή ο συνοδός δύτης οφείλει να τον βγάλει στην επιφάνεια και στη συνέχεια να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

Ο συνοδός δύτης θα πρέπει να καλέσει ασθενοφόρο. Μέχρι να φτάσει όμως θα πρέπει να κάνει CPR με αναπνοή στόμα με στόμα και θωρακικές πιέσεις. Αφότου διαπιστωθεί ότι έχει τις αισθήσεις του ο ασθενείς θα γίνει ασφαλής διακομιδή σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Θα του χορηγηθεί οξυγόνο 100% και κορτικοστεροειδή.

Διαβάστε επίσης  Λάδι αμυγδάλου: Ποια είναι τα οφέλη του
Advertising

Στην συνέχεια θα γίνει η κατάλληλη θεραπεία στον θάλαμο από πίεσης. Με την χορήγηση οξυγόνου θα διαλυθούν ευκολότερα οι φυσαλίδες και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος οιδήματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα ελαττωθεί η παραμονή του ασθενή στον θάλαμο αποπίεσης.

Πρόληψη Νόσου Δυτών

Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος εμφάνισης της νόσου των δυτών, κάθε δύτης οφείλει να κάνει κάποιες ενέργειες ώστε να προστατευθεί πριν την κατάδυση. Βασική προϋπόθεση είναι η ξεκούραση πριν την κατάδυση. Επίσης, η καλή φυσική κατάσταση και η διατροφή είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Η αποφυγή αλκοόλ και φαρμάκων βοηθάει στην καλή κατάσταση του δύτη. Τέλος, η καλή προετοιμασία του δύτη με σωστές γνώσεις κατάδυσης και πινάκων αποπιέσεως (0.01% με 0.25%), θα αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου.

Πηγές

Βαρύτραυμα/Νόσος της Αποδυμπίεσης – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: geomed.gr (Τελευταίς τροποποίηση: 18:2/2022)

Νόσος Δυτών – Drive Blue Dream – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: divebluedream.gr (Τελευταίς τροποποίηση: 18:2/2022)

Advertising

Ατμοσφαιρική πίεση/Νάσος των Δυτών – 21/8/2021 – ιατροnet – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταίς τροποποίηση: 18:2/2022)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρονολογικό ή λειτουργικό βιογραφικό; Ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα;

Η σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού σημειώματος είναι το πρώτο και
Όλα τα μάτια πάνω μας

Spotlight Effect: Όλα τα μάτια πάνω μας

Όλα τα μάτια πάνω μας. Το έχεις νιώσει σίγουρα. Το